Alocările din „Anghel Saligny”, tăiate cu 143 de milioane de lei

Alocările din „Anghel Saligny”, tăiate cu 143 de milioane de lei
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

După ”lupte seculare” care au durat cam trei luni de zile, în sfârșit, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a anunțat, luni, 24 octombrie, aprobarea listei obiectivelor de investiții finanțate prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny” și pentru județul Galați. Surpriza neplăcută este dată de faptul că, în conformitate cu criteriile de selectare, în județul nostru au fost aprobate spre finanțare 67 de proiecte, în valoare totală de 916.505.909,60 lei, față de o alocare inițială de 1,06 miliarde lei, așa cum se anunțase în vara acestui an.

Cu această ocazie, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a adăugat că etapa de verificare a tuturor solicitărilor primite din întreaga țară s-a încheiat, iar autoritățile beneficiare pot începe, în cel mai scurt timp, implementarea acestor investiții care vizează rețelele de apă, canalizare și modernizarea drumurilor și podurilor.

Revenind la obiectivele de investiții aprobate, cea mai consistentă alocare a revenit Consiliului Județean Galați, fiind vorba despre 140 de milioane lei, cu destinație reabilitarea și modernizarea infrastructurii de transport regional pe drumul județean DJ 240, dar și pe traseul Băneasa - Rogojeni (DJ 242D), precum și modernizarea unor tronsoane de pe DJ 253, DJ 242 H, DJ 255 A, DJ 240 A, DJ 252 G și DJ 251 A.

Altfel, aproape 43 de milioane lei au revenit municipiului Galați pentru lucrările din prima etapă de modernizare a bulevardului George Coșbuc, inclusiv pentru partea de rețele edilitare, apă-canal. Alte două localități din județ vor beneficia de finanțarea a două proiecte, fiecare. Este vorba despre lucrările de apă și canalizare din comuna Rediu, cu un total ce depășește 40 de milioane lei, în vreme ce la Fârțănești se va lucra atât la extinderea sistemului de canalizare, dar și la modernizarea unor drumuri comunale, cele două proiecte însumând peste 8 milioane de lei.

Pe lista obiectivelor de investiții aprobate de MDLPA, am identificat și alte proiecte de valori semnificative. Astfel, înființarea sistemelor de canalizare în comunele GrivițaCorod și Vlădești se ridică la un total de peste 107 milioane lei, din care 43 de milioane doar pentru prima localitate enumerată.

Ar mai fi de menționat că, per ansamblu, ținând cont și de criteriile de selectare, se observă că zona de canalizare și apă curentă a avut prioritate față de reabilitarea infrastructurii rutiere, așa cum este și firesc. În plus, rămâne de văzut dacă, pe viitor, va exista o suplimentare a fondurilor alocate pentru acest nou PNDL, în contextul în care bugetul aprobat inițial, de 50 de miliarde de lei, pare a fi deja epuizat.

Contactat telefonic de cotidianul ”Viața Liberă” președintele Consiliului Județean (CJ) Galați, Costel Fotea, a explicat ”dispariția” a 143 de milioane lei din bugetul total alocat Galațiului prin PNI ”Anghel Saligny”.

”După ce în județul nostru, au avut loc investiții consistente pe zona de apă și canalizare, mai ales cu finanțare europeană, atât prin POIM, dar și cu fonduri atrase de primari prin AFIR, restul de 143 de milioane lei va fi alocat ulterior de Ministerul Dezvoltării pe alte proiecte mai mici, dar tot pe zona de apă și canalizare, astfel încât alocarea finală va fi tot de 1,06 miliarde lei”, a precizat președintele CJ.

Lista completă a obiectivelor de investiții aprobate poate fi consultată aici: 

https://bit.ly/3z5NczG.

Citit 1531 ori Ultima modificare Luni, 24 Octombrie 2022 15:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.