UPDATE. Medicul rănit în incendiul de la Piatra Neamț a suferit prima intervenţie chirurgicală și a scăpat de dializă
Foto: romania.europalibera.org

UPDATE. Medicul rănit în incendiul de la Piatra Neamț a suferit prima intervenţie chirurgicală și a scăpat de dializă
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

UPDATE, joi, 26 noiembrie 2020. Medicul rănit în incendiul de la Piatra Neamț a suferit prima intervenţie chirurgicală și a scăpat de dializă

Medicul rănit în incendiul de la Secţia ATI a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, Cătălin Denciu, a suferit prima intervenţie chirurgicală, a anunțat, miercuri, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. ”Noi sperăm să aibă o evoluţie bună”, a adăugat ministrul, potrivit Mediafax.

Tătaru a spus, miercuri, la B1 TV, că medicul rănit la ATI Piatra Neamţ a scăpat de dializă.

"Ieri (marți - n.red.) a suferit prima intervenţie chirurgicală de excizie şi cu alogrefe pentru o primă parte. A scăpat, să spun aşa, de dializă. A ajuns şi soţia astăzi (miercuri - n.red.) la dânsul, noi sperăm să aibă o evoluţie bună. Această săptămână este o săptămână de a trata leziunile chirurgical”, a spus Tătaru.Medicul Cătălin Denciu de la Spitalul Județean Piatra Neamț a fost transferat de la București la Bruxelles după ce a suferit arsuri grave când a încercat să-i salveze pe pacienții din incendiul izbucnit pe 14 noiembrie în secția de Terapie Intensivă a spitalului.


UPDATE, miercuri, 25 noiembrie 2020. Un singur supraviețuitor al incendiului de la Piatra Neamț se mai află în viață

Un alt pacient infectat cu coronavirus și transferat de la Piatra Neamț la Iași, după incendiul de la Terapie Intensivă, a murit, miercuri. Astfel, doar unul dintre cei șase pacienți care supraviețuiseră incendiului mai este în viață.

Unul dintre supraviețutorii tragediei de la Piatra Neamț a murit miercuri, în ATI, la secția exterioară de la Lețcani, din județul Iași, relatează Mediafax.

Şase pacienți aflați într-un salon alăturat celui în care a avut loc incendiul de la ATI Piatra Neamț, dar care nu au suferit arsuri, au fost transferați la Spitalul de la Lețcani, ei având COVID-19.

În urmă cu trei zile, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, anunța că alți doi pacienți transferați în urma incendiului au murit.


UPDATE, duminică, 22 noiembrie 2020. Încă doi dintre pacienții care se aflau în secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț au murit la Iași

Alți doi pacienți care se aflau în Secţia ATI a Spitalului Judeţean Neamţ, în momentul izbucnirii incendiului de sâmbăta trecută, au murit la Iaşi. Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi, Carmen Dorobăţ, a precizat, duminică, pentru news.ro, că doar doi dintre cei șase pacienţi care au fost transferaţi la Leţcani în urma incendiului de la Secţia ATI a Spitalului Judeţean Neamţ mai trăiesc.

Pacienţii sunt infectați cu coronavirus, în stare gravă, și primesc în continuate îngrijire specifică ATI.


UPDATE, miercuri, 18 noiembrie 2020. Un pacient transferat de la Spitalul Județean Piatra Neamț la Spitalul din Pașcani, în urma incendiului de sâmbătă, a murit, potrivit Mediafax. Acesta este al 12-lea deces înregistrat în urma incendiului. Pacientul suferea de pancreatită acută, avea și alte boli grave și se afla internat în secția ATI a Spitalului din Piatra Neamț, în momentul producerii incendiului. A 11-a victimă a incendiului a murit în Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, unde fusese transferată sâmbătă noaptea. Este vorba despre o femeie de 72 de ani, care suferea de mai multe boli.


UPDATE, marți, 17 noiembrie 2020. Medicul Cătălin Denciu, rănit în incendiul din secția ATI a Spitalului Județean din Piatra-Neamț, în timp ce încerca să își salveze pacienții, și transferat, duminică dimineață,la Spitalul Militar Regina Astrid din Bruxelles, este în continuare în stare gravă, a anunțat Ministerul Sănătății.

Membrii echipei medicale belgiene care îl tratează pe pacientul român au precizat că, după internarea și evaluarea acestuia, au fost întreprinse toate procedurile specifice bolnavilor arși grav.

În foto, medicul Cătălin Denciu (captură Facebook)

În cursul zilei de astăzi, va fi efectuată o examinare specifică (scaner) pentru a se cunoaște cu exactitate profunzimea arsurilor.

Echipa medicală a prezentat soției pacientului, în cadrul unei convorbiri telefonice, starea acestuia, elemente relevante privind rezultatul evaluării medicale și tratamentul aplicat în primele 24 de ore de la internare.


Update. Secția ATI de la Spitalul Județean Piatra Neamț, reconfigurată fără aviz, chiar în ziua incendiului.

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Neamţ a declarat, duminică seară, într-un comunicat de presă, că secţia Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ a fost reconfigurată, chiar în ziua incendiului, fără a fi solicitat un aviz în acest sens.

