Cât ne costă murăturile anul acesta. Rețete şi secrete pentru gogonelele perfecte

Cât ne costă murăturile anul acesta. Rețete şi secrete pentru gogonelele perfecte
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Sezonul murăturilor este în plină desfăşurare. Prin toate pieţele din oraş, oamenii au început căutarea prețului cel mai mic pentru a se pregăti pentru sezonul rece cu pepeni, conopidă, roșii și alte legume care se pun la murat. 

Pe lângă prețuri și cantitate, contează foarte mult și rețeta cu care se prepară murăturile, gospodarii dorind să iasă perfecte, după gustul lor. Pentru unii, asta înseamnă să fie şi uşor picante, iar în combinaţie intră atunci şi renumiţii chiperi iuţi, după cum li se zice la noi, în Moldova. 

Ce prețuri ne aşteaptă în piețe la materia primă 

Printre cele mai căutate legume de pus la sare sunt gogonelele pentru murat, cu un preț începând de la 4 lei kg, acelaşi cu al castraveţilor,  gogoșarii nu se lasă nici ei mai prejos, aceștia fiind foarte doriţi, deşi preţul este de 6 lei kg, pepenii sunt și ei printre regii butoaielor, cu un preț de 3,5 lei kg pentru un sac de circa 20 kg, iar varza ne costă în jur de 3,5 lei pe kg. Conopida este cea mai scumpă, în jur de 7 lei pe kg. 

Care sunt ingredientele saramurii pentru murături?

Pe lângă legumele dorite, importante sunt și ingredientele folosite pentru prepararea saramurii, existând multe rețete. Unele persoane pun sfeclă roșie pentru a da o culoare frumoasă saramurii, persoanele care preferă mai picant adăugând ardei iute, cum spuneam mai sus, sau hrean. Unii aleg să pună doar apă cu sare, alții mai adaugă anumite fructe, cum ar fi gutui sau mere, pentru a da dulceață. Se mai adaugă piper, foi de dafin, frunze de țelină, morcovi, buchete de cimbru uscat, usturoi și multe altele. 

Cât ajung să coste produsele gata murate?

Pentru 1.600 g de pepene murat scoatem din buzunar în jur de 16 lei, pentru 650g de gogoșari prețul este undeva la 10 lei, pentru castraveți plătim în jur de 5,5 lei pentru 680g, pentru celebrele gogonele plătim pentru 1.500 g în jur de 12 lei, pentru conopidă plătim în jur de 15 lei pentru 700 g. Mai important este, însă, că gustul nu este niciodată cel cu care suntem obişnuiţi de acasă, tocmai fiindcă fiecare familie modifică reţeta după preferinţe, după provenienţa geografică şi influenţele locului etc.

O reţetă pentru începători

Se sortează și se spală legumele. Se aleg cele mai frumoase, nici prea coapte, dar nici crude. Conopida se rupe buchețele, ardeii sau gogoșarii se taie în jumătate sau pe sfert. Morcovii se pot tăia rondele, iar gogonele se lasă întregi dacă sunt mici, ori se taie pe jumătate dacă sunt mari. 

Pepenele se taie bucățele cu tot cu coajă. Se pregătesc borcane mari sau bidonașe de plastic.  Pe fundul borcanelor se pun frunze de țelină, hrean și mărar, apoi se pun legumele asortate în picioare și cât mai aproape una de cealaltă.  În golurile formate se pun căței de usturoi, ardei iuți, boabe de piper sau bucățele mai mici de legume.  Deasupra se pune usturoi și ardei iute. La final se adaugă frunzele verzi de hrean și țelină, tije uscate sau verzi de mărar și se așază borcanele într-o tavă de cuptor. 

Se pune apă la fiert cu sare specială pentru murături. Se pun 20-25 de grame de sare la un litru de apă. Amestecul stă pe foc pentru 2-3 clocote și se toarnă în borcane până la limita de sus.  Se lasă borcanele așa cum sunt și a doua zi se închid capacele. Se agită și apoi se depozitează într-un loc întunecos și răcoros pentru la iarnă. Drept condimente, folosiţi semințe de fenicul, muștar, boabe de piper, semințe de coriandru, ienibahar, semințe de mărar și semințe de țelină.

Citit 3045 ori Ultima modificare Marți, 11 Octombrie 2022 12:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.