Galaţiul – ultima Frontieră

Galaţiul – ultima Frontieră
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În curând – mai precis în martie 2011 – România va fi membră a spaţiului Schengen. * Până atunci, Frontiera gălăţeană continuă lupta la capăt de U.E. cu traficul de persoane, ţigări şi maşini

Traficul de persoane

În punctele de trecere a frontierei gălăţene, în prima jumătate a acestui an, în timp ce traficul de persoane înregistrează o scădere cu 3,52 la sută, traficul cu maşini „urcă” statistic cu 15,21 la sută faţă de perioada similară a anului 2009.

Ilegalităţi la frontieră

Poliţiştii de Frontieră au constatat în primele şase luni 387 de ilegalităţi, faţă de 761 în 2009. Dintre acestea 204 sunt infracţiuni  (în 2009 - 320), iar 183 contravenţii (441 - în 2009). Totalul amenzilor este 55.800 lei (92.500 lei în 2009).

Ilegalităţile au scăzut cu 49 la sută, în timp ce numărul contravenţiilor a scăzut cu 58 la sută comparativ cu perioada similară a anului trecut. Aceste scăderi pot fi puse pe seama intensificării acţiunilor preventive desfăşurate de către poliţişti, prin prezenţa tot mai activă în locurile cu un risc criminogen ridicat.

Migraţia la „frontiera verde”

Nivelul crescut al trecerilor ilegale s-a menţinut, fiind înregistrate 27 de treceri ilegale, 17 fiind descoperite la Folteşti. Ponderea cea mai mare în rândul persoanelor care au trecut ilegal frontiera o au moldovenii (53), urmaţi la mare distanţă de doi georgieni, un sârb şi un ucrainean.

De obicei, basarabenii trec Prutul înot noaptea, luându-şi ca reper sistemul de iluminare a localităţilor din apropierea frontierei de stat. Migranţii încearcă să ajungă pe ruta Murgeni-Galaţi, vrând să intre în Galaţi sau plecând spre adâncimea teritoriului naţional.

Din Galaţi ajung în gări sau autogări, călătorind cu diverse mijloace de transport spre frontiera de vest, pe care de asemenea vor să o treacă ilegal, ca să ajungă în ţările din vestul Europei.

Prin Giurgiuleşti şi Oancea au încercat să intre ilegal în România şapte persoane – şase folosind documente false şi una pitită într-o maşină.

Contrabandă cu ţigări

Opt dosare penale - având ca obiect contrabanda, contrabandă calificată şi constituirea unui grup infracţional organizat - au fost înregistrate în semestrul întâi la I.J.P.F. Galaţi.

Sunt cercetate 51 de persoane, dintre care au primit mandate de arestare preventivă 30 persoane, pentru infracţiunile menţionate mai sus.

Basarabenii încearcă introducerea ilegală a ţigaretelor în România, datorita profitului mare rezultat ca urmare a diferenţei intre preţul plătit în Republica Moldova şi Ucraina şi cel obţinut la revânzarea în ţară şi alte state din UE.

Maşini scumpe, de dus ţigările

Reţelele care se ocupa de contrabanda cu ţigarete sunt bine organizate, membrii lor având la dispoziţie sume considerabile de bani, care le permit achiziţionarea de maşini performante, locuri de depozitare (garaje, imobile) sau ambarcaţiuni de mare putere.

13 maşini care aveau caroseria modificată pentru a ascunde mărfuri au rămas în „arest” la Frontiera gălăţeană, în prima jumătate a lui 2010. Astfel, suntem mai bogaţi cu un camion Renault Magnum cu remorcă, un autocar Neoplan, şi 11 autoturisme (un Audi, un Opel Vectra, un Volkswagen Passat, două Mercedes-uri, un BMW, un Ford, trei Lada şi o Dacie).

Persoanele implicate în aceasta activitate sunt români, moldoveni, greci sau ucraineni.

Autoturisme furate

Frontiera gălăţeană a reuşit şi găsirea în trafic a maşinilor despre care se deţineau informaţii că ar fi furate din ţări ale UE. Astfel, diverşi români, moldoveni şi ucrainieni încercau să scoată în mod ilegal autovehicule din ţări ale fostei U.R.S.S.

În acest sens au folosit documente false, pentru a corespunde cu seria de sasiu poansonata pe autovehicule; sau au modificat seriile de sasiu, ca acestea să corespundă cu documente ale unor autovehicule radiate din circulaţie sau furate.

A fost doar prima jumătate a anului – şi se pare că este jumătatea uşoară. Să nu uităm că în timpul acesta criza a crescut, iar traficul se ţine lanţ după ea.

Citit 2446 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.