Agricultura, marea șansă a redresării economice a României

Agricultura, marea șansă a redresării economice a României
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

România este al doilea mare exportator european de grâu după Franța și primul exportator de porumb. Prețurile produselor agricole aproape s-au dublat, iar producătorii autohtoni vor să crească și producția de plante tehnice. Seceta face ravagii peste tot în lume. În condițiile în care țara noastră este în pragul colapsului financiar, Guvernul ar trebui să-și fructifice șansa agricolă și să investească masiv în irigații. Dar până acum n-a pus două paie cruce. Iar de suferit, va suferi tot poporul, săracul!

România-i fruntea!

Comisia Europeană a publicat, recent, date referitoare la exportul de grâu în Uniunea Europeană (UE), în sezonul 2021-2022. Având Franța drept producător principal și România pe locul al doilea, exportul a crescut de la 25,7 la 27,5 milioane tone, cu un plus de circa 7%.

Exporturile de porumb ale UE s-au dublat - de la 2,8 la 6 milioane de tone. România este fruntașa Europei, cu 4,3 milioane tone.

Deși exporturile de orz ale UE au scăzut cu 7,6% în perioada citată, Franța și țara noastră dețin tot primele două locuri, cu 3,3 și, respectiv, 1,73 milioane tone.

În aceeași perioadă, producătorii Ucraina și Rusia au pierdut o mare cotă de piață, din pricina războiului și a embargoului comercial. La rândul său, pentru a-și proteja populația extrem de numeroasă, India a decis să-și diminueze exporturile cu milioane de tone.

O șansă neașteptată

Prețurile au explodat pe piețele internaționale. Bineînțeles, o contribuție importantă a avut-o și ridicarea fără precedent a costurilor cu combustibili, îngrășăminte etc. Astfel, la începutul lunii, grâul ajuns în portul Constanța la cota de 405 euro/tonă, iar orzul se situa la 305 euro/tonă.

Guvernanții ar fi trebuit să-și frece mâinile și să strige "veselie, bucurie, scăpăm țara de sărăcie!"

Măsura imediată care ar fi trebuit luată ar fi fost investiții masive și urgente în refacerea sistemului de irigații, care să ajute la creșterea producției agricole interne.

Ce-am avut și ce-am pierdut

Am ieșit de Epoca de Aur a comunismului cu trei milioane de hectare cu posibilități de irigare. După ce aproape tot s-a furat, s-a distrus ori s-a degradat, s-a ajuns ca, în ziua de azi, să mai poată fi irigate doar un milion de hectare. Până pe 24 mai a.c. se încheiaseră contracte doar pentru 785.000 de hectare.

Există agricultori care ar dori să-și diversifice producția, cultivând și plante tehnice - necesare atât în industria alimentară, cât și în fermele de animale și păsări.

Cu eforturi financiare semnificative, s-ar putea reface 30-40% din capacitatea de irigare, iar urmarea directă ar fi creșterea notabilă a producției agricole. Dar nimeni dintre responsabilii de la guvernare nu pare să aibă vreun gând cu irigațiile. Bugetul necesar pentru asemenea investiții nu există, iar împrumuturi cred că nu ne mai dă nimeni!

Consecințe grave

La Palatul Victoria ori se suferă de orbul găinilor, ori subiectul nu interesează pe nimeni, ori plutește o stare de nesimțire crasă la adresa poporului român.

Azi-mâine vine iarna. Vor crește factura la energie electrică, cea la gaze sau lemne de foc. Toate alimentele, chiar și cele românești, se scumpesc. Vom avea de ales: mâncăm? Ne încălzim? Stingem lumina sau strângem cureaua?

Iar ăstora mari le-a dat prin cap să ne mai ia și ultimele speranțe - scumpesc băutura și tutunul...

Citit 615 ori Ultima modificare Joi, 07 Iulie 2022 06:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.