Charles al III-lea a fost proclamat oficial rege al Marii Britanii

Charles al III-lea a fost proclamat oficial rege al Marii Britanii
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Charles al III-lea a fost proclamat oficial rege al Marii Britanii, într-o ceremonie desfășurată la Palatul St. James din Londra. Proclamația a fost citită în sală și apoi semnată de mai mulți oficiali britanici din Consiliul de Succesiune. Documentul urmează să fie apoi citit apoi de la balconul palatului, astfel încât să fie informat și poporul, conform tradiției. Vineri seară, regele a susținut primul discurs public în calitate de nou suveran al Marii Britanii, după ce a părăsit Castelul Balmoral, vineri după-amiază, și a ajuns la Londra, la Palatul Buckingham, alături de soția sa, regina consoartă Camilla.
Înainte de a intra în palatul regal, Charles a salutat mulțimea, a dat mâna cu oamenii strânși în fața porților și le-a primit direct condoleanțele și urările de bine pentru domnia pe care o începe. Regele a avut apoi prima sa audiență oficială cu Liz Truss, șefa guvernului britanic. După această întâlnire, Charles s-a adresat pentru prima oară națiunii în calitate de Rege al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
Mii de oameni s-au adunat, sâmbătă dimineață, în faţa Palatului Buckingham din Londra, pentru a aduce un omagiu Reginei Elisabeta a II-a, care a murit joi, la vârsta de 96 de ani, la Castelul Balmoral din Scoţia, transmite agenția dpa, citată de Digi24.ro. Persoane îndoliate continuă să aducă buchete de flori, lumânări, bileţele şi alte ofrande pe care le depun la porţile Palatului Buckingham, reşedinţa principală din Londra a monarhilor britanici.
Atmosfera la reşedinţa regală din centrul Londrei era una sumbră şi, în pofida numărului mare de persoane prezente, zona era liniştită, iar oamenii se deplasau încet şi vorbeau în şoaptă.
Împăratul Japoniei intenţionează să participe la funeraliile reginei
Împăratul Naruhito al Japoniei intenţionează să participe la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, au anunţat sâmbătă mass-media nipone, citate de Kyodo, AFP şi Reuters, potrivit Agerpres. Şi soţia lui Naruhito, Împărăteasa Masako, ar urma să participe la funeralii, dacă starea sa de sănătate i-o permite, potrivit presei locale.
Ar fi vorba despre prima călătorie în străinătate a Împăratului Naruhito după întronizarea sa, în mai 2019, după abdicarea tatălui său. În 2020, împăratul intenţiona să se deplaseze în Regatul Unit pentru primul său voiaj în străinătate de la preluarea atribuţiilor, dar acea vizită a fost amânată din cauza pandemiei de coronavirus.
Potrivit postului public nipon NHK, care a citat sâmbătă surse oficiale, Guvernul nipon şi Casa Imperială se află în plin proces de pregătiri. Aceasta ar fi o decizie mai degrabă neobişnuită, a subliniat, la rândul său, cotidianul Mainichi Shimbun, amintind că Împăratul Japoniei nu asistă în general la funeralii în afara frontierelor ţării. Potrivit Kyodo, Împăratul Akihito a fost primul care a făcut acest lucru când, împreună cu soţia sa, Împărăteasa Michiko, a călătorit în Belgia pentru a participa la funeraliile Regelui Baudouin, în 1993.
Legături strânse între familiile regale
Presa niponă evidenţiază legăturile strânse între membrii familiilor regale britanică şi japoneză. Tatăl lui Naruhito, Akihito, a fost prezent în 1953 la încoronarea Elisabetei a II-a, în calitatea sa de prinţ moştenitor al Japoniei. În 1975, Regina Elisabeta a II-a a vizitat Japonia, o premieră pentru un monarh britanic, şi l-a întâlnit pe Împăratul Hirohito, bunicul lui Naruhito. Într-un comunicat publicat după moartea suveranei britanice, Naruhito a salutat „numeroasele realizări şi contribuţii” ale Elisabetei a II-a şi a vorbit despre „imensa sa tristeţe”. Atât Împăratul Naruhito, cât şi soţia sa, Împărăteasa Masako, au studiat la prestigioasa universitate britanică Oxford. Reuters, care citează tot presa niponă, scrie că la funeraliile Elisabetei a II-a ar urma să participe şi premierul Japoniei, Fumio Kishida. Kishida ia în calcul să participe la funeralii, care ar urma să aibă loc în ceva mai mult de o săptămână, după care se va deplasa la New York, pentru a lua parte la Adunarea Generală a ONU, programată pentru sfârşitul lunii septembrie, a relatat sâmbătă TV Asahi.

Citit 580 ori Ultima modificare Sâmbătă, 10 Septembrie 2022 12:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.