Cele cinci mănăstiri din judeţul Galaţi

Cele cinci mănăstiri din judeţul Galaţi

Mănăstirea Adam
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)
1 comentariu

Poate că o drumeţie ecumenică la una dintre cele cinci mănăstiri din judeţul Galaţi ar fi cea mai bună soluţie de a petrece timp de calitate în zilele de Paşte.

Una dintre mănăstirile care oferă şi o minunată ocazie de a lua o gură de aer proaspăt este cea de la Adam, situată la 75 de kilometri de Galaţi, în inima pădurilor din satul Adam.

Tot într-un cadru natural de excepţie se află şi Mănăstirea Buciumeni, la 107 kilometri de Galaţi. Este considerată una dintre cele mai vechi vetre monahale din judeţ; după unii cercetători, pe la 1430, la Buciumeni ar fi existat un schit de călugăriţe.

De asemenea, o altă mănăstire foarte veche, atestată documentar în anul 1445, este cea de la Cârlomăneşti, aflată la 87 de kilometri de Galaţi. Deşi acum numără doar patru călugări, la sfârşitul secolului 17 obştea avea 400 de suflete.

Mai aproape de Galaţi, la numai 56 de kilometri, se află Mănăstirea Maicii Domnului din Cudalbi. Construită în 1938, a fost distrusă în 1956 de regimul comunist şi reconstruită după 1990.

Cea mai aproape şi cel mai des vizitată este însă Mănăstirea din Tudor Vladimirescu, aflată la 43 de kilometri de Galaţi. Edificiul a fost construit tot în 1938, închis în 1956 şi redeschis în februarie 1990.

Citit 4519 ori Ultima modificare Vineri, 30 Aprilie 2021 12:16

1 comentariu

  • postat de Alexander leg. a V a Macedonica Vineri, 30 Aprilie 2021 15:39 109.102.81.*** Link la comentariu
    0
    5

    Manastire Adam a avut in proprietate , donata , probabil de vreun boier din acele vremuri '' Psaltirea slavona [ singurul exemplar cunoscut ] , tiparita in sec.XVI [ 1560-1582 ] . Valoroasa tiparitura a ajuns in posesia / proprietate preotului V. Ursacescu din Oltenesti , Falciu [ muzeul din antichitati din satul Curteni ,Falciu ] . Prin anul 1962 , muzeul a fost preluat de catre stat , se pare ca , actualmente , Psaltirea slavona a manastirii Adam se afla la muzeul din Barlad , unde a fost predata atunci ... Se cuvine ca , valoroasa tiparitura sa fie redata adevaratului proprietar - manastirea Adam din jud. Galati !

    Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro