Micuţa Ceauşescu

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Festival Multicultural în Vancouver: Centrul Comunitar Românesc din British Columbia va participa duminică, 27 iunie, în intervalul orar 12:00 -17:00, la Festivalul Multicultural din Vancouver.

Prezenţa românească va fi dată de grupul „Ciuleandra” a Centrului. Evenimentul este deschis tuturor, indiferent de vârstă, şi îşi propune să celebreze cultura şi diversitatea chiar în ziua canadiană a multiculturalităţii. 

* Câştigătoarea unui concurs de afişe anti-fumat: María Bianca Ceauşescu, elevă în clasa a şasea a colegiului San Pablo, este câştigătoarea primului concurs de afişe pentru „Ziua mondială fără tutun” din Coslada.

La concurs au participat 11 colegii, cu 241 lucrări. Câştigătoarea, micuţa Ceauşescu, a reprezentat în desenul sau un fumător prins într-o temniţă ale cărei zăbrele erau ţigări. Juriul a apreciat metafora încarcerării.

* Concert de muzică clasică la Bruxelles: Arthis - Casa de Cultură Belgo-Română din Bruxelles organizează marţi, 22 iunie, la ora 19:00, la sediul sau, în cadrul programului Musicarthis un concert de muzică clasică. Interpretele serii vor fi Mariana Iacob - mezzosoprană şi Ioana Mihai - pian.

* „Sânzienele şi Drăgaica”, în Coslada: În noaptea de Sânziene, cea mai scurtă noapte a anului, pe 23 iunie, RoMadrid Cultural Club organizează un spectacol de expresie corporală „Sânzienele şi Drăgaica”, în cadrul sărbătorii spaniole de San Juan, în Barrio de la Estacion, Coslada, începând cu orele 19.00. Grupul Teatral RoMadrid va prezenta lângă râul Jarama un dans inedit de invocare a elementelor naturii pentru fertilitate şi protecţie, inspirat din legendele şi tradiţiile ancestrale ce au dăinuit până în zilele noastre în cultura şi tradiţia românească.

Programul serii include un marş cu muzică pe stradă, cu tradiţionala gaiţă de provenienţă celtică, mâncare şi băutură gratis, foc, dans, foc de tabără şi arderea vrăjitoarei (tradiţie spaniolă).

Sânzienele sunt divinităţi nocturne, din tradiţia populară, care în noaptea de 23 spre 24 iunie, apar pe pământ, plutesc în aer, dansează în horă, aduc rod recoltelor şi femeilor căsătorite, tămăduiesc bolile oamenilor şi apără holdele de grindină şi vijelii.

În ajunul sărbătorii, tinerii se adună în jurul focului, şi tinerele necăsătorite împletesc cununi de flori galbene de drăgaică, pe care le aruncă pe casă la întoarcere pentru a vedea dacă se vor căsători sau nu în acel an.

Citit 984 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.