Aviatori bucureșteni, acasă la Smaranda Brăescu

Aviatori bucureșteni, acasă la Smaranda Brăescu
Placă memorială
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Zilele trecute, 40 de membri ai Asociației Române pentru Propagandă și Istoria Aviației (ARPIA), Filiala Otopeni, au poposit, conform unei înțelegeri anterioare, la Școala Gimnazială "Smaranda Brăescu" din Hănțești, comuna Buciumeni. Scopul acestei descinderi l-a reprezentat aniversarea a 125 de ani de la nașterea ilustrei fiice a localității şi 90 de ani de la stabilirea recordului său mondial la saltul cu parașuta, ocazie pentru montarea unei plăci memoriale.

După cum se știe, Parlamentul României a decis ca 2022 să fie "Anul Smaranda Brăescu". Oaspeții au fost întâmpinați de oficialitățile comunei, de cei 120 de elevi ai școlii și de cadre didactice. Distinsa și energica profesoară Alina Melinte, managerul școlii, a rostit un scurt şi emoționant cuvânt de bun venit și l-a invitat la microfon pe comandorul (r) Alexandru Popa, șeful asociației bucureștene.

Cu o vervă deosebită, distinsul oaspete a evocat momente emoționante din viața sărbătoritei, a făcut referiri la fierbintele ei patriotism, la dorința nestăvilită de a fi campioană. În echipa oaspeților se aflau doi generali și alți iluștri reprezentanți ai aviației române.

Invitata de onoare a întâlnirii a fost remarcabila prof. univ. dr. Elis Râpeanu, scriitoare de renume, președinta epigramiștilor români și autoare a unor foarte interesante studii despre româncele care au dat strălucire aviației noastre. Evident, invitata a vorbit succint, dar profund despre regina aerului din Hănțești.

Îndrumați cu pricepere de profesorii Mariana Munteanu și Constantin Oriță, elevii au susținut un impresionant moment artistic, cu intensă vibrație patriotică.

Reprezentantul Tecuciului a precizat că orașul său este considerat leagănul aviației româneşti, întrucât aici a funcționat o remarcabilă școală de pilotaj, supranumită Sorbona învățământului aviatic din țară, unde au fost pregătiți 20.000 de piloți. Tot aici există, grație eforturilor supraomenești ale comandorului (r) Dorel Chiș și ale colegilor lui, cel de-al doilea muzeu al aerului din România, după cel de la București. În cadrul unui alt moment emoționant, toate cadrele didactice ale școlii au primit diplome de excelență din partea foștilor zburători bucureșteni, iar elevii au fost serviți de oaspeți cu bomboane de ciocolată.

Slujba de pomenire a fost oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu părintele protopop dr. Mihai Roșu, care a precizat că eroina și familia ei au avut afinități puternice față de credința creștină. Se știe că, în ultima parte a vieții, Smaranda aderase la asociația anticomunistă "Sumanele negre", fapt pentru care a primit, în lipsă, două condamnări la închisoare, dintre care una pe viață. Ea nu a fost găsită, fiindcă se ascunsese, sub un alt nume, într-o mănăstire din preajma Clujului. A fost înmormântată pe baza unui certificat fals. În context, nu ar fi rău dacă s-ar face demersuri să se descopere mormântul și să fie transferat în satul natal. Fratele ei, a precizat preotul protopop, a fost apreciat în Franța și în Italia ca artist plastic. Spre sfârșitul vieții, a fost pictor de icoane și de biserici.

După slujbă, a fost dezvelită placa memorială, care are următorul text:

"În satul Hănțești s-a născut

SMARANDA BRĂESCU

(n. 21 mai 1897 - d. 02.02.1948)

Prima româncă parașutistă,

campioană mondială în 1932

și pilot în Escadrila Sanitară

în cel de-Al Doilea Război Mondial.

30.04.2022 ARPIA București Otopeni"

Alexandru Popa le-a promis gazdelor că, dacă nu anual, măcar din cinci în cinci ani, o delegație a filialei bucureștene se va deplasa aici.

Oaspeții au trecut apoi pe lângă biserica din Buciumeni, unde a avut loc în 1904 nunta poetei Natalia Negru cu poetul Șt. O. Iosif. Printre nuntași s-au aflat atunci Nicolae Iorga şi Mihail Sadoveanu. În centrul comunei, oaspeții au vizitat punctul muzeistic și au admirat bustul sărbătoritei, realizat de regretatul sculptor tecucean Dan Mateescu. Punctul terminus l-a constituit mănăstirea de maici. În bisericuță, bucureștenii au ascultat expunerea ghidului, au aprins lumânări, s-au închinat și au cumpărat cărți bisericești şi iconițe. Tot aici i-au așteptat delicioase mâncăruri mănăstirești.

O deplasare de vis, un omagiu adus reginei aerului, o întâlnire cu oameni minunați.

Citit 784 ori Ultima modificare Joi, 09 Iunie 2022 17:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.