Fermierii gălățeni, la discuţii aprinse cu decidenţii politici

Fermierii gălățeni, la discuţii aprinse cu decidenţii politici
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Miercuri, 6 iulie, la orele prânzului, trei parlamentari gălățeni, social-democrații Viorica Sandu și Laurențiu-Viorel Gîdei, precum și liberalul George Scarlat, ultimul chiar președinte al Comisiei pentru Agricultură din Senatul României, au dat curs invitației fermierilor gălăţeni, fiind prezenți în sala de ședințe a Hotelului Vega. În plus, la această dezbatere au participat prefectul Gabriel Panaitescu, subprefectul Ciprian Manea, șefa Direcției pentru Agricultură Județene, Doina Ragea și Adrian-Sorin Pîrvu, directorul Filialei Teritoriale de Îmbunătățiri Funciare din cadrul ANIF.

Discuțiile, care pe alocuri au fost destul de aprinse, au vizat subiecte din cele mai diverse, plecând, evident, de la starea dezastruoasă a culturilor agricole din acest an din județ, pe fondul unui nou sezon de secetă pedologică extremă. Plecând de la această dureroasă stare de fapt, au fost abordate veșnicele neajunsuri ale sistemului de irigații, costurile în creștere ale tuturor inputurilor agricole, nemaivorbind de cele ale utilităților, lentoarea cu care statul izbutește să se implice în problematica despăgubirilor în caz de calamități, până la sistemul de rachete antigrindină, schimbările climatice și efectele directe ale războiului din Ucraina asupra fermierilor din zonă.

Dincolo de toate acestea, se desprinde o certitudine: acest an trebuie traversat de agricultori cu despăgubiri pentru seceta extremă care a afectat din plin suprafețele neirigate, dar, pe viitor, este nevoie urgentă de investiții, din orice sursă posibilă, în sistemele de irigații, inclusiv prin schimbarea unor paradigme și tehnologii. Vom reveni cu detalii.

Citit 1123 ori Ultima modificare Joi, 07 Iulie 2022 06:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.