Vor merge sau nu românii duminică la urne (SONDAJ DE OPINIE)

Vor merge sau nu românii duminică la urne (SONDAJ DE OPINIE)
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

DataDiggers, companie de cercetare de piață care activează în industria de cercetare din Romania din anul 2015, membru ESOMAR Corporate, Insights Association și SORMA (Societatea Romana de Marketing și Cercetarea Opiniei Publice), a dat publicităţii rezultatele unui sondaj realizat înaintea alegerilor din 6 decembrie 2020.

Intenţia declarată a autorilor este să vadă care este percepţia cetățenilor din Romania în legătură cu alegerile parlamentare şi alte subiecte de interes. Interviurile au fost realizate în perioada 9 - 19 noiembrie. Sondajul a durat nouă minute, iar respondenții au fost femei și bărbați cu vârste între 18 și 65 de ani, din mediul urban. S-au obținut 680 de sondaje completate, urmând structura național reprezentativă a populației urbane, cu o eroare de eșantionare de ± 3,77 la sută.

Unul din doi români întrebaţi va merge la vot 

La întrebarea dacă vor merge sau nu la vot, iar dacă nu, de ce, la  momentul culegerii datelor, unul din doi respondenți a spus că intenționează să își exercite dreptul de vot. Respondenții cu vârsta între 55-65 ani au afirmat într-o proporție sensibil mai ridicată decât cei tineri (18-34 ani) că intenționează să voteze (Cu siguranță DA sau Cel mai probabil DA). În ceea ce-i priveşte pe cei care au spus NU, nevoia de "protejare împotriva virusului Covid-19" și "lipsa de opțiuni politice credibile" au fost principalele motive pentru refuzul de a vota.

Referitor la măsurile de luptă împotriva Covid-19, şapte din zece persoane consideră "obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile publice deschise" ca fiind o măsură eficientă în combaterea pandemiei. Persoanele în vârstă (+55 ani) o consideră eficientă într-o proporție semnificativ mai ridicată decât celelalte categorii de vârstă. 56 la sută dintre cei intervievați consideră că, pentru a-și dovedi eficiența, purtarea măștii de protecție ar trebui să se facă atât afară, cât și în interior (în spații deschise și închise, acolo unde există riscul de a te întâlni cu un purtător al virusului).

Trei din patru români cred că situaţia economică se va înrăutăţi

O altă întrebare la care cei intervievaţi au fost invitaţi să răspundă s-a referit la evoluţia situaţiei economice a României în următoarele şase luni.

Trei din patru rezidenți ai mediului urban s-au declarat îngrijorați în mare și foarte mare măsură de acest aspect.

Patru din zece respondenți au estimat faptul că situaţia lor financiară personală "se va înrăutăți sau se va înrăutăți mult" în următoarea jumătate de an. Un număr similar a apreciat că în următoarele şase luni situația financiară personală "va rămâne la fel".

Bărbaţii cred în procent sensibil mai ridicat decât femeile că situaţia lor financiară "se va îmbunătăți sau se va îmbunătăți mult". Majoritatea estimează, totuși, că fie va rămâne la fel, fie se va înrăutăți.

În timp ce respondenții cu venituri mari cred, într-o proporție semnificativ mai mare decât celelalte categorii, că situația lor financiară "va rămâne la fel" în următoarea jumătate de an, cei cu venituri mici sau medii apreciază că starea lor financiară se va înrăutăți.

Citit 1498 ori Ultima modificare Sâmbătă, 05 Decembrie 2020 00:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.