Bucureştiul trece, în pragul iernii, printr-o situaţie pe care Galaţiul o cunoaşte bine. Va rămâne Capitala fără căldură?

Bucureştiul trece, în pragul iernii, printr-o situaţie pe care Galaţiul o cunoaşte bine. Va rămâne Capitala fără căldură?
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Bucureştiul se află acum într-o situaţie pe care gălăţenii o cunosc foarte bine şi cu care s-au confruntat nu o dată la începutul iernii. Din cauza datoriilor foarte mari pe care compania ce furnizează apă caldă şi căldură pentru Capitală le are, cetăţenii ar putea rămâne fără aceste două necesităţi de bază în anotimpul rece care bate la uşă.

Potrivit hotnews.ro, ELCEN a obținut în instanță trei titluri executorii impotriva Termoenergetica, furnizorul de apă caldă și căldură din București, pentru datorii de 535 milioane lei. Astfel, ELCEN poate bloca oricând conturile Termoenergetica ceea ce ar putea conduce la intrarea în insolvență a companiei Primăriei Capitalei. Termