Ministrul Agriculturii, Petre Daea, în vizită la Galaţi, în cadrul unui turneu prin zonele afectate de secetă

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, în vizită la Galaţi, în cadrul unui turneu prin zonele afectate de secetă
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

La nici 24 de ore de când a depus din nou jurământul drept ministru al Agriculturii, Petre Daea a făcut o vizită aproape incognito la Galaţi, însoţit de directorul general al Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, Cornel Popa. 

La prima oră a dimineţii, au fost întâmpinaţi de directorul ANIF Galati, Sorin Adrian Pîrvu, însoţit de Oana Manea, şef Serviciu Plan Exploatare Patrimoniu şi Iulian Vitel, şef Birou Operaţional.  Împreună s-au deplasat  în cele mai arzătoare puncte din Câmpia Covurlui, vizitând stația de bază SPA Dunăre, aflată în administrarea ANIF, stația SRP1 Vânători, aflată în folosință gratuită la FOUAI Câmpia Covurlui, dar și terenuri agricole amenajate cu infrastructura de irigații.  Petre Daea face un turneu prin ţară, prin zonele afectate de secetă, şi a început cu Brăila, vizitată ieri, şi Galaţiul, unde fermierii au avut recent o discuţie aprinsă cu decidenţii politici pe subiectul secetei şi al irigaţiilor.

La Galaţi, ministrul a stat de vorbă, la SRP1 Vânători, cu preşedintele FOUAI Câmpia Covurlui - Gheorghe Ifrim, precum şi cu  reprezentanţii Agrogal SA, dna Petrica Gîrliceanu şi dl. Ion Ştefan.

„Trebuie să vezi suferința plantelor la fața locului”, a spus Petre Daea la Digi24. „Ieri am fost la Brăila și am văzut în aproape cele 300.000 de hectare care sunt amenajate la irigat, culturile din perimetrul irigabil sunt în regulă, deci nu avem calamități în acest perimetru. Astăzi sunt în Galați. Din 291.000 de hectare, care este suprafața arabilă a acestui județ, pentru 88.000 de hectare au fost încheiate contracte de irigare. Culturile se irigă. În perimetrele pe care le avem în funcțiune, unde instalațiile asigură apă la plante, nu avem pierderi de recoltă”, a adăugat el. Mai mult, oficialul a explicat că acum se concentrează pe pregătirea următorului an agricol, care va începe în doar o lună. Ministrul spune că prețurile alimentelor de la raft nu vor fi influențate de problemele din agricultură.

La rândul său, directorul ANIF Galaţi, Sorin Adrian Pîrvu, a apreciat sprijinul primit: "În contextul secetei pedelogice instalate, o buna desfășurare a activității de irigații este esențială și salutăm pe această cale sprijinul de care ne bucurăm din partea factorilor decidenți față de problemele cu care se confruntă fermierii gălățeni asigurându-ne suportul necesar pentru demararea investiției în infrastructura de irigații atât din Câmpia Covurlui, cât și din celelalte amenajări din județul Galați. “

Social-democratul Petre Daea este la al cincilea mandat de ministru al Agriculturii, după cele din guvernele Năstase, Grindeanu, Tudose şi Dăncilă. Marcel Ciolacu a anunţat, miercuri, după şedinţa Consiliului Politic Naţional al PSD, că înlocuitorul lui Adrian Chesnoiu la Ministerul Agriculturii este Petre Daea, despre care a afirmat că este „un om cu experienţă şi un patriot, iubit de cei care lucrează în agricultură". Postul de ministru al Agriculturii a rămas vacant după ce Adrian Chesnoiu a demisionat, fiind cercetat de DNA.

