În pregătire, un eveniment în memoria jurnalistului Radu Macovei

În pregătire, un eveniment în memoria jurnalistului Radu Macovei
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

* Aşteptăm definitivarea unor formalităţi administrative


"Viaţa liberă" pregăteşte un eveniment special, pentru luna aprilie, în memoria unuia dintre fondatorii cotidianului preferat al gălăţenilor, jurnalistul Radu Macovei. La iniţiativa familiei celui dispărut şi a Fundaţiei "Sergiu Celibidache", cu sprijinul filialei locale a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, prin eforturile Mariei Stanciu, căreia îi mulţumim şi pe această cale pentru implicare, suntem în măsură să anunţăm, cu bucurie, că ne apropiem de finalizarea acestui proiect de suflet.

În faţa sediului ziarului pe care jurnalistul Radu Macovei l-a iubit atât de mult va fi amplasat un monument în onoarea sa, pentru ca şi generaţiile viitoare, atât cele de jurnalişti, cât şi cele de cititori, să aibă o şansă de a-l cunoaşte întrucâtva. Bustul în mărime naturală este deja gata, fiind o donaţie a Fundaţiei "Sergiu Celibidache" (jurnalistul Radu Macovei a fost, cum se ştie, nepotul marelui artist Sergiu Celibidache). Lucrăm acum la ultimele detalii ale soclului, aşteptând să fie definitivate şi formalităţile administrative necesare (de care s-a ocupat Maria Stanciu, căreia îi mulţumim), pentru a putea să invităm publicul la acest eveniment pe care familia jurnalistului Radu Macovei şi familia "Vieţii libere" îl dăruiesc urbei.

Pe placa monumentului, aflată în acest moment în etapa de pregătire, va fi inscripţionat următorul citat din editorialul "De mâncare pentru gura lumii", apărut în "Viaţa liberă" pe 5 mai 1995, dar care rămâne la fel de actual astăzi şi va fi aşa, suntem convinşi, pentru o foarte lungă perioadă. Este un citat pe care noi îl considerăm reprezentativ pentru jurnalistul Radu Macovei, care ni-l readuce constant în minte aşa cum era, un om pasionat de meseria aceasta uneori ingrată, care nu şi-a dorit funcţii politice, care nu suporta ipocrizia şi falsitatea, care nu cruţa non-valorile, indiferent ce poziţie ar fi ocupat, şi care ne-a învăţat meserie pe aproape toţi jurnaliştii în vârstă de peste 45 de ani din acest oraş.

"Eu, ziaristul, nu sunt nici senator, nici ministru, nici preşedinte de ţară, nici deputat, nici membru în AGA. Nu sunt pentru că n-am chemare, sunt nervos, sunt cârcotaş, nu ştiu legile la bold, n-am îndemânarea să fabric nici ordonanţe, nici bombe atomice. Mie, ca la toată lumea, îmi sar în ochi defectele. Când ele mă indispun, o strig în gura mare. Am acest drept!"

Vom reveni, la momentul oportun, cu detalii despre eveniment.

Citit 1170 ori Ultima modificare Vineri, 11 Martie 2022 09:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.