Măcelul de ”La părăseală” sau filmul unei ”datorii” neplătite. Luptătorul K1, înjunghiat după o răfuială în trafic, a murit

Măcelul de ”La părăseală” sau filmul unei ”datorii” neplătite. Luptătorul K1, înjunghiat după o răfuială în trafic, a murit
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Incidentul extrem de violent petrecut pe 19 august, în urma căruia un bărbat de 34 de ani, luptător de K1, a fost aproape ucis cu o lovitură de cuţit în gât, face obiectul unui dosar penal în care acuzaţi sunt membrii unei familii cu care acesta nu ar fi fost în relaţii tocmai cordiale. Pretinse ameninţări cu moartea, şicane şi urmăriri care au culminat cu o confruntare în care au fost scoase armele albe sunt ingredientele incidentului care creionează o realitate dură: lumea tinerilor cu şcoală puţină şi fără ocupaţie, care trăiesc din surse obscure şi ale căror preocupări exced în multe cazuri capacitatea autorităţilor de a-i ţine în frâu. La o lună de la incident, Adrian Florea a murit în Reanimarea Spitalului Judeţean. 

Patru sunt agresorii acuzaţi şi trimişi după gratii preventiv, în cazul atacului în urma căruia Adrian Florea, un personaj controversat în Galaţi, s-a ales cu o rană care, în cele din urmă, l-a trimis în lumea celor drepţi. Tânărul, practicant de K1, a ajuns cu gâtul tăiat la Urgenţe, în noaptea de 19 spre 20 august, adus fiind pe braţe de trei amici cu care tocmai participase la o confruntare pe viaţă şi pe moarte, pe Viaduct. Cum s-a ajuns la un asemenea deznodământ? Din datele existente acum în dosarul aflat pe masa procurorilor, dintr-un motiv aparent banal, dar care în lumea plină de nuanţe cenuşii a "băieţilor" fără prea multă şcoală, fără meserii, ocupaţie şi fără surse clare de venit, poate constitui un justificat temei de "dreptate". O şicanare în trafic - întâmplător sau nu - cu un bărbat apropiat unei familii cu care Florea, se spune, nu ar fi fost în relaţii tocmai cordiale, ar fi dus la incidentul unde spray-ul paralizant şi armele albe - cuţite şi macete - au fost vedete.

Ameninţare în trafic

Acesta ar fi fost mobilul de la care ar fi plecat iureşul concretizat într-o încăierare generală între Florea şi amicii lui, pe de o parte, şi Costică Şerban (zis "Căpoasa") şi rudele sale, pe de altă parte. Cei doi, Florea şi Şerban, s-ar fi întâlnit pe stradă, în zona IREG, cu câteva zile înainte, când primul i-ar fi reproşat celuilalt că conducea prea încet şi îl încurca în trafic. Deloc lipsit de ameninţări, dialogul s-a stins, drumurile celor doi despărţindu-se, nu înainte ca Florea să-i fi aruncat lui Şerban un ultim avertisment: "Mi-a spus că mă omoară", avea să declare acesta în faţa organelor de anchetă. Ameninţarea, chiar dacă una gravă, era destul de puţin probabil să fie pusă în practică, numai că Şerban a crezut că lucrul acesta chiar se va întâmpla în seara zilei de 19 august, când a mers la un magazin de pe Viaduct, zonă cunoscută sub numele de "La părăseală", ca să-şi cumpere pastă de dinţi şi alte mărunţişuri. Lângă el a oprit o dubiţă Fiat, din care au coborât Florea şi câţiva amici ai acestuia.

"Opreşte!"

Este ceea ce Florea i-ar fi cerut prietenului care conducea maşina cu care se plimba prin oraş în acea noapte, în momentul în care l-a văzut, în faţa magazinului, pe Costică Şerban. Niciunul dintre cei aflaţi în maşină nu a confirmat faptul că ştia despre cine este vorba, despre un posibil conflict preexistent între sportiv şi bărbatul de pe stradă şi cu atât mai puţin despre intenţiile acestuia. Ei au susţinut însă în faţa anchetatorilor că cei care au declanşat nebunia au fost Şerban şi nepoţii lui, fraţii Onilă, alături de alţi tineri, chemaţi să "scoată cuţitele". Mai mult, conform unor surse din cadrul anchetei, amicii lui Florea au susţinut, în timp ce amicul lor era la Reanimare, că n-au făcut decât să se apere cu spray-urile paralizante şi că nu ar fi folosit alte arme. Lucru contrazis de oponenţi, care susţin că au fost orbiţi de gazele lacrimogene şi că, în disperare de cauză, s-au apărat chiar cu armele "apărute" din maşină. Una dintre ele, un cuţit pe care Sorin Eugen Onilă susţine ca "l-a cules de pe jos" şi cu care avea să îl înjunghie în gât pe Adrian Florea, în momentul în care acesta se pregătea să părăsească câmpul de luptă. "În momentul în care persoana vătămată (n.r. - Florea) a intenţionat să urce în maşină, am primit un jet de spray în faţă, din cauza căruia nu am reuşit să mai văd deloc, moment în care am lovit cu cuţitul pe care îl aveam în mână (...), nu ştiu în ce zonă anume", s-a justificat Onilă la audieri.

Scuze şi acuze, tranşate la Tribunal

24 de ore mai târziu, Eugen Sorin Onilă, fratel lui, Marius Constantin Onilă, unchiul lor, Costică Şerban, şi încă un tânăr, Ion Guzu, zis "Lilă", au fost reperaţi pe raza localităţii Salcia Tudor, în judeţul Brăila, la mama fraţilor Onilă, sora lui Costică Şerban. Pe durata căutărilor, poliţia a fost în alertă maximă, aşteptându-se la reacţii din ambele tabere, mai ales că lui Florea, care se zbătea între viaţă şi moarte la spital, nu i se dădeau prea multe şanse de a supravieţui. Sângele primit rapid de la zeci de donatori care au luat cu asalt spitalul şi condiţia fizică l-au ajutat pe Florea să reziste timp de o lună, cât a fost ţinut în Reanimarea Spitalului de Urgenţă din Galaţi. Iniţial, cei doi fraţi Onilă, Şerban şi Guzu au fost reţinuţi şi aduşi la Galaţi, unde Tribunalul a decis să îi trimită după gratii pentru 30 de zile, primul pentru tentativă de omor, iar ceilaţi trei, pentru complicitate. Toţi au atacat hotărârea dată de magistraţii care au ţinut cont inclusiv de imaginile de pe camerele de supraveghere, care au suprins urmărirea, încăierarea, spray-ul lacrimogen pulverizat în plin, aparenta retragere a lui Florea şi nu în ultimul rând momentul în care acesta este înjunghiat, lângă maşina cu care venise. Curtea de Apel le-a respins cererea, astfel că toţi au rămas după gratii, iar acum, odată cu moartea viictimei, este foarte posibil ca încadrarea juridică a faptelor să se shimbe. Acest caz, indiferent de numărul de ani de închisoare cu care va fi rezolvat, nu ar putea fi însă decât o "luptă" dintr-un "război" mai lung, cu origini neclare, cu un număr variabil de personaje implicate şi circumstanţe la limita interpretărilor şi a posibilităţilor autorităţilor de a gestiona eficient crizele şi pe cei care le provoacă.

Citit 21424 ori Ultima modificare Luni, 30 Ianuarie 2023 00:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.