Tradiție sau festival? Târgul de toamnă, ediţia a 21-a

Tradiție sau festival? Târgul de toamnă, ediţia a 21-a
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Festivalul recoltei ne întâmpină la cea de-a XXI-a ediție a Târgului de toamnă de la Galaţi cu mâncare ce se distinge prin gustul aparte, ceva ce nu găsești în alte țări europene. Acest festival a fost pregătit cu migală de către autoritățile competente în tradiționalul loc din Piața centrală, unde producătorii se întrec în mâncăruri și vinuri pe alese. Standurile cu vin și must sunt și ele colindate de mulți amatori, dând târgului o aură pe măsura timbrului invitaților de muzică populară.

Pe scenă se perindau artiști cunoscuți, ce mențineau tempoul evenimentului, având alături două voluntare, fete îmbrăcate în straie populare, ce dansau luminoase și cu multă căldură în suflete pe ritmul do major. Scena este susținută de un suport făcut din paie și deasupra lor șaluri tradiționale cu imprimeuri în carouri și culori de roșu viu și gri.

Cum vii dinspre scenă, te întâlnești cu produse bio mai multe și mai bune ca în alte țări. Grătarul cu mici, costițe de porc și vestita mămăligă în straturi făceau deliciul consumatorilor. Felurile principale de mâncare erau însoțite pe partea opusă de deserturi copioase, precum: ciocolată de casă, prăjitură cu nucă și nuga. Standul din Botoșani aducea cu sine alivenci, poale-n brâu, cea din urmă costând 10 lei bucata. O femeie în vârstă așezată la rând în fața mea s-a răzgândit să își revendice porția de poale-n brâu în secunda în care a aflat prețul, care depășea cu mult posibilitățile doamnei. Pe cât de costisitoare părea a fi, pe atât de bună la gust era, practic se topea în gură. Pe de altă parte, s-a confirmat și de această dată că brânza a ajuns să fie mai scumpă decât fructele de mare, cel mai ieftin tip fiind urda de vacă, cu un preț de peste 30 lei/kg. Prețurile ajung și până la 70 lei/kg, la parmezan.

Drept vorbind, fiind recunoscută ca țară agrară, România putea să exceleze la acest capitol. Însă, diminuarea recoltei și înrobirea modernă i-a adus pe fermierii noștri în deficit de produse și în căutarea de sprijin de la Uniunea Europeană. Cu toate acestea, târgul de toamnă de la Galați are nu numai mâncăruri pe alese, ci și vinuri rafinate și must făcut ca în casa părintească. Vinul roze costă în jur de 35 de lei, vinul roșu are un preț similar, iar cel alb ajunge la 40 de lei.

Lăsând la o parte gastronomia, atmosfera este una de euforie îmbinată cu agitație și cozi la orele de vârf. Buzele oamenilor fredonau melodia lui Ion Paladi "Foaie verde cinci chiperi". Iar cei întrebați de acest târg știau pe îndelete ce presupune și ce lucruri noi mai sunt așteptate, aşa că spectatorii sunt așteptați să se bucure de noile delicatesuri, să cânte și să fie înconjurați numai de voie bună.

Rămâne doar un lucru să vă mai întreb, dragi cititori: a devenit acest festival, care aduce laolaltă portul și identitatea românească, o tradiție pentru gălăţeni? După părerea mea, cu siguranță!

Citit 1782 ori Ultima modificare Duminică, 25 Septembrie 2022 10:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.