TVR ia în considerare retragerea României de la edițiile viitoare ale Eurovision

TVR ia în considerare retragerea României de la edițiile viitoare ale Eurovision
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

TVR a reacţionat după ce Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) a explicat motivele pentru care votul juriului românesc la Eurovision a fost eliminat. Într-un comunicat, TVR susţine că investighează acuzațiile aduse de EBU, dar dezaprobă modul în care a gestionat situaţia generată de voturile exprimate de juriile naționale, cu ocazia semifinalelor și a finalei concursului Eurovision 2022. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, preşedintele director general al TVR, jurnalistul Dan Turturică scrie că va cere ca televiziunea Română să nu mai participe la concursul muzical şi să dea în judecată EBU pentru prejudicii de imagine.

“Da, juriile din România, Polonia, San Marino, Muntenegru, Georgia și Azerbaijan și-au dat voturi, unele celorlalte, în cea de-a doua semifinală, într-un mod suspect. Dar nu au fost singurele. La fel au făcut și Suedia, Australia, Belgia și încă vreo câteva țări. EBU nu le-a sancționat însă și pe ele, deși «tiparul de vot»  pare la fel de ciudat. În concluzie: este șocantă lipsa de respect cu care EBU a tratat televiziunile publice din România, Polonia, San Marino, Muntenegru, Georgia și Azerbaijan.

Eu, personal, voi susține în organismele de conducere ale TVR să nu mai participăm la Eurovision și să studiem varianta de a da în judecată EBU și a cere daune pentru prejudiciile de imagine pe care ni le-a adus”, scrie pe Facebook Dan Turturică.

Potrivit comunicatului de presă, TVR investighează acuzațiile aduse de EBU, dar dezaprobă modul în care a gestionat situaţia generată de voturile exprimate de juriile naționale, cu ocazia semifinalelor și a finalei concursului Eurovision 2022.

„Considerăm inacceptabil comportamentul EBU, care a aplicat un dublu standard în cazul unor grupuri de țări ale căror voturi s-au împărțit într-un mod care ridică suspiciuni.

În timp ce România și alte cinci țări au fost sancționate pentru că s-au votat reciproc, iată cum s-au repartizat voturile, în cea de-a doua semifinală, în cazul altor trei țări:

Australia a dat către:

Suedia 12

Israel 10

Belgia 8

Macedonia de Nord 7

Irlanda 6

Australia a primit de la:

Suedia 12

Israel 10

Belgia 8

Macedonia de Nord 5

Irlanda 5

Belgia a dat către:

Suedia 10

Australia 8

Israel 7

Belgia a primit de la:

Suedia 8

Australia 8

Israel 7

Suedia a dat către:

Australia 12

Estonia 10

Belgia 8

Malta 7

Suedia a primit de la:

Australia 12

Estonia 12

Belgia 10

Malta 10

În cazul acestor țări, organizatorii nu au sesizat «tipare de vot neregulate».

Atitudinea de neînțeles a EBU față de TVR, un membru de tradiție al acestei organizații, care merită tratat cu respect, este subliniată și de faptul că organizatorii Eurovision au ales să mintă în timpul transmiterii rezultatelor finale ale concursului. Când a venit rândul reprezentantului României să anunțe rezultatul votului juriului, organizatorii au invocat o problemă tehnică inexistentă pentru a prezenta notele furnizate de «algoritm.”

În urma situației create și a prejudiciilor de imagine aduse televiziunii publice, reprezentanții TVR iau în considerare retragerea României de la edițiile viitoare ale Eurovision și acționarea în instanță a organizatorilor evenimentului”, se arată în comunicat.

Citit 1754 ori Ultima modificare Duminică, 22 Mai 2022 01:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.