Șoferii fără carnet, pericole sociale. Şoselele gălăţene, pline de inconştienţi

Șoferii fără carnet, pericole sociale. Şoselele gălăţene, pline de inconştienţi
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Pedepsită cu închisoarea de la 1 la 5 ani, conducerea unui vehicul pe drumurile publice de către o persoană care nu deține permis este o abatere constatată zilnic pe șoselele din județul Galați. Fie că au habar de ceva noțiuni de șofat sau nu știu mai nimic, ori se "motivează" cu alcool, cei prinși că se urcă la volan fără permis sunt, invariabil, puși sub acuzare. Numai în cazurile în care șofatul fără carnet determină vreun accident grav, soldat cu morți sau răniți, ori șoferul inconștient fuge, riscă să își aștepte sentința după gratii. Ultimul, prins de trei ori fără permis în trafic, a fost pus sub control judiciar.

Cel mai recent caz care arată că anumite fapte nu intra sub incidența cauzelor în care se iau măsuri privative de libertate, deși au potențial periculos, s-a înregistrat în comuna Scânteiești, unde un tânăr de numai 19 ani are, la acestă vârstă, un bagaj infracțional cât pentru două vieți. Conducerea fără permis este "păcatul" care i-a atras nu mai puțin de trei dosare penale, pentru care era, până zilele trecute, judecat și respectiv cercetat în libertate. Bineînțeles, se sustrăgea cercetărilor în dosarul pe care îl căpătase ca urmare a celei de-a treia abateri constatate de polițiști, motiv pentru care autoritățile, în lipsa unui mandat care să le ajute să îl trimită după gratii chiar și temporar, s-au decis să îl caute mai insistent. Și l-au găsit pe tânărul care, între timp, s-a decis să își diversifice paleta de infracțiuni, numai că acesta nu a stat mult în custodia poliției. După 24 de ore, a fost lăsat liber, pentru că procurorii l-au plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, având la activ trei dosare rutiere și unul pentru furt.

"Tânărul fusese surprins de polițiști, în data de 21 februarie, la volanul unui autoturism cu care circula pe raza comunei Vânători. La vederea echipajului de poliție, acesta a abandonat autoturismul și a fugit. După ce a fost depistat, tânărul a fost condus la sediul poliției, pentru audieri, cu ocazia cercetărilor stabilindu-se că acesta ar fi și prezumtivul autor al unei fapte de furt din locuință, săvârșit în luna octombrie 2019, pe raza localității Fântânele", explică cms. șef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galați.

În decizia procurorilor pare să nu fi contat că individul din fața lor a repetat de nu mai puțin de trei ori aceeași faptă și nici că a fugit de polițiștii care l-au surprins a treia oară, îngreunând astfel mersul anchetei, circumstanță prevăzută de lege pentru luarea măsurilor preventive.

A "bătut palma" și a ucis copii

Exemple ale superficialității legii și uneori a anchetatorilor care nu iau măsuri drastice față de astfel de personaje sunt câteva cazuri cu care Galațiul a devenit cunoscut, din nou, la nivel național. Ivanciu Corcioveiu s-a urcat la volan fără carnet în toamna lui 2016 și a accidentat mortal doi copii, la Foltești. Nu era prima dată când conducea astfel, el mai fiind reperat în trafic cel puțin o dată. Nu stătuse niciun minut în arest și, mai mult, încheiase chiar un acord de recunoaștere cu procurorul, prin care i se stabilise ca pedeapsă 3 ani de închisoare cu suspendare. Asta nu l-a împiedicat să recidiveze în a șofa din nou, gest cu consecințe dramatice pentru cei doi copilași din Foltești. Corcioveiu a fugit de la locul faptei și a fost arestat după câteva zile, în Italia.

Un al doilea exemplu că lăsarea în libertatea a celor care recidivează în condusul fără carnet este o bombă cu ceas este cel al celui care, până nu demult, a fost cel mai căutat infractor gălățean: Constantin Caciu. În primăvara lui 2017, acesta era interceptat în trafic cu focuri de armă trase de polițiștii care l-ai recunoscut la volanul unei mașini pe bărbatul despre care știau că nu are permis de conducere și care era cunoscut ca foarte violent, cu multe dosare la activ. Reținut inițial de polițiștii de la Secția 3, Caciu a fost pus în libertate de magistrați, fiind plasat într-un lejer control judiciar. Un an mai târziu, același Caciu, cercetat în libertate pentru conducere fără permis, era implicat direct în violentul conflict din zona unui cazino de pe strada Oțelarilor, unde, împreună cu un prieten, au tras zeci de focuri de armă, rănindu-l grav pe un tânăr cu care avea un conflict.

Citit 3097 ori Ultima modificare Luni, 07 Decembrie 2020 00:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.