Președintele Klaus Iohannis: „România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina!”

Președintele Klaus Iohannis: „România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina!”
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut joi, 24 februarie 2022, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă la finalul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în care a condamnat ”agresiunea complet nejustificată, ilegală și neprovocată a armatei ruse împotriva Ucrainei”.

”Din păcate, în această dimineață, Federația Rusă a ales calea reprobabilă și complet ilegală a violenței armate masive împotriva unui stat independent și suveran.

Astăzi, la eforturile comunității internaționale pentru menținerea păcii și dialog, Rusia a răspuns cu rachete care lovesc orașele și obiectivele militare ucrainene. Astăzi, Federația Rusă a ales forța tancurilor în detrimentul vieților cetățenilor. Rusia este agresorul, nu victima, cum încearcă să acrediteze Kremlinul, și întreaga planetă vede astăzi limpede acest adevăr incontestabil”, a declarat președintele Klaus Iohannis, precizând că ”singura soluție de a depăși cu bine această gravă criză este cea diplomatică”.

Președintele a ținut să dea asigurări că populația este protejată în fața conflictului care are loc nu departe de granițele României.

”România beneficiază de cele mai ample garanții de securitate posibile. Statutul de membru NATO și al Uniunii Europene, Parteneriatul Strategic solid cu Statele Unite ale Americii constituie o umbrelă de securitate extrem de solidă.

Niciodată în istoria noastră nu am fost mai bine protejați în fața oricărei potențiale agresiuni.

Vreau să subliniez foarte clar: România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina! Mai mult, vă asigur că voi lua absolut toate măsurile care se impun, împreună cu Guvernul, Parlamentul României și aliații noștri internaționali, pentru ca securitatea și siguranța cetățenilor români să nu fie sub nicio formă afectate.

Încă din 26 ianuarie, în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării,  am analizat toate scenariile posibile și am luat măsurile necesare pentru a fi pregătiți indiferent de evoluția situației.

Am discutat și acum, în cadrul ședinței de astăzi a CSAT despre ultimele evoluții și măsurile care trebuie luate urgent pentru a răspunde acestei situații de criză majoră.

România este pregătită să facă față oricăror consecințe economice și umanitare pe care le-ar putea genera un eventual conflict de durată între Rusia și Ucraina.

Suntem în permanentă legătură cu aliații și partenerii noștri din NATO, din Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii pentru a găsi cele mai bune soluții și a oferi asistență umanitară dacă situația o va cere”, a arătat președintele.

Kalus Iohannis a declarat că, în acest context tensionat, se impune fără doar și poate consolidarea consistentă a Flancului Estic.

”Forța noastră este în primul rând aceasta: suntem uniți, suntem fără teamă și rămânem neclintiți, împreună, în fața unui agresor care amenință, prin acțiunile sale, pacea întregii planete!”, a spus președintele.

Citit 1150 ori Ultima modificare Luni, 28 Februarie 2022 13:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.