Nuc „toaletat” cu securea, pe strada Vultur

Nuc „toaletat” cu securea, pe strada Vultur
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

O postare pe unul din grupurile foarte apreciate de pe Facebook, „Gălățeni interesați de ce se întâmplă prin oraș”, arată cum o femeie maltratează, pur și simplu, cu o secure, un nuc din fața blocului. „<Toaletarea> nucilor în centrul Galațiului (doamna în cauză punând și ulei ars la rădăcina copacului)”, așa sună postarea - însoțită de o fotografie și un filmuleț care o arată pe doamna în cauză cu securea în acțiune, ciopârțind trunchiul nucului nevinovat, postare care a strâns în doar două-trei ore zeci de comentarii și mai multe distribuiri.

Fără excepție, reacția celor care au comentat a fost de indignare, mai ales că nucul este o specie de copac protejată prin lege. Tăierea (și, probabil, și maltratarea) unui nuc, în lipsa unei autorizații speciale, poate fi amendată cu o sumă de la 5.000 la 10.000 de lei.

„Viața liberă” i-a sesizat pe reprezentanții Gărzii de Mediu Galați cu privire la cazul semnalat pe strada Vultur. Vă vom ține la curent cu evoluția situației.

Citit 2661 ori Ultima modificare Joi, 07 Iulie 2022 19:35

9 comentarii

 • postat de Dori
  Vineri, 08 Iulie 2022 08:40
  78.96.86.***
  După citirea unor comentarii, posibilă concluzie: Doamne, câte neajunsuri și pericole reprezintă copacii! Nu-i mai bine fără ei? Să radem tot și să lăsăm doar betoane, asfalt și sfânta mașină, care a invadat totul: străzi, trotuare, spațiu verde! Să vedeți ce bine este pe Siderurgistilor, de unde au dispărut toți copacii de-a lungul străzii și, în așteptarea autobuzelor, oamenii își dispută gangurile dintre blocuri sau umbra "generoasă " lăsată de stâlpii electrici!
  Nu mai zic de cei care așteaptă tramvaiele în mijlocul străzii și care nu au "nicio scapare", pentru că aceste așa-zise adăposturi, nu te apară nici de soare,nici de ploaie, nici de un eventual viscol, chiar nu înțeleg de ce au fost amplasate.Poate, doar pentru a ni se semnala existența stațiilor...Cred că pentru asta s-ar fi putut găsi o modalitate mai puțin costisitoare.
  0
  8
  Raportează
 • postat de eu
  Vineri, 08 Iulie 2022 06:57
  86.124.201.***
  Ăștia sunt oameni care au crescut și dat drumul în lume alți oameni, copii și poate nepoți. Oare cum te poți privi în oglindă după ce știi că ai otrăvit în câteva minute un copac care a crescut în 50 de ani ? Și cine ți-a cerut ție să faci tu ordine, să rezolvi tu problema asta? Dacă am avea irigații, am reuși ca în Nordul Africii să obținem și 3 recolte pe an, atât de cald e, nu poți merge 100 m prin soare, și asta otrăvește copacii. Copacii din oraș. Nu băieți, într-o societate civilizată un asemenea gest se pedepsea, nu umbli cu otravă pe la rădăcinile copacilor că nu îți convine ție nu știu ce, asta o faci la tine acasă. Nu au dispărut toți ceilalți și ai rămas tu să faci ordine în oraș. Un singur oraș din țara asta a avut curajul să dea HCL prin care să se sancționeze umblatul pe stradă în capot cum e asta, clar undeva în Vest dar nu mai știu exact unde ..... Trist, așa per ansamblu, foarte trist. Copacul, batem din palme și crește altul, 50 de ani nu e mult, dar vă dați seama ce lasă asta în urmă, ce educație ( NU ) a dat copiiilor și Doamne ferește, nepoților, să pună mâna pe topor și pe otravă când li se scoală....
  1
  8
  Raportează
 • postat de sitizan
