Spectaculos antrenament al câinilor Salvamont. Ridicați în aer cu elicopterul, pe Transfăgărășan
Foto: Facebook - CJ Arges

Spectaculos antrenament al câinilor Salvamont. Ridicați în aer cu elicopterul, pe Transfăgărășan
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Zece câini și nouă salvatori montani din patru județe - Salvamont Argeș, Salvamont Caras-Severin, Salvamont Prahova și Serviciul Public Judetean Salvamont Alba au participat, luni, 10 octombrie, la un exercițiu aero cu elicopter SMURD de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, pe Transfăgărășan, anunță, într-o postare pe pagina de Facebook, Consiliul Județean Argeș.

Șeful Salvamont Argeș, Ion Sănduloiu, a explicat că toți câinii specializați din cadrul serviciilor de la nivel național trec prin aceste exerciții pentru a se acomoda cu intervențiile reale atunci când este nevoie să fie transportați pe calea aerului, alături de conductorii lor, în zone dificile, pentru a căuta victime.

Șeful Salvamont Argeș a participat și el la exercițiu cu veteranul Helios, cel care a fost donat de Salvamont Savoia, prin colaborarea CJ Argeș cu Departamentul Savoia și care a fost primul câine specializat în căutarea de victime din România: „Nu mai țin minte câte exerciții are Helios la activ. Din 2017 am început lucrul aero. Au fost unele scurte și mai dese, altele cu amplasare pe vârfuri sau zone accidentate. Nu mai are emoții. Este incitat când vine elicopterul, este puțin neliniștit, și noi suntem. Dar emoții nu mai are. Este un veteran. Cu el a început toată mișcarea aceasta cu câinii Salvamont”.

„Particip la exercițiul de zbor cu elicopterul cu Yukana, în vârstă de 9 ani, Kamura, în vârstă de un an de zile. Ne pregătim pentru troliere, astfel încât să fie acomodați cu manevrele de zbor, de acroșare/decroșare, deoarece în cazul unei intervenții nu dorim să avem probleme și să reușim să găsim victima mai ușor.‍ Kamura va fi brevetată anul acesta și sperăm să urmeze cu succes pe Yukana. Suntem la al treilea cățel și lucrurile decurg foarte bine, mai ales în căutarea cu unitățile canine. Am făcut în prealabil foarte multe exerciții de trolieri fără elicopter. Singurul impediment a fost acesta, curentul mare de aer care îi deranjează puțin pe căței, dar deja s-au obișnuit și nu au niciun fel de problemă”, a declarat Tiberiu Krizbai, de la Serviciul Public Judetean Salvamont Alba.

 

Citit 669 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Octombrie 2022 13:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.