Anarhie. Gălățenii vor și facturile plătite, după ce li s-a dat drumul gratis la cultură

Anarhie. Gălățenii vor și facturile plătite, după ce li s-a dat drumul gratis la cultură
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Un act de generozitate semnat de Consiliul Județului Galați se transformă într-un crâmpei de anarhie. Oamenii simpli, drogați cu injecțiile gratuite de cultură din weekendul precedent, se lăcomesc și nu mai vor să scoată nici măcar un leu din propriul portofel.

E posibil așa ceva?

Unde dai și unde crapă? La o asemenea tensiune nu se aștepta nimeni, mai ales că oamenilor comunității li se oferea pe tavă accesul fără bani în toate instituțiile de cultură ale județului. Mai precis în cele aflate în proprietatea forului condus de Costel Fotea: Grădina Botanică, secțiile Muzeului de Științele Naturii, Grădina Zoologică, Muzeul de Istorie, Muzeul de Artă Vizuală, Muzeul Satului și Muzeul Pescăresc. Oamenii s-au îmbulzit, au intrat cu miile, au savurat porțiile de cultură aruncate cu generozitate, apoi și-au pierdut simțul realității. O fi dorit Consiliul Județului să serbeze 30 de ani de existență, dar ar fi trebuit să aibă altă abordare. Alte idei.

Bătrânica și abonamentul

E îmbucurător să vezi că gălățenii de rând au înghițit pe nemestecate aceste pastile culturale, nu și atunci când constați că ți se ia toată mâna. Îi oferi doar un deget, vorba proverbului, și te trezești cu brațul amputat. Contribuabilii, după ce și-au făcut selfie-uri peste tot, punând mâna și pe publicațiile tipărite oferite gratuit cu acest prilej, s-au organizat în cete care solicită gratuități cu nemiluita. "Vrem și transportul în comun să fie fără bani", a zbierat o bătrânică în fața sediului CJ Galați, cu toate că este posesoare de abonament pe toate liniile. Subvenționat, se subînțelege. Unii cer ca și la cinematograful de la mall să se intre doar pe ochi frumoși. Dar dacă nu are toată lumea?

Vor să se simtă importanți

Totuși, cea mai înspăimântătoare solicitare a luat și forma unei petiții lansate în mediul online. "Apreciem faptul că autoritățile s-au gândit la culturalizarea maselor, beneficiind astfel de acces fără bilet pe la toate instituțiile de divertisment, dar pofta vine mâncând, nu-i așa? Vrem acum și plata facturilor tot de către Consiliul Județului sau din partea Prefecturii. Primăria și Consiliul Local sunt și ele invitate în acest cerc. Nu mai vrem să scoatem deloc bani din buzunar, vrem să ni se facă și plinul la mașină tot de către cei care ne conduc, abia atunci am simți cu adevărat că suntem importanți", se exprimă nemulțumiții fără frontiere din Galați.

GraTwitter

Pamflet în versuri

DAȚI IMBECILII AFARĂ!!! de Submarin Cosorescu

daţi imbecilii afară!/ ei varsă teroare-n oraş! -

starlete cu suflet din plastic,/ starleţi cu design de făraş,

nimicuri în carne şi oase,/ mai grele, mai suple, mai macre

şi gata mereu să producă/ prost gust şi gust prost, simulacre,

capcane şi curse şi plase/ în care fazani cad perfect,

la fix, numai buni de exemplu,/ de mostră, de dat subiect

la teză când vrei să fii doctor/ în psihanaliză! - afară

cu cei care urlă-n cetate/ şi-o scuipă-n trecut şi-n prezent,

cu cei care-şi varsă duhoarea/ pe nu-mă-uita, bunăoară...

cu cei ce-şi fălesc indolenţa/ şi creierul zerovalent!

afară cu toţi nesimţiţii!/ ei varsă teroare-n cetate,

ei vâră pumnalul prostiei/ în sufletul ei, pe la spate,

prin faţă, prin vârf, pe la bază,/ pe-oriunde abia mai respiră,

ei jind au de carne şi sânge/ şi ouă de pasăre-liră!

Galațiul în imagini

Vocea cetățeanului, vocea politicianului

Abonament obligatoriu la ”V.A. Urechia”?

* Unii dintre concitadini - nu mulți, o minoritate neglijabilă - s-au arătat deranjați de faptul că nu pot intra cu semințe la Muzeul de Istorie. "Dacă Mihai Viteazu, ca pildă, a avut voie să intre la Alba Iulia cu o pompă mare, nu știu de unde o avea, de ce nouă ni se interzic bomboanele agricole? Sunt d-alea bune, bulgărești", au comentat aceștia.

* Aceasta este o solicitare din partea paginii de Pamflet. Haideți să nu ne mai ascundem, domnule președinte Costel Fotea: oamenii așteaptă o intrare "moca" la Balta Zătun, acolo de unde se pot întoarce cu tot peștele existent. E nevoie doar de puțină bunăvoință din partea dumneavoastră.

* Se vorbește prin stațiile de autobuz că deschiderea largă a porților instituțiilor de cultură nu sună bine. "Cine știe ce ni se pregătește, de fapt? Aparent, ne vor binele, dar dacă ne vor obliga să ne uităm la Telecinemateca și să ne facem obligatoriu abonamente la Biblioteca ”V.A. Urechia”? Mi-a zis mie o vecină care îl cunoaște pe un văr de gradul trei al fostului coleg de generală al șoferului lui Fotea. E credibilă sursa", șușoteau recent două doamne în așteptarea troleibuzului 104.

Troleibuza Umflată

Bengalezii vor pe noul aeroport

SC Gospodărire Urbană Galați nu face față buruienilor care sugrumă spațiile verzi din municipiu și consultă zilnic mersul avioanelor. Încă de la 1 aprilie ar fi trebuit să-i vină 40 de angajați din Bangladesh, dar se pare că șefii societății locale n-au priceput mesajul subliminal: ca să aterizeze pe meleagurile noastre, bengalezii își doresc o cursă directă spre Galați. Ei au fost informați că aeroportul din zonă este abia în faza de pre-pre-pre-prefezabilitate, iar ei ar fi transmis că și boscheții din Galați mai pot aștepta.

Aeroporto-Franco

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 1787 ori Ultima modificare Luni, 19 Iunie 2023 21:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.