"Pentru mărirea capacităţii secţiei ATI pentru pacienţii pozitiv COVID-19 au fost modificate circuitele funcţionale de la etajul II - prin construirea unui perete. Aici urmau să fie trataţi pacienţii pozitivi, în două saloane de câte opt paturi. Până la acel moment, pacienţii pozitivi erau trataţi la etajul III. Pentru aceste modificări, unitatea sanitară nu a solicitat avizul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ. Reconfigurarea secţiei A.T.I. şi mutarea pacienţilor COVID pozitivi, de la etajul III la etajul II, a fost realizată fără aviz, în ziua de 14 noiembrie 2020. Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ şi oricare unitate sanitară cu paturi au obligaţia de a solicita şi de a obţine, anterior intervenirii vreunei modificări, fie de structură, fie de circuite funcţionale, avizul Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene", se arată în comunicatul DSP Neamţ, citat de Agerpres.


UPDATE. Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Carmen Dorobăţ, a declarat, duminică dimineaţă, că trei din cele şase persoane transferate de la Spitalul Judeţean Neamţ la Spitalul Mobil de la Leţcani sunt în stare foarte gravă.

"Cei şase pacienţi aduşi în cursul nopţii la spitalul de la Leţcani sunt în terapie intensivă, sunt pacienţi gravi. Trei dintre ei, înţeleg din spusele medicului care acum este şi face vizita, sunt mai gravi. Din fericire, aceşti pacienţi nu au leziuni în urma unor arsuri. Avem tot ce ne trebuie pentru a asigura medical tratamentul infecţiei cu SARS-Cov-2. Vom căuta să găsim evoluţia cea mai bună", a declarat jurnaliştilor Carmen Dorobăţ, potrivit Agerpres.

CITEȘTE ȘI: Reacţiile presei internaţionale în legătură cu incendiul din secţia ATI a Spitalului din Piatra Neamț


UPDATE. Şapte bărbaţi şi trei femei, cu vârste cuprinse între 67 şi 86 de ani, care se aflau în stare critică şi primeau îngrijiri în secţia ATI, şi-au pierdut viaţa în incendiul produs, sâmbătă seară, în jurul orei 18,30, la Spitalul Judeţean de Urgență (SJU) Piatra Neamţ. Un medic a fost rănit grav în incendiu, în timp ce încerca să-i salveze din flăcări pe pacienți. Ministerul Sănătății a anunțat că va verifica toate secțiile ATI din țară.

”Ceilalţi şase pacienţi, care se aflau în salonul alăturat celui care a fost afectat în totalitate de incendiu, au fost transferaţi, sâmbătă noapte, către Spitalul modular din Leţcani. De asemenea, în cadrul Unității Primire Urgențe (UPU) a fost amenajat un salon cu două paturi pentru ATI. În acelaşi timp, s-au început demersurile pentru amenajarea, la etajul al treilea al unităţii sanitare, a unui salon pentru ATI”, anunţă unitatea medical, potrivit news.ro.

Sursa foto, Exploziv TV

Şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, generalul Paul Iamandi, a declarat, duminică dimineaţă, că lichidarea incendiului izbucnit la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ a durat aproximativ 20 de minute şi au acţionat peste 150 de persoane cu 35 de mijloace de intervenţie.

Medicul erou de la ATI, în stare gravă

Medicul de gardă de la secţia ATI a SJU Piatra-Neamţ a suferit arsuri de gradul 2 şi 3 pe o mare parte din corp, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ, Irina Popa, scrie Agerpres. Potrivit martorilor, combinezonul în care medicul era echipat a luat foc în momentul în care cadrul medical încerca să-i salveze din flăcări pe pacienți.

Inițial, medicul rănit a fost transportat la București, La Spitalul Floreasca, după care Ministerul Sănătății a decis, duminică dimineață, transferul său la Spitalul Militar "Regina Astrid" din Bruxelles, Belgia, pentru tratament de specialitate (video).

Sursa video, MApN

Potrivit unui comunicat de presă al MApN, transferul pacientului se realizează cu un avion C-27J Spartan al Forţelor Aeriene Române, în condiţii speciale, cu asistenţă medicală specializată asigurată, pe toată durata transportului, de o echipă din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi SMURD Bucureşti.

Dosar penal pentru ucidere din culpă

Procurorii au deschis un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă în legătură cu împrejurările în care a izbucnit incendiul de la Secţia ATI din incinta Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, cercetările fiind preluate de Parchetul General.

Sursa foto, Exploziv TV

Ancheta, în acest caz, este condusă de procurorul Marius Iacob, de la Parchetul General, cel care s-a ocupat, în trecut, de cercetările în cazul Colectiv sau de  cele din incendiul de la Maternitatea Giuleşti, scrie Agerpres.

Toate secțiile ATI din țară vor fi verificate

Guvernul a decis, în urma ședinței convocate de premier la Palatul Victoria, duminică dimineață, că toate secțiile ATI din toate unitățile medicale din țară vor fi verificate, începând de luni. Controalele vor fi efectuate de echipe mixte formate din angajați ai Direcțiilor de Sănătate Publică și ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.


UPDATE, ora 8,40. Tragedia de la Piatra Neamț. Ancheta, preluată de procurorul de la Colectiv.


UPDATE. Tragedie de proporții, sâmbătă seara, în secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț. 10 pacienți cu COVID, aflați în stare foarte gravă, intubați, au murit într-un incendiu devastator, care ne aduce aminte de alte două cazuri cutremurătoare: incendiul de la Maternitatea Giulești, din august 2010, și cel de la clubul Colectiv, din 2015, când peste 60 de tineri au murit.

digi24.ro


Zece persoane au murit, sâmbătă seara, în urma incendiului izbucnit la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean Piatra Neamț. Aceștia erau pacienți infectați cu SARS-CoV-2, intubați. Un medic de gardă a suferit arsuri grave, încercând să salveze pacienții, potrivit Radio Europa Liberă România.

Citit 9157 ori Ultima modificare Joi, 26 Noiembrie 2020 15:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.