Tecuciul, cucerit... la baionetă

Tecuciul, cucerit... la baionetă
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În cadrul "Clasic meets modern. People meet historical truth", eveniment desfăşurat sâmbătă, 14 mai, de Noaptea Muzeelor, la Muzeul de Istorie "Teodor Cincu", tineri elevi de la Clubul de Istorie "Excelsior" din Tecuci au îmbrăcat cu emoţie uniforme militare de epocă, oferite de filiala gălăţeană a ACT Tomis, asociaţie culturală de reconstituiri istorice.

Filiala gălăţeană a ACT Tomis a fost împărţită, un grup participând în acelaşi timp la Festivalul "Mihai Viteazul" de la Craiova.

Vreme de cinci ceasuri, sute de tecuceni s-au perindat prin sălile de expoziţie ale muzeului (cu tematică atractivă - de la paleontologie la aparate de radio, de la artă plastică la gramofoane).

"Excelsior" a fost fondat cu patru ani în urmă chiar de managerul muzeului tecucean, Daniel Dojan, amfitrionul evenimentului de sâmbătă, cu participarea unor instituţii de cultură şi şcoli.

A fost prezent, vorbind cu mare căldură despre istoria locurilor, profesorul Vladimir Radu, de la Colegiul Naţional "Calistrat Hogaş", preşedintele Comisiei de Cultură a Consiliului Local Tecuci.

Un subiect aparte a constat în expunerea "Povestiri din Holocaust. Istorii locale" şi o expoziţie de desene de reconstituire, realizate de muzeu în parteneriat cu Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului "Elie Wiesel". A prezentat conf. dr. Ana Bărbulescu, director al departamentului Cercetare al institutului.

A fost partener cu muzeul şi Asociaţia culturală "Pro Valores".

Ansamblul "Musica Viva" ne-a încântat cu elegantă muzică clasică - la pian, Andreea Butnaru, iar la violoncel, Florin Mitrea.

Copii de toate vârstele, dar şi maturi sau vârstnici au făcut poze cu "oştenii" în uniforme militare şi lângă preţiosul automobil Ego, fabricat în 1924 (mai există un singur alt exemplar, în Germania) - vedetă de filme şi de parade cu premii.

Citit 511 ori Ultima modificare Vineri, 20 Mai 2022 01:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.