Măsuri sindicale pentru a pune capăt "crizei costului vieții". Plan în şase puncte

Măsuri sindicale pentru a pune capăt "crizei costului vieții". Plan în şase puncte
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Creșterea salariilor, impozitarea profiturilor și investițiile în viitor sunt câteva dintre măsurile propuse de organizațiile sindicale pentru a pune capăt "crizei costului vieții".

"Europa trebuie să ia măsuri urgente pentru a aborda criza costului vieții prin asigurarea unor creșteri salariale echitabile, sfârșitul profiturilor excesive și sprijin de urgență pentru familiile aflate în dificultate. Această criză este determinată de profiturile excesive - nu de salarii, deoarece corporațiile transferă costurile mai mari pentru combustibil și alimente, cauzate de pandemie și de invazia Ucrainei, direct asupra clienților. Lucrătorii sunt principalele victime ale acestei crize, valoarea salariilor lor scăzând, în timp ce prețurile pentru bunurile de zi cu zi sunt în creștere", se arată într-un document remis de CNSLR Frăția Galați.

În acest context, CNSLR Frăția a făcut apel la Președinție și Guvern pentru aplicarea unui plan în șase puncte care să abordeze criza costului vieții. Un prim pas îl reprezintă creșterile salariale echitabile, precum și promovarea negocierii colective ca fiind cea mai bună modalitate de a obține salarii echitabile. Al doilea pas - "plăți destinate persoanelor care fac eforturi să își plătească facturile de energie, să pună mâncare pe masă și să plătească chiria; dreptul la hrană și la o locuință caldă sunt drepturi ale omului și trebuie protejate". "O plafonare a costului facturilor la energie și o taxă pe profiturile suplimentare ale companiilor energetice, pentru a se asigura că nu li se permite să speculeze pe seama acestei crize, alături de alte măsuri pentru a opri profiturile, cum ar fi limitarea dividendelor și prevenirea speculațiilor cu privire la prețul alimentelor" reprezintă al treilea pas, urmat de măsuri naționale și europene de sprijin anticriză pentru protejarea veniturilor și a locurilor de muncă în industrie, servicii și sectorul public. Ultimii doi pași ar fi, în opinia sindicatelor, investiții care să abordeze cauzele profunde ale crizei, cum ar fi investițiile insuficiente în proiecte ecologice, energie verde și consecințele privatizării, precum și "un loc la masă pentru sindicate, pentru a concepe și a pune în aplicare măsuri anticriză,  prin dialog social".

Citit 760 ori Ultima modificare Luni, 10 Octombrie 2022 08:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.