Detectoarele automate de gaze, obligatorii

Detectoarele automate de gaze, obligatorii

Evaluaţi acest articol
(11 voturi)
5 comentarii

Reprezentanții Distrigaz Sud Rețele afirmă că numărul cel mai mare al incidentelor legate de instalațiile de utilizare a gazelor naturale se produce pe instalațiile interioare, cauzele acestora fiind, cel mai adesea, nerespectarea instrucţiunilor de utilizare de către clienţi şi, în special, nesupravegherea aparatelor care utilizează gaze naturale în timpul funcționării acestora, precum și modificările sau improvizațiile aduse instalației de utilizare fără a fi respectate normele tehnice în vigoare. Pentru prevenirea acestui tip de incidente, Distrigaz Sud Rețele afirmă că informează periodic clienţii privind sfaturile de siguranţă, prin mijloacele proprii de informare  (site, factură, scrisori de informare etc.), precum și în cadrul campaniilor de conștientizare și sensibilizare implementate.
”Ordinul 5/2009 emis de către Autoritatea Natională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) prevede obligativitatea montării de detectoare automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel puţin 2% metan (CH4) în aer, în încăperi cu geamuri de o grosime mai mare de 4 mm sau care sunt de construcție specială (securizat, de tip Thermopan etc). Detectoarele au rolul de a acţiona asupra robinetului de închidere a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor consumatoare şi de a elimina în acest fel orice factor de risc de producere a unui incident. Senzorul este conceput astfel încât să anunţe acustic şi luminos dacă în încăperea în care este montat sunt pierderi de gaz sau concentraţie mai mare de monoxid de carbon.
Dacă nu sunt îndeplinite condiţiile tehnice de funcţionare în siguranţă a instalaţiei de utilizare, inclusiv prin montarea de detectoare automate de gaze, clientul are posibilitatea de a contracta serviciile de manoperă și instalare detector de la orice operator economic licențiat. Neconformarea la această obligație atrage după sine întreruperea alimentării cu gaze naturale până ce sunt îndeplinite toate condițiile de funcționare în siguranță a instalației interioare, afirmă reprezentanții Distrigaz Sud Rețele.

Verificările şi reviziile, obligatorii 

Verificarea şi revizia tehnică periodică a instalaţiilor de utilizare sunt obligatorii pentru toţi consumatorii (casnici și non-casnici) şi se efectuează de către un operator economic autorizat de ANRE. Lista integrală a acestora poate fi consultată pe site-ul www.anre.ro. ”Prin urmare, realizarea operaţiunilor menţionate nu intră în responsabilitatea Distrigaz Sud Reţele, a cărei responsabilitate este de a remedia doar defectele identificate pe elementele componente ale sistemului de distribuţie până la limita de proprietate”, precizează compania.
Verificarea şi revizia tehnică nu includ verificarea şi repararea aparatelor consumatoare (maşini de gătit, centrale termice etc). Verificarea tehnică periodică se realizează la intervale de maximum doi ani. Se pot face și mai devreme, la cererea expresă a clientului. Revizia tehnică periodică se realizează la intervale de maxim 10 ani (revizia din anul respectiv înlocuind verificarea) şi, de asemenea, după întreruperea utilizării instalaţiei pe o perioadă mai mare de 6 luni, sau după orice eveniment care ar fi putut afecta functionarea în condiţii de siguranţă a instalaţiei. Revizii tehnice se efectuează şi la solicitarea expresă a clientului.

Cum găsești o firmă autorizată

Lista operatorilor economici autorizați de către ANRE pentru verificarea și revizia tehnică periodică a instalațiilor de utilizare a gazelor naturale poate fi accesată pe site-ul instituției. Accesați site-ul anre.ro, dați click pe ”Gaze naturale”, apoi pe ”Informații de interes public”, după care pe ”Liste publice (autorizații)”. Se va deschide un tabel (Listă autorizații agenți gaze naturale), cu câteva filtre de căutare, cum ar fi ”Tip autorizație”, ”Localitate” și ”Județ”. La o simplă căutare pe județul Galați, lista cuprinde 53 de nume de firme, cu adresele sediilor, numere de telefon și alte date de contact. Puteți contacta una din aceste firme, sau chiar mai multe, dacă doriți să comparați prețurile practicate de acestea. În ceea ce privește costul unui detector de gaze, acesta variază destul de mult. Cel mai ieftin găsit de noi costă 108 lei, iar cel mai scump poate atinge chiar și 500 de lei.

Citit 8111 ori Ultima modificare Joi, 29 Octombrie 2020 22:26

5 comentarii

 • postat de ADI POPESCU Sâmbătă, 31 Octombrie 2020 09:51 89.121.158.*** Link la comentariu
  1
  2

  Nu se intaleaza nici o centrala fara detector de gaz , multi povestea ca sa va fie bine , asta faceti .

  Raportează
 • postat de Galatean Sâmbătă, 31 Octombrie 2020 04:08 5.13.196.*** Link la comentariu
  0
  1

  De ce cei de la Distrigaz , Eon Engie , nu-si trimite oamenii pe teren contra cost pentru verificarea instalatiilor de gaze, la fiecare bloc APARTAMENT CASA ETC , Inainte era cineva de la Distrigaz retele care verifica cu sapunul lichid instalatiile de alimentare cu gaz , La un control de rutina ieri pe scara am gasit la un apartament nemontat detector desi are centrala , femeia fiind in varsta , oricum vom informa autoritatiile de acest aspect

  Raportează
 • postat de Galatean Vineri, 30 Octombrie 2020 21:44 5.13.184.*** Link la comentariu
  2
  8

  Pentru verificarea tehnica, flamanzii astia cer 250 lei fara sa faca practic nimic. Eu muncesc 3 zile pentru banii astia iar hotii astia ”muncesc” 3 minute.

  Raportează
 • postat de cetatean Vineri, 30 Octombrie 2020 18:52 86.124.201.*** Link la comentariu
  0
  2

  Verificarea şi revizia tehnică periodică a instalaţiilor de utilizare sunt obligatorii si nu se finalizeaza daca Nu ai montat si detector...adica acest domn NU avea montat detector? si nu i s-a intrerupt furnizarea gazului cum este stipulat in informare?...,,,,,,,, am 2 detectoare - bucatarie si balcon......... primul detector l-am instalat fiind OBLIGATA, altfel nu-mi efectua revizia la instalatia pt.aragaz

  Raportează
 • postat de Tudor V Vineri, 30 Octombrie 2020 16:50 89.136.0.*** Link la comentariu
  0
  17

  De ce nu spun ”specialistii” Distrigaz, motivul pentru care langa tabloum de distributie din exteriorul blocurilor/caselor si contoarele generale/individuale de gaze din scarile blocurilor nu se pun detectoare de gaze cum exista in tarile unde este respectat consumatorul. Nu conteaza numai salariile uriase ale ”gazistilor”, se investeste si in protectie. Dar cum legea este data in sprijinul lor si detrimentul consumatorilor, sa-i votam in continuare pe lobistii gazelor din parlament! Stau la casa si mi-au schimbat in 2018 contorul de gaze cu unul ”nou”, dar model 1977. Cel anterior era model 1992. Cel nou scotea zgomote si dupa sesizare au revenit schimband contorul ”nou” cu vechiul contor! Ma gandesc oare stie stanga ce face dreapta in distrigaz! Nu pot enumera si reda aici comentariile neoficiale ale schimbatorilor de contor, care erau firma subcontractoare, gazistii venind doar pentru sigilare!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.