Senatul a votat majorarea impozitelor pe proprietate cu 50 la sută, dar decizia finală le aparține deputaților

Senatul a votat majorarea impozitelor pe proprietate cu 50 la sută, dar decizia finală le aparține deputaților
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Potrivit HotNews, senatorii au adoptat, miercuri, cu 67 de voturi „pentru”, 37 „împotrivă” și o abținere, modificările la Ordonanța 16/2022, prin care grila de impozitare pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice a fost majorată cu până la 50 la sută.

Potrivit unui amendament introdus de senatorul PSD Radu Oprea și susținut de membrii coaliției PSD-PNL-UDMR, grila de impozitare pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice va fi majorată cu până la 50 la sută. De precizat este că marja în care se pot stabili impozitele locale pe teren şi imobile a rămas aceeaşi, 0,08 - 0,2 la sută. Radu Oprea a explicat că depinde de decizia consiliilor locale dacă impozitul pe clădiri va creşte sau va scădea.

Potrivit unei analize făcute de Adrian Vascu, senior partner Veridio și fost președinte ANEVAR, dacă se va modifica nivelul cotelor de impozitare, în sensul diminuării, atunci e posibil ca impozitul să nu crească în același ritm ca valoarea impozabilă. De asemenea, acesta susține că valoarea impozabilă se va referi la clădire și terenul aferent și nu distinct la clădiri și teren, cum se realiza până în prezent.

De exemplu, pentru un apartament situat în București, zona A, etaj 3, an construcție 1950, suprafața desfășurată 99,71 mp, valoarea impozabilă la 31 decembrie 2021 era de 204.878 lei, iar impozitul anual de 204 lei. Noua valoare impozabilă rezultată ar fi de circa 307.317 lei, care, dacă se menține cota de impozitare de 0,1%, va conduce la o valoare a impozitului anul viitor de 307 lei, față de 204 lei în acest an.

Modificările operate de PSD-PNL-UDMR nu sunt acceptate de primari, care se plâng că majorarea impozitelor le va crea probleme cu cei ce trebuie să le dea voturile la viitoarele alegeri.

Proiectul de aprobare al Ordonantei 16/2022 în varianta amendată de Senat va merge spre dezbatere la Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz.

Citit 1088 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Octombrie 2022 14:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.