Modernizarea străzii Domnească şi a piaţetei de la Biserica Greacă, în licitaţie

Modernizarea străzii Domnească şi a piaţetei de la Biserica Greacă, în licitaţie
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Primăria municipiului Galaţi caută proiectanţi şi constructori pentru modernizarea străzii Domnească, tronsonul cuprins între Nicolae Gamulea şi Gării, şi pentru reamenajarea piaţetei de la Biserica Greacă.

Nu mai puţin de 16.480.125 de lei fără TVA este valoarea estimată a contractului licitat de Primăria Galaţi pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de modernizare a străzii Domnească, tronson strada Gamulea - strada Gării”. Data limită pentru depunerea ofertelor este 28 septembrie 2022, iar criteriul de atribuire este „cel mai bun raport calitate – preţ”. Termenul de realizare a contractului este de 14 luni, din care trei luni - proiectare și 11 luni - execuție.

Potrivit Primăriei Galaţi, în proiect sunt prevăzute în principal lucrări de modernizare și reabilitare a carosabilului și trotuarelor, refacerea zonei din fața Teatrului Dramatic, reconfigurarea și modernizarea spațiilor verzi, sisteme de irigații automatizate, piste pentru bicicliști, bănci și coșuri de gunoi, iluminat public de tip led. De asemenea se doreşte amenajarea de elemente tip „Aleea Celebrităților - Walk of Fame” pentru circa 150 de personalități marcante ale Galațiului.

Iar pentru pietonalizarea în weekend, în zona intersecției cu strada Gării, dar și la intersecțiile cu drumurile laterale, se vor monta stâlpi retractabili automați, cu acționare electrică sau hidraulică.

Planuri îndrăzneţe există şi pentru reamenajarea piațetei aferente Bisericii Greacă, unde contractul de proiectare și execuție are o valoare estimată de 3.197.124 de lei fără TVA. Ofertele trebuie depuse până pe 29 septembrie, iar câştigătorul trebuie să ofere „cel mai bun raport calitate – preţ”.  

Proiectul votat de aleşii locali prevede „o amenajare unitară pe tot amplasamentul care să ofere un aspect modern, curat, o zonă atractivă din punct de vedere al dotărilor și calității spațiului public”.

Sunt propuse: amenajare platforme pietonale cu plăci de granit; amenajare spații verzi cu sistem de irigații; realizarea unei noi fântâni arteziene similară celei de la Potcoava de Aur; gradene şi jardiniere; rețea de apă și canalizare; sistem de iluminat cu corpuri LED; amenajare peisagistică; înierbare spațiu verde cu gazon tip rulou; plantare arbori și arbuști; mobilier urban.

Proiectanții susțin „o nouă structură a pardoselii prin care se reorganizează și crește suprafața verde”. Ar urma să fie amenajate insule verzi, zonă pietonală de tranzit, zonă de promenadă, zonă pentru adunări, relaxare, târguri și minispectacole, pentru că se creează o zonă de amfiteatru.

Proiectul mai cuprinde și o fundație cu soclu pentru amplasarea unui monument de for public. Este vorba despre bustul unei personalități elene dintre cele care şi-au pus amprenta asupra existenţei şi dezvoltării oraşului nostru. În acest sens, se poartă discuții cu reprezentanții Comunității elene.

Termenul de realizare este de 14 luni, din care patru luni de proiectare și 10 de execuție.

Rămâne de văzut cât de repede se vor atribui contractele.

 

Citit 2759 ori Ultima modificare Sâmbătă, 10 Septembrie 2022 18:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.