Este necesară consolidarea malurilor Siretului

Este necesară consolidarea malurilor Siretului
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

În urma sesizării unor aspecte semnalate de CJSU Vrancea la finele lunii mai, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi a adoptat o hotărâre în sensul în care Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Galați și Hidroelectrica SA vor monitoriza în permanență fenomenul erozional care se manifestă pe malul drept al râului Siret și care afectează corpul digului de contur al acumulării Cosmești, luând măsurile urgente ce se impun, conform competențelor legale.

Totodată, prin aceeași hotărâre se stabilește că și Primăria Cosmești va lua toate măsurile legale ce se impun în legătură cu breșa existentă în depunerea de pământ de pe malul stâng al râului Siret amonte de podul rutier, pentru eliminarea pericolului la care sunt expuse gospodăriile limitrofe, în cazul unor debite crescute, generate ca urmare a unor fenomene meteorologice periculoase.

Contactat telefonic de ”Viața liberă”, primarul din Cosmești, Ion Tuchiluș, a precizat că se fac toate demersurile legale către Apele Române și către Consiliul Județean (CJ) Galați în această speță, administrația publică locală neavând nici expertiza și nici puterea financiară pentru a interveni. ”Este vorba, într-adevăr, de circa trei-patru sute de metri în amonte de pod (peste Siret – n.r.). În trecut, pe vremea când președinte CJ era domnul Eugen Chebac, au fost realizate lucrările necesare, dar, pe măsura trecerii timpului, acestea au fost, în parte, afectate”, a adăugat Ion Tuchiluș.

În urmă cu 17 ani, un sfert dintre locuitorii comunei Cosmeşti înfruntau, poate, cea mai grea încercare la care îi supusese viaţa: casele, cu tot cu gospodării, le-au fost înghiţite de apele revărsate ale Siretului.

Citit 866 ori Ultima modificare Vineri, 24 Iunie 2022 19:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.