Autobuzele din Belarus, soluții de avarie care ne pun în pericol
Foto: GSDG

Autobuzele din Belarus, soluții de avarie care ne pun în pericol
"Bombele" Transurb iau foc în trafic. Autobuzul MAZ, ars după 13 ani de folosință
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Circa zece autobuze din flota de 15 MAZ-uri achiziționată de Transurb, prin Primăria Galați, în anul 2008 mai sunt și acum folosite de societatea de transport public local. Ajunse într-o stare avansată de degradare, dar considerate suficient de viabile din punct de vedere tehnic, mijloacele de transport au bifat, în ultimii ani, numeroase sincope în trafic. Ultimul incident și cel mai grav s-a petrecut luni, 22 februarie 2021, când un autobuz a ars în mijlocul străzii, ca și cum ar fi fost atacat cu cocktailuri Molotov. Zeci de călători se aflau în mijlocul de transport, în momentul producerii defecțiunii.

Autobuzele MAZ, 15 la număr, cumpărate din Belarus în urmă cu 13 ani, și-au câștigat, după un deceniu de folosire ca mijloace de transport în comun, nefericitul titlu de "sicrie pe roți". Frecvența cu care au ajuns să cedeze în trafic din cauza diferitor probleme tehnice, zgomotul asurzitor și noxele degajate a făcut ca autobuzele să fie, poate, depășite prematur. La asta s-ar putea adăuga modalitatea de exploatare și uzura intensă, în condițiile în care parcul auto al Transurb era oricum deficitar, iar nevoia de transport public, mare, chiar și pe parcurs, când în dotarea societății au intrat autobuzele SH aduse din țările nordice sau, mai nou, vehiculele noi, achiziționate în ultimii ani. Ce-i drept, în ultima vreme, MAZ-urile au ajuns să fie folosite ca rezerve sau pentru suplimentarea curselor pe traseele aglomerate, sau dimpotrivă, mai puțin circulate.

În foto de mai jos, autobuz MAZ, la scurt timp după achiziționare, în 2008

autobuz-maz-galati.jpg

"Zece autobuze din cele 15 mai figurează ca viabile din punct de vedere tehnic să iasă pe traseu și le folosim în linia a doua, ca să spunem așa. Celelalte cinci au fost retrase din diferite motive. Ele au fost noi inițial, dar calitatea s-a văzut în timp, așa că putem spune că sunt mai bune cele SH aduse din Germania decât acestea. Sperăm ca, odată ce vor veni și autobuzele hibrid, pe care le vom introduce în trafic cât se va putea de repede, să renunțăm total la MAZ-uri, pentru că atunci flota Transurb va fi nouă în proporție de 80 la sută", ne-a declarat Mihai Cadinoiu, directorul Transurb SA Galați.

Autobuzul-torță era, tehnic, valabil

Asta au afirmat reprezentanții Transurb SA, imediat după producerea incidentului de luni, 22 februarie, în care un mijloc de transport din flota de MAZ-uri a ars complet în timp ce efectua o cursă. Circa 25 de oameni se aflau în autobuz în momentul în care un scurtcircuit la compartimentul motor a provocat un incendiu violent, oamenii reușind să coboare înainte ca flăcările să cuprindă în întregime vehiculul. Pompierii au reușit să stingă vâlvătaia care a înghițit ceea ce, cu câteva minute înainte, fusese un autobuz pe care societatea edilitară își punea bazele că poate transporta, în condiții de siguranță, călătorii pe raza municipiului Galați.

Citit 38064 ori Ultima modificare Vineri, 26 Februarie 2021 00:35

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.