Citit 9691 ori Ultima modificare Luni, 11 Iulie 2022 00:14

12 comentarii

 • postat de Miron
  Marți, 12 Iulie 2022 16:20
  82.79.152.***
  Actulalul domn director ANIF Galați , a reușit in cateva luni ,ceea ce nu au reușit altii in ultimii 30 de ani ! Felicitări intregii echipe dar in special dansului , pentru eforturile, timpul si toata munca depusa !!!
  2
  0
  Raportează
 • postat de Andreea
  Luni, 11 Iulie 2022 21:51
  86.120.243.***
  Rezultatele vorbesc de la sine, iar ANIF Galați înflorește sub conducerea directorului Pîrvu, un director muncitor care nu s-a dat înlături de la muncă, de la zecile de ore petrecute după program. Toate proiectele de investiții care zăceau în sertare au fost scoase și se lucrează intens la acestea, sperând ca până la finalul anului unul dintre cele mai importante proiecte să intre și în execuție. Este ușor să criticăm și deosebit de greu să observăm cât de dificil este să schimbi ceva în instituțiile din România. Măcar în acest caz ( ANIF Galați) suntem pe drumul cel bun! Să avem răbdare și rezultatele vor apărea.
  2
  1
  Raportează
 • postat de Octavian
  Luni, 11 Iulie 2022 21:20
  88.255.213.***
  Păcat de copiii ăştia tineri care au facut eforturi remarcabile de la inceputul anului pentru a oferi apa fermierilor cu ajutorul unor statii construite in anii '70. Zic păcat pentru că observ cum unii semi-analfabeti isi dau cu parerea si arunca cu noroi in totala necunostinta de cauza
  1
  1
  Raportează
 • postat de Ionel Olaru
  Luni, 11 Iulie 2022 21:03
  88.255.213.***
  Unul vorbește despre o doamnă care are vreo 10 ani de vechime în Anif și din ce cunosc eu este unul dintre puținii profesioniști pe care ii are această instituție. Altul despre CV-ul domnului Pîrvu care este de altfel jurist și inginer cu o vechime in domeniul studiilor tot de vreo 10 ani, ce să cred că voi domnilor comentați doar pentru a vă afla în treabă și total în necunoștință de cauză. Mi-e silă de astfel de oameni din cauza cărora societatea noastră pierde oameni tineri și capabili care pur și simplu nu sunt destul de căliți pentru a rezista la astfel de mizerii, alegând calea străinătății de cele mai multe ori
  2
  2
  Raportează
 • postat de Jale
  Duminică, 10 Iulie 2022 18:09
  86.124.202.***
  Uitați va pe CVul lui Pârvu directorul ANIF Galati . Despre ce vorbim? Asta nu știe sa facă diferența dintre porumb și Grau… Ferească Dzeu
  1
  4
  Raportează
 • postat de Adevărul gol goluț
  Duminică, 10 Iulie 2022 16:17
  5.13.151.***
  Simt nevoia să vă fac o imagine de ansamblu a situației actuale deoarece văd ca unii dintre voi aveți viziune de cal și nu puteți conștientiza realitatea in care trăim și a situațiilor cu care ne confruntăm. Drept urmare: suntem în 10.07.2022, in județul Galați nu a mai plouat de o lună de zile, dacă nu mai bine de atat, ne confruntăm în momentul de față în județ cu o situație cu care nu ne-am mai întalnit de mult: posibilitatea iminentă de a fi declarat întreg județul ca fiind calamitat din cauza secetei actuale și al lipsei precipitațiilor. Nivelul râului Prut, Siret și al fluviului Dunarea se află la o cotă istorică de scazută. Infrastructura de irigații, nu numai în județul nostru, care a fost construită în anii 70-80 începe sa cedeze și zi de zi apar probleme la stațiile de pompare și pe cursul canalelor de irigații. Ar mai fi câteva mențiuni de făcut dar nu meritați să vă fac o viziune prea amplă a situației și oricum din ce comentarii văd nu sunteți in stare să o procesați, v-am relatat cateva situații critice și vă este suficient.
  Având in vedere ce v-am redat mai sus hai să va fac și o imagine de ansamblu a lucrurilor ce contează cu adevărat, a lucrurilor ce s-au realizat până în prezent în ciuda situației in care ne aflam.
