Generaţia integrării

Generaţia integrării
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Copiii din grădiniţele gălăţene le-au dat ieri, în Grădina Publică, o lecţie de unitate celor mari * „Succesuri” de la subprefectul Paul Florea – via EBa *

Unitate în diversitate este sloganul Uniunii Europene. Deşi îl cunosc şi  îl predică pe la toate manifestările, autorităţile gălăţene nu îl pun în practică.

Aşa s-a ajuns ca 9 Mai - o singură zi din calendar însă cu trei semnificaţii istorice, să fie sărbătorită prin două manifestări diferite, organizate la ore diferite, dar în acelaşi loc şi cu aceiaşi protagonişti.

Dublă desfăşurare de forţe, cu evident, cheltuieli de organizare duble.

Se poate spune că în prima parte a zilei, a fost Europa celor mici, iar după pauza de prânz, UE pentru adulţi.

Subprefectul Paul Florea a reuşit să se facă de ruşine în faţa copiilor şi a părinţilor cuvântând în … gramatica după EBa.

Parada prichindeilor

Ziua Europei a debutat la 9 dimineaţa, când Grădina Publică a fost cucerită de copii.

Prichindei fără număr, îmbrăcaţi în costume care mai de care mai colorate, mai cochete sau mai fistichii, reprezentând statele Uniunii Europene, bunici emoţionaţi, părinţi grijulii dar iritaţi de întârzierile din program şi educatoare entuziasmate sau uşor depăşite de situaţie, au luat cu asalt aleile parcului.

Manifestările din prima parte a zilei, organizate de Consiliul Judeţului şi Centrul Europe Direct au fost dedicate celor mici.

Peste viermuiala de copii veniţi de la şcolile şi grădiniţele din oraş şi judeţ, amfitrioni au fost preşedintele CJ Galaţi, Eugen Chebac şi europarlamentarul PSD Adriana Ţicău.

Inspecţie printre desene pe asfalt

Preşedintele Chebac şi-a început ziua de lucru, în tandem cu eurodeputata Adriana Ţicău, inspectând operele de cretă colorată ale participanţilor la Concursul de desene pe asfalt – „Europa prin ochii copiilor”.

Pe cine să lase inima să judece micile creaţii? „Toate desenele îmi plac pentru că ei toţi şi-au pus în gând să deseneze cel mai frumos”.

„Pentru noi, Europa este o realitate aşteptată de mult, dar câteodată şi dureroasă”.

„Vedem ce se întâmplă nu numai în România, ci în întreaga Europă, dar unitatea poporului român cu celelalte state va face să depăşim şi acest prag dificil al zilei de astăzi”, ne-a declarat preşedintele Chebac privind optimist la desenul reprezentând un glob pământesc, înconjurat de porumbei, făcut de un puşti.

Cucerită de cei mici, eurodeputata Adriana Ţicău nu s-a hotărât care desen e cel mai frumos:

„Văd multă creativitate, simboluri şi copii minunaţi pe care avem datoria să-i ajutăm să crească, să se împlinească, pentru că ei sunt viitorul şi ne punem foarte mari speranţe în ei. Toate desenele mi-au plăcut”, ne-a mărturisit Adriana Ţicău.

Cum nu putea veni cu mâna goală de la Bruxelles, eurodeputatul le-a oferit tuturor copiilor câte o cărticică miniaturală cuprinzând Drepturile fundamentale ale cetăţeanului în UE, de care s-au arătat mult mai interesaţi părinţii micuţilor.

Cei mici erau cât pe-aci să le confunde cu nişte caramele. A urmat decernarea premiilor pentru concursurile „Euroşcoala gălăţeană”, „Eurojunior”, „9 Mai – Ziua Europei” şi, cel mai aşteptat moment, parada statelor membre UE.

Ca la Olimpiadă

Pe acordurile imnului UE, parada micuţilor de grădiniţă îmbrăcaţi în portul tradiţional sau în culorile statelor membre ale UE a fost nemaipomenită.

Educatoarele şi părinţii s-au întrecut în ingeniozitate şi imaginaţie pentru a-i costuma.

Nici nu ştiai la care stat să te uiţi mai repede! Cu siguranţă fiecare popor ar fi fost mândru de modul în care  copiii gălăţeni l-au reprezentat.

Atmosfera şi organizarea a semănat mai degrabă cu ceremoniile de deschidere a olimpiadelor sportive, chiar dacă unii dintre copii erau deja obosiţi şi scânceau.

Oricum, nimeni nu a plecat fără un dar: un joc lego într-o sacoşă ecologică bleumarin, cu însemnele Centrului Europe Direct.

Atenţie, mămici, sunt la modă genţile eco, deci v-aţi scos vara asta! Concursul de ştafetă „În pas cu Europa” a pus punct manifestărilor organizate de CJ şi Centrul Europe Direct.  

Ceremonia adulţilor

Manifestările organizate de prefectul judeţului Galaţi, Cosmin Păun, au început la două ore după terminarea ceremoniei CJ dedicate prichindeilor.

Amfitrionul, Cosmin Păun, a lipsit, fiind plecat la o reuniune internaţională. Absenţa i-a fost suplinită de subprefectul Paul Florea, care a reuşit să-şi de-a cu stângul în dreptul.

Ceremonia oficială, la care au fost prezente autorităţile, dar şi zeci de gălăţeni, a debutat cu trecerea în revistă a Gărzii de Onoare şi intonarea Imnului de Stat al României şi a Imnului Uniunii Europene de către Fanfara Centrului Cultural „Dunărea de Jos”.

Cristian  Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie, a explicat ce înseamnă 9 Mai:

„9 mai pentru români înseamnă: 9 mai 1877 - câştigarea independenţei de stat, 9 mai 1945 - victoria asupra Germaniei Fasciste şi 9 mai - momentul în care se pune în aplicare planul Schuman de creare a UE. Am avut nevoie de Europa în 1877, dar şi Europa a avut nevoie de noi după câştigarea Independenţei”.

„Am avut nevoie de Europa pentru a trăi în continuare în fruntariile Statului Naţional Unitar după 1918, dar şi Europa a avut nevoie de noi după 1941 când am intrat în al Doilea Război Mondial”.

„Am avut nevoie de Europa după 1950 şi s-a împlinit visul acesta în 2007, când Europa a avut nevoie de noi. Să dea Dumnezeu ca 9 mai să trăiască veşnic!”. 

Gramatica după EBa

Desigur, e greu să vorbeşti după lecţia sintetică de istorie a lui Cristian Căldăraru.

Dar subprefectul Paul Florea a reuşit să stârnească râsul întregii asistenţe, urându-ne la finele alocuţiunii sale:

„Succesuri!… Deja mi-a intrat în tipic”, s-a scuzat Florea. După defilarea Gărzii de Onoare, un stol de porumbei a salutat întreaga desfăşurare de forţe rotindu-se în zbor deasupra Grădinii Publice.

La final, atmosfera s-a încins graţie artiştilor Ansamblului „Doina  Covurluiului” al Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, care au cântat şi au jucat pentru gălăţeni şi pentru Europa, fără discriminare.

La mulţi ani, România, la mulţi ani, UE! Fie-ne criza uşoară!

Citit 1075 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.