Ucrainenii au luat cu asalt frontiera de est a României. Peste 5.000 de refugiați au traversat Moldova de frica războiului

Ucrainenii au luat cu asalt frontiera de est a României. Peste 5.000 de refugiați au traversat Moldova de frica războiului
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Peste 5.400 de cetățeni ucraineni, majoritatea femei și copii, au trecut în România pe la punctele de graniță din estul țării, alegând să fugă din calea războiului pe la Botișani, Iași, Vaslui, Galați sau Tulcea. Poliția de Frontieră a raportat pentru ultimele 24 de ore o creștere de aproape 150 la sută a valorilor de trafic pentru aceste puncte, spre deosebire de vămile din nordul țării, unde în ciuda faptului că au ajuns mai mulți ucraineni, respectiv 6.996, s-a înregistrat o scădere față de intervalul precedent cu șase procente. Jumătate dintre ucrainenii care au intrat în România în cursul zilei de vineri, 25 februarie, au și părăsit teritoriul țării, 7.928 de persoane find înregistrate pe sensurile de ieșire în intervalul amintit.

Până în prezent, conform datelor oficiale, doar 54 dintre refugiații ucraineni au cerut azil în România în punctele de trecere a frontierei, find preluați de reprezentanţii Inspectoratului General pentru Imigrări în vederea includerii în sistemul de protecție și demarării procedurilor legale.

Pe întreaga perioadă a procedurii, solicitanții de azil pot beneficia de cazare în centrele Inspectoratului General de Imigrări, dacă doresc acest lucru, precum și de măsuri de asistență materială, financiară, medicală, consiliere psihologică și juridică de specialitate, acces la piața forței de muncă și activități de adaptare culturală. Complementar, pot beneficia de suportul organizațiilor internaționale și neguvernamentale care își desfășoară activitatea în domeniul migrației.

La acest moment, conform MAI, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale IGI este de 56,4%.

Citit 1293 ori Ultima modificare Luni, 28 Februarie 2022 13:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.