Sidexul, vândut prin Black Friday. PAMFLET

Sidexul, vândut prin Black Friday. PAMFLET
Vinerea Neagră a cumpărăturilor poate fi doar un fum. Galațiul o știe foarte bine
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Puțină lume știe, și mai puțină recunoaște. "Vino acum și profită de oferta noastră! Combinat, la preț de nimic", cam așa ar fi trebuit să sune anunțul de vânzare al uzinei de lângă municipiul reședință de județ. Pe OLX s-ar fi dat la un preț mult mai bun.

Ehei, ce vremuri!

Sărbătoarea scăderii prețurilor pe final de lună noiembrie nu este importată de la americani, așa cum se plâng târgoveții care nu suportă să scadă "scorurile" nici în Ajun de Apocalipsă. Galațiul practica acest gen de comerț încă din vremea în care ne încălțam cu fesul capitalismului sau, și mai plastic, eram pistol cu apă micelară. Epoca post-decembristă a țării noastre a scos simțul de afacerist din businessmanii care miros a Haldă de Zgură, iar combinatul siderurgic, care a purtat mai multe nume (în funcție de magnatul cu care s-a măritat ca să-și refacă viața economică), a fost principalul obiectiv al zonei de sud-est a României. Se spune că a fost căpușat, dar e un termen indezirabil. Ori suntem corecți politic, ori nu mai suntem?

Oferta senzațională

Ne împiedicăm de așa-numitele promoții din Vinerea Neagră de aproximativ zece ani, iar la noi s-a diluat această poveste: dacă nu ești atent, poți cumpăra lenjerie intimă à la Black Friday în iulie sau august! Așadar, nu se mai știe exact când e perioada ofertelor și când suntem victimele unor discounturi cosmetizate. Autoritățile naționale ar trebui să intervină, mai ales că Galațiul nostru se poate lupta pentru patentul unui binemeritat și exotic Black Friday balcanic. Dragii mei, Sidexul, așa cum e arhicunoscut combinatul nostru, a fost dat la Black Friday, a fost o ofertă senzațională și a venit un indian ca să-l ia, ne-a povestit un istoric local, angajat între timp ca paznic de supermarket. Cinic, nu-i așa?

Pionierat nemaipomenit

Domnia sa nu s-a oprit din narațiune: "Roiau potențialii cumpărători pe lângă uriașa vitrină a platformei, dacă-mi înțelegeți figura de stil, dar nu le convenea prețul. Combinatul nu mai arăta ca în vremurile bune, era un hârb, ca un mamut cu picioare de lut, dar tot valora enorm. Așa i-a venit ideea premierului din acea perioadă, Adrian Năstase, să-i scadă, într-o zi de asta de vineri, tariful la vreo 70 și ceva de milioane de dolari. A venit apoi acel indian să-l ia, a zis că nu-i mai ia nu știu care cadou fetei lui la nuntă, și ne-a cumpărat Sidexul." Istoricul devenit gardian de magazin nu mai știe - de fapt, n-are nimeni habar - dacă a fost achitată întreaga sumă. Ne bucurăm doar că suntem pionieri într-o chestiune devenită afacere planetară.

CombiNATO

Pamflet în versuri

PARTIDULE!!! (imperativ SINE QUA NON) de Submarin Cosorescu

Partidule schilod şi fleţ şi parazit şi inutil,

te-ntreb frumos, corect şi scurt, cu mult efect şi cu temei:

de ce mănânci atât rahat? de ce eşti slut şi mercantil?

ce (n)-ai la trup? ce (n)-ai la cap? ce detrimentul mă-tii vrei?

vrei să te duc la destrămat? să te belesc? să te-mpăiez?

nu-ţi şade bine-n pielea ta? vrei zeghe? pliuri? ecosez?

Mai ai oleacă şi termini de năruit şi de furat

tot ce s-a strâns în mii de ani pe-acest meleag prea răbdător

cu de-alde tine: îmbufnaţi de aroganţă-n lung şi-n lat -

ai dovedit că eşti găman, ridicul, fante şi farsor!

Partidule, te rog frumos, ia-ţi tălpăşiţa şi dispari -

toţi sunt scârbiţi de hazul tău: şleahtă de cinici şi tâlhari!

Galațiul în imagini

Vocea cetățeanului, vocea politicianului

"Nu-i venea lui Mittal"

Alte businessuri ca de Black Friday la Galați:

* Se bârfește că al orașului combinat, ca orice produs proaspăt comandat, a fost probat de Lakshmi Mittal, primul său cumpărător. Nu i-a venit, era cu două numere mai mari decât și-ar fi dorit, de aceea nici nu l-a mai interesat, au comentat unii specialiști.

* Mai sunt și alte fabrici din oraș sau județ date pe nimic, ca prin intermediul unei zile de vineri închise la culoare. Sau ca pe timp de noapte. Credem că și americanii ar trebui să ia lecții despre cum îți poți înstrăina toate resursele la prețuri de doi lei. Black Friday-ul, în definitiv, s-a născut la sat.

* Unele obiective din zonă au fost ridicate sau consolidate cu materiale luate aproape gratis. În documente, însă, e trecut tariful de catalog, de ca și cum o zi a marilor reduceri nici n-a existat vreodată.

* Podul de la Brăila (care, în definitiv, va deservi și cetățenii județului nostru) se construiește într-un ritm prea lent. Se aude că Insula Mare pe care aterizează celălalt picior al platformei ar fi fost achiziționată tot cu ajutorul fenomenului care le ia mințile oamenilor ce suferă de boala cumpărăturilor.

* Ieftin iei, ieftin ține, e o vorbă autohtonă care ar trebui să ne lecuiască de tot felul de chilipiruri. Totuși, noi românii (deci și gălățenii) știm doar să scoatem câte ceva pe tarabă, nu să și agonisim.

Bleg Friday

"Maia venea cu pește în Micro 17"

Noul președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost felicitat de mulți români, majoritatea visând la unirea cu Basarabia. Cu toate acestea, unii dintre gălățenii interesați de politica est-europeană se jură că în urmă cu câțiva ani, atunci când Igor Dodon, fostul șef de stat de la Chișinău, era pe cai mari, Maia Sandu venea cu produse în Piața Rușilor din Micro 17. "Am văzut-o, sunt sigur, vă arăt și poza, că am luat o dată un pește bun de la dumneaei. E o femeie tare de treabă", o laudă Gheorghe din Mazepa I.  

Piața de Apoi

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

VEZI MAI MULTE DIN CATEGORIA PAMFLET

Citit 2034 ori Ultima modificare Vineri, 20 Noiembrie 2020 12:32