Vor merge sau nu românii duminică la urne (SONDAJ DE OPINIE)

Vor merge sau nu românii duminică la urne (SONDAJ DE OPINIE)
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

DataDiggers, companie de cercetare de piață care activează în industria de cercetare din Romania din anul 2015, membru ESOMAR Corporate, Insights Association și SORMA (Societatea Romana de Marketing și Cercetarea Opiniei Publice), a dat publicităţii rezultatele unui sondaj realizat înaintea alegerilor din 6 decembrie 2020.

Intenţia declarată a autorilor este să vadă care este percepţia cetățenilor din Romania în legătură cu alegerile parlamentare şi alte subiecte de interes. Interviurile au fost realizate în perioada 9 - 19 noiembrie. Sondajul a durat nouă minute, iar respondenții au fost femei și bărbați cu vârste între 18 și 65 de ani, din mediul urban. S-au obținut 680 de sondaje completate, urmând structura național reprezentativă a populației urbane, cu o eroare de eșantionare de ± 3,77 la sută.

Unul din doi români întrebaţi va merge la vot 

La întrebarea dacă vor merge sau nu la vot, iar dacă nu, de ce, la  momentul culegerii datelor, unul din doi respondenți a spus că intenționează să își exercite dreptul de vot. Respondenții cu vârsta între 55-65 ani au afirmat într-o proporție sensibil mai ridicată decât cei tineri (18-34 ani) că intenționează să voteze (Cu siguranță DA sau Cel mai probabil DA). În ceea ce-i priveşte pe cei care au spus NU, nevoia de "protejare împotriva virusului Covid-19" și "lipsa de opțiuni politice credibile" au fost principalele motive pentru refuzul de a vota.

Referitor la măsurile de luptă împotriva Covid-19, şapte din zece persoane consideră "obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile publice deschise" ca fiind o măsură eficientă în combaterea pandemiei. Persoanele în vârstă (+55 ani) o consideră eficientă într-o proporție semnificativ mai ridicată decât celelalte categorii de vârstă. 56 la sută dintre cei intervievați consideră că, pentru a-și dovedi eficiența, purtarea măștii de protecție ar trebui să se facă atât afară, cât și în interior (în spații deschise și închise, acolo unde există riscul de a te întâlni cu un purtător al virusului).

Trei din patru români cred că situaţia economică se va înrăutăţi

O altă întrebare la care cei intervievaţi au fost invitaţi să răspundă s-a referit la evoluţia situaţiei economice a României în următoarele şase luni.

Trei din patru rezidenți ai mediului urban s-au declarat îngrijorați în mare și foarte mare măsură de acest aspect.

Patru din zece respondenți au estimat faptul că situaţia lor financiară personală "se va înrăutăți sau se va înrăutăți mult" în următoarea jumătate de an. Un număr similar a apreciat că în următoarele şase luni situația financiară personală "va rămâne la fel".

Bărbaţii cred în procent sensibil mai ridicat decât femeile că situaţia lor financiară "se va îmbunătăți sau se va îmbunătăți mult". Majoritatea estimează, totuși, că fie va rămâne la fel, fie se va înrăutăți.

În timp ce respondenții cu venituri mari cred, într-o proporție semnificativ mai mare decât celelalte categorii, că situația lor financiară "va rămâne la fel" în următoarea jumătate de an, cei cu venituri mici sau medii apreciază că starea lor financiară se va înrăutăți.

Citit 1308 ori Ultima modificare Sâmbătă, 05 Decembrie 2020 00:46

2 comentarii

 • postat de Eu merg la vot
  Sâmbătă, 05 Decembrie 2020 18:43
  89.137.230.***
  Eu voi fi la vot si nu voi mai vota aceleasi partide care au fost la putere de 30 ani si au furat si jefuit tara. Nu voi mai vota cu hotii banului public si al licitatiilor trucate si al preturilor supraevaluate. Votati forte noi si care s-au inscris acolo tocmai pentru a inlatura mafia politica care se roteste de 30 dar ei fura cot la cot din banii nostrii si ne-au adus in saracie si sclavie. Suntem tara cu cele mai mici salarii din Europa. Stiti foarte bine cine sunt mafiotii politici care se rotesc intre ei. votati intelept. Aveti pe cine vota. Nu va mai lasati maipulati si mintiti. Ati vazut de 30 ani ce au facut.
  Mergeti la vot sa inlaturam hotii si mafiotii din parlament iar golanii politici sa ramana istorie!
  1
  2
  Raportează
 • postat de Adio! si n-am cuvinte!
  Sâmbătă, 05 Decembrie 2020 12:13
  95.76.2.***
  Multi cetateni de varsta a treia, nu vor veni sa voteze,si, daca v-or vota, va fi vot nul; motivul: nu au vazut in campania electorala, pe afise, chipurile personagelor pe care le-au votat treizeci de ani, iar candidati noi, tinerii in special, nu le confera incredere, fie lipsa de experienta, fie interesul acestora de a accesa la putere pentru interese personale, exemplul seniorilor, imbogatitii peste noapte!

  Daca tinerii se vor trezi in aceasta zi, venind la urna de votare, contrabalansand varsta a treia, indiferenta si doborata de frica pandemiei, este posibil sa se obtina o schimabare; in rest, Dumnezeu cu mila!
  1
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.