  Anul acesta apa pentru irigații a plecat de la Dunare și ajuns până la o distanța de peste 100 de km în Județ (fapt ce nu s-a mai realizat de 30 de ani), în toată această perioada, în pofida cotelor extrem de scazute ale Dunarii si a celor doua râuri menționate mai sus, de cand a inceput campania de irigații și până în prezent stațiile de pompare au mers la foc continuu și s-au depus niște eforturi considerabile ca apa de pe canale să nu lipsească, în măsura în care s-a putut. Anul acesta s-a dorit ca relația furnizor-utilizator de apă pentru irigații să fie una cât mai strânsă pentru a putea trece împreună peste acest an de agricultură, lucru ce s-a și realizat de altfel prin întâlnirile ce au avut loc până in ziua de azi.
  Sper că am reușit să vă fac o imagine de ansamblu cât se poate de clară si ușor de înteles pentru toată lumea și imi doresc să treceți prin filtrul minții unele lucruri pe care le spuneți și să vă și documentați puțin inainte de a o face.
  3
  1
  Raportează
 • postat de Agricultorul fentat din toate pozitiile!
  Duminică, 10 Iulie 2022 10:21
  78.96.84.***
  Avem si noi o curiozitate
  Fara niciun fel de misoginie. Cu se ocupa mai exact domnisoara Manea?
  Sef Serv Plan Exploatare Patrimoniu...Ce face mai exact pe acest post?
  Cum se duc banii tarii (ai nostri mai exact) aiurea.
  Statul la STAT intr-o veselie!
  1
  12
  Raportează
 • Sâmbătă, 09 Iulie 2022 22:25
  95.77.107.***
  Daca voia sa-si respecte profesionalismul trimitea pe Parvu la somaj si aducea un elev sau coleg de facultate la conducerea institutiei.
  Ori sa lasi politruci in timp de criza pe segmentul respectiv, te acuza si injoseste. Ba te duce cu gandul la un menistru al justitiei de trista amintire!
  6
  18
  Raportează
 • postat de Bleah
  Sâmbătă, 09 Iulie 2022 18:36
  86.124.200.***
  Seceta va dispărea instant ca a venit ministrul la Galați, oricare ar fi el.... După ce timp de 3 decenii au distrus sistemul de irigații, acum fa ăștia vizite sa combată seceta! Huooo!!
  3
  22
  Raportează
 • postat de Terente ...din Galati
  Sâmbătă, 09 Iulie 2022 18:17
  89.136.187.***
  Vorbaraie goala...Fara un proiect sustinut si realizat de statul roman, cu un studiu privind posibilitatile concrete de a folosi judicios apa, in general. nu putem face nimic palpabil. Totul trebuie inceput de la folosirea apei , atunci cand ea este in exces si apoi pe tot cuprinsul anului agricol, cu caiete de sarcini clare privind accesul celor ce fac cu adevarat agricultura., fie el privat sau de stat.
  Apa ar trebui sa fie accesibila doar celor ce au exploatatii agricole si sa fie GRATIS! Banii pe apa , vor fi recuperati din taxele si impozitele de pe urma cantitatilor sporite de culturi si produse, ce vor fi recoltate, nu ca acum sa plateasca apa inainte...
  2
  20
  Raportează
 • postat de das
  Sâmbătă, 09 Iulie 2022 15:26
  89.137.231.***
  Daca nu irigati s-a zis cu agricultura in Romania! Ungurii trag apa din mures si iriga si noi care avem siret, prut si dunare nu suntem in stare sa tragem apa sa irigam. Apa pentru irigatii trebuie sa fie gratuita !
  3
  19
  Raportează
 • postat de macarie banu
  Sâmbătă, 09 Iulie 2022 14:02
  95.76.3.***
  da!.....omul care aduce ploaia!...sa sa aresteze cormoranii,sa fie izgoniti din piscine si sa deie pestele inapoi.Ca plantele are nevoie de apa...fara de apa planta nu se dezvolta...unde nu e apa se usuca.Asa bre a lu daea......ca noi suntem batuti in cap si traim pe intuneric......ce bine ca ai venit iarasi...lumineaza-ne! Mai lipsesc a lu dragnea pe tapet si ponta....in rest gasca e aproape intreaga.....
  6
  23
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.