  Vineri, 08 Iulie 2022 06:34
  5.13.233.***
  in micro 39, intre Y11 si Z15 este un nuc USCAT de peste 5 ani. au trecut furtuni si s-au rupt plopi din vecinatate, nucul uscat rezista pe pozitie. in 2020 s-au demolat garaje si s-a realizat parcare - nucul este pe picioare. mort, dar pe picioare. avand regimul legal protajat, Doreii primariei il ocolesc cu grija.
  0
  5
  Raportează
 • postat de paloma
  Vineri, 08 Iulie 2022 00:09
  5.13.206.***
  Ce tari sunteti !!! Da' betoanele care s-au pus la Nespalata, Spicu, Mazepa I... Nu ne tineti la curent ???!!!
  11
  4
  Raportează
 • postat de George
  Joi, 07 Iulie 2022 23:56
  62.238.204.***
  Aproape 50% dintre copacii din Galati fac parte din flora spontana, rasarind din radacinile copacilor maturi, din samburii scapati de grauri sau ciori, din nucile scapate de ciori, din semintele aduse de vant, samd. Ca urmare cresc de multe ori unde nu trebuie:
  - linga fundatiile constructiilor determinand uscarea neuniforma a pamantului de sub fundatii, ceea ce duce la craparea fundatiilor (cititi reviste din domeniu)
  - langa trotuate ducand la fenomenul de "umflare" a trotuarului, bordurilor (deteriorarea lucrarilor)
  - murdarirea trotuarelor cu fructe in stare de putrefactie (dude, caise, visine, corcoduse), care miros urat, creaza mazga pe care poti aluneca, atrag mustele, aspect de JEG, groapa de gunoi ( a fost un dud pe langa "trei star" care a imputit si umplut de jeg tot cartierul cativa ani).
  - umplu orasul de puf, care-i periculos pentru sanatate si duce la propagarea incendiilor (puful se aduna langa bordura, daca cineva-i da foc, poate incendia sirurile de autoturisme din parcari, rezulta explozii in lant).
  - locatarii de la parterul blocurilor nu mai au lumina naturala in casa, daca copacii cresc prea aproape de blocuri.
  Avand in vedere cele de mai sus, poate ca gestul doamnei este justificat, ata timp cat administratia locala nu tine vegetatia sub control, prin aplicarea unor criterii logice.
  5
  20
  Raportează
 • postat de CLANTA
  Joi, 07 Iulie 2022 22:43
  46.97.168.***
  amendă maximă și muncă in folosul comunității la Gospodarie Locala intretinere spatii verzi !
  6
  11
  Raportează
 • postat de sandu
  Joi, 07 Iulie 2022 21:49
  86.124.202.***
  8 nuci a casapit un individ in com Vanatori .Aveau 10 ani si nici macar nu erau in curtea lui ci in strada
  1
  5
  Raportează
 • postat de Albert
  Joi, 07 Iulie 2022 20:55
  86.124.200.***
  Ce se intampla cand, coroana nucului acoperă aproape 1/2din nr locurilor de parcare și, în ac perioada pana în toamna, căderea nucilor pe auto produce deformarea caroseriilor? Este fenomenul din parcarea blocului C1 din Piață Centrala. Merita taiat ?
  12
  12
  Raportează
 • postat de Dc
  Joi, 07 Iulie 2022 20:52
  95.76.3.***
  Noi avem în două grădini are blocului ,mai mulți nuci destul de bătrâni având cred că vre-o 45 de ani, plantati de un vecin.
  Între timp Vecinul a și decedat iar nucii au crescut mai înalți decât blocul, Iar atunci când bate vântul foarte tare crengile se apleacă spre bloc lovind pereții blocului și ferestrele.
  Sub nuci nu crește nimic, iar cei de la parter au frig și umbră multă în casă.
  Am făcut sesizări către primărie cu privire la acest aspect și nu se rezolvă nimic întrebare ce e de făcut cu acești nuci??
  4
  12
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.