Protest pe termen nelimitat la Cadastru

Protest pe termen nelimitat la Cadastru
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Activitatea notarială este blocată * Zeci de firme pierd bani din cauza protestului funcţionarilor de la Cadastru * Pe piaţa imobiliară nu se pot face tranzacţii *

Începând de marţi, 12 mai, ora 12, funcţionarii publici de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară au declanşat un protest spontan. Început marţi, protestul este pe o perioadă nedeterminată.

Angajaţii merg la birou, stau opt ore pe zi acolo, dar, refuză să elibereze orice tip de acte şi au sistat şi relaţiile cu publicul, fiind nemulţumiţi de grila de salarizare. 

„Eu le-am spus că este ilegal ce fac. Le-am cerut să îmi facă o hârtie prin care să spună ceea ce refuză să facă”.

„Ştiu că eliberau actele care se aflau în lucru, dar că nu înregistrează alte cereri”.

„Eu i-am avertizat că trebuie să înregistreze actele venite şi să nu le lucreze”.

„Protestează că nu sunt mulţumiţi de grila de salarizare, nu că ar fi nemulţumiţi de conducere sau de instituţie”, ne-a declarat telefonic Nicolae Reti, directorul Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Galaţi.

Vii cu speranţă, pleci cu nervi

Joi, în jurul orei 13,30, activitatea de la Oficiul de Cadastru din Galaţi era paralizată.

Mulţi dintre cei care au venit ieri acolo au aflat abia la intrarea în instituţie, din afişul de pe geam, că este protest.

Cu toate acestea, oamenii intrau cu speranţa că vor obţine hârtiile necesare, dar ieşeau cu nervii întinşi la maxim, ba chiar şi cu lacrimi în ochi.

„Am plătit dimineaţă peste 20.000 de lei la Primărie. Aveam nevoie de o hârtie de la Cadastru pentru un credit”.

„Îmi intră CEC-uri în bancă şi nu am acoperire pentru că mă bazam pe acest credit, pe care, acum, îl pierd. Cine îmi acoperă aceste pierderi?”, se întreba o doamnă abia ieşită din instituţie.

„La sfârşitul anului trecut am angajat oameni, acum voi fi nevoită să îi dau afară. Cine este de vină?” se întreba, retoric, femeia.

În aceeaşi situaţie au fost mulţi oameni de afaceri din Galaţi, dar şi din ţară, deoarece protestul se desfăşoară în 35 de judeţe. 

„Nu se poate aşa ceva. Este de nedescris ceea ce se întâmplă. Noi pierdem bani”.

„Sunt societăţi care, dacă nu obţin astăzi avizele necesare de la Cadastru, riscă să intre în insolvenţă”.

„Sunt oameni care pierd credite imobiliare de la bancă pentru că nu li se eliberează acte cadastrale”, ne-a spus un domn, cu nervii întinşi la maxim pentru că nu a reuşit să obţină o simplă hârtie de la instituţia mai sus amintită.

Cine suferă?

Primii care au de suferit în urma acestui protest sunt gălăţenii, fie că vorbim de persoane fizice, fie de persoane juridice.

O altă ramură afectată de protest este cea notarilor publici.

„Protestul spontan declanşat de angajaţii de la Cadastru a blocat toate tranzacţiile imobiliare, care nu se pot face în lipsa actelor cadastrale”.

Astfel sunt puse în pericol avansurile plătite de cumpărătorii de case şi apartamente”.

„În acest moment. activitatea notarilor publici este, practic, paralizată”, ne-a declarat domnul notar George Schin.

Aflat la o reuniune naţională a notarilor, ce se desfăşoară în aceste zile la Brăila, preşedintele Camerei Notarilor Publici Galaţi, Bogdan Ciucă, ne-a declarat că îi înţelege pe angajaţii de la Cadastru.

„Personal îi pot înţelege, au pierdut la salariu atunci când au devenit bugetari, dar ar fi trebuit să asigure minimul de activitate, ca în orice alt domeniu”.

„Noi am luat act de comunicatul Oficiului de Cadastru şi i-am informat pe toţi notarii, dar cei care au de suferit sunt clienţii”.

„Sunt oameni care au bilete la ordin care depind de credite bancare”.

„Creditele bancare nu se mai pot obţine şi, astfel, se poate ajunge şi la cazuri penale”.

„În acest moment sunt blocate toate tranzacţiile imobiliare, care oricum nu erau numeroase”.

„Nu aş putea spune cine ar trebui tras la răspundere pentru aceste pierderi”.

„Probabil, oamenii, care suferă în urma acestui protest, ar trebui să îşi îndrepte nemulţumirile, la rândul lor, către funcţionarii de la cadastru”, a completat Bogdan Ciucă.

Protestul a fost declanşat, dar nu se ştie când se va încheia. Astfel că oamenii nu îşi mai pot face planuri care să includă actele cadastrale.

Consecinţele protestului pot fi destul de grave, iar pentru unii acestea au început deja să se vadă.

Cert este că rezolvarea problemelor, aflate într-un mare cerc vicios, rămâne în aer.

Citit 1303 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.