Actrița Draga Olteanu Matei s-a stins din viață. Medicii de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași au anunțat că, în ciuda eforturilor depuse, actrița a murit în noaptea de marți spre miercuri, potrivit digi24.ro.
Draga Olteanu Matei, în vârstă de 87 de ani, a ajuns, vineri seara, la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, fiind transferată de la Spitalul Județean Piatra Neamț, din cauza unei hemoragii digestive superioare.
Actriţa Draga Olteanu Matei s-a născut la Bucureşti, la 24 octombrie 1933.
Contribuţia adusă teatrului şi cinematografiei româneşti a fost recunoscută prin numeroasele premii, titluri, diplome, pe care le-a primit de-a lungul carierei. În 2002, i-a fost acordată distincţia Ordinul Naţional ''Steaua României'', pentru dăruirea cu care a servit scena şi cultura românească. Începând din data de 29 octombrie 2011, Draga Olteanu Matei are o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Bucureşti. În 2014, i-a fost înmânat, de către Principesa Margareta, Ordinul ''Coroana României'' în grad de Ofiţer.
Despre OMUL şi PROFESIONISTUL DRAGA OLTEANU MATEI, scrie ieri, la aflarea veştii, secretarul literar al Teatrului Dramatic "Fani Tardini", Mona Sandu: "2004 - cea de-a XVI-a ediție a Festivalului Național de Comedie, sărbătoarea supremă a orașului nostru, a reprezentat pentru noi și întâlnirea cu una dintre cele mai iubite, apreciate și de succes ARTISTE pe care le-a avut România.
DRAGA OLTEANU MATEI a fost atunci Președinta Juriului, dar, mai mult decât atât, a fost cea mai urmărită, căutată și asaltată persoană din toată acea perioadă, de către colegii din teatre, simpli spectatori sau admiratori efervescenți. Eram cu toții conștienți că aceasta reprezintă una din acele ÎNTÂLNIRI EPICE din viață, care lasă urme. Am asistat atunci la un maraton al comediei de bună calitate, pe care Domnia Sa îl analiza și gestiona cu multă atenție, generozitate, ochi critic, dar, mai ales cu dragoste.
Era răbdătoare, deschisă și conștientă de greutatea personalității sale artistice dublată de un farmec copleșitor - iar efectul era de-a dreptul miraculos. Publicul gălățean a fost atunci din plin răsplătit, iar noi ne-am simțit răsfățați. La sfârșitul spectacolului LIVADA DE VIȘINI, spectacolul Teatrului Dramatic „Fani Tardini” care a intrat atunci în competiție, a aplaudat fără rețineri și a lăsat să-i scape câteva lacrimi. Fusese surprinsă și răscolită. Așa cum suntem și noi acum, când ne despărțim de EA.
Rămas bun, draga noastră DRAGA OLTEANU MATEI!"
Prima imagine o reprezintă pe Draga Olteanu Matei pe scena Teatrului Dramatic „Fani Tardini” pe 10 noiembrie 2004, la Gala de decernare a premiilor celei de-a XVI-a ediții a Festivalului Național de Comedie. Fotografia, realizată de Vasile Caburgan, a apărut pe prima pagină a ziarului nostru în ziua următoare, pe 11 noiembrie 2004, însoțită de următorul text: "Doamna teatrului românesc, DRAGA OLTEANU MATEI, a primit, aseară, Titlul de Cetățean de Onoare al ziarului „Viața liberă” pentru anii aşezaţi glorios pe scândura scenei, pentru frumuseţea gestului civic de a refuza imixtiunea politicului în teatru şi, pur şi simplu, pentru că ne este foarte dragă."
Fotografia a doua a fost făcută de Sorin Pană, la şedinţa Consiliului local din 4 noiembrie 2004, unde actriţa Draga Olteanu Matei a încercat să împiedice, fără succes însă, înlocuirea din funcţia de director al Teatrului Dramatic a regretatului actor Mihai Mihail. "Am venit crezând că pot să ajut cu ceva, dar asist la uciderea unui om care a dat ce a avut mai bun pentru teatrul gălăţean. Vă întreb, doar, de ce nu aţi făcut-o în piaţa publică, prin decapitare, spânzurare sau pe rug?", a spus atunci marea actriţă, înăbuşindu-şi cu greu lacrimile.