Hoți mascați în cumpărători pe site-uri de vânzări. Avertisment al poliției

Hoți mascați în cumpărători pe site-uri de vânzări. Avertisment al poliției
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Un nou tip de fraudă a prins contur în această perioadă, în care s-au înmulțit tranzacțiile online pe site-urile de specialitate, în principal cele axate pe comercializarea de produse la preț redus. Infractorii cibernetici se prefac că sunt interesați să cumpere și apelează la un tip de plată prin care vânzătorul este atras într-o capcană în care pierde bani.

Utilizarea platformelor comerciale online pe care se postează anunțuri privind vânzarea la preț relativ redus a celor mai diverse bunuri şi fără costuri din partea vânzătorului poate ascunde mai multe capcane decât întâșnirea unui cumpărător care s-ar putea răzgândi în privința tranzacției în ultimul moment sau neînțelegeri privind prețul. Intențiile de cumpărare pot ascunde capcane mai mari, soldate cu golirea conturilor bancare ale celor care vând, și asta printr-o serie de scheme cibernetice la care hackerii au recurs, potrivit polițiștilor din România, tot mai des în ultima vreme.

Cum acționează

Totul începe cu contactarea celui care postează un anunț de vânzare. Infractorul, "deghizat" în cumpărător, se arată interesat și îl contactează pe vânzător. Discuțiile de pe platforma comercială sunt mutate rapid pe un alt canal de comunicare, la inițiativa cumpărătorului, sub diferite pretexte. Aici, vânzătorul nu mai este în siguranță.

"Ulterior, cumpărătorul se declară interesat de achiziție, apoi susține că a efectuat plata și, pentru încasarea sumei respective, vânzătorul ar trebui să acceseze un link trimis de el și să introducă datele cardului pe care urmează să fie virată suma. Desigur, este vorba despre o capcană, după ce primesc datele de card și extrag banii din cont, atacatorii sistând orice conversație cu victima", explică experții în combaterea infracționalității cibernetice.

Cum evităm fraudele

Pentru a nu cădea în capcana infractorilor informatici și a rămâne, astfel, și fără bunul vândut și mai ales fără bani în contul bancar, trebuie să ținem cont de anumite indicii, care ne vor scuti de neplăceri. Polițiștii susțin că mare parte dintre metodele prin care se poate preveni o astfel escrocherie depind de un minim de atenție din partea vânătorului, potențială victimă a infracțiunii. Ce trebuie să facă?

- să mențină conversațiile doar în mesageria platformei comerciale. Acesta e cel mai sigur canal de comunicare cu alți utilizatori pentru că permite menținerea datele de contact private.

- să nu ofere nimănui date personale, parola folosită pentru accesarea contului de pe respectiva platformă comercială, date bancare sau fotografii ale unor documente personale.

- să acorde atenție limbajului folosit de potențialul cumpărător; de multe ori conversațiile sunt traduse cu un motor automat și acest fapt ar trebui să trezească suspiciunea.

- să nu acceseze linkuri sau atașamente primite din surse necunoscute.

- să nu ofere interlocutorilor datele complete de card sau codul de validare a tranzacțiilor (CVV). Oricine are acces la aceste informații poate folosi cardul pentru a face plăți.

- dacă suspectează că a fost victima unei fraude de acest tip, să se adreseze cât mai repede băncii emitente pentru a bloca cardul și eventualele tranzacții ilicite din cont și, ulterior, să depună o plângere la poliție.

Citit 5634 ori Ultima modificare Luni, 04 Ianuarie 2021 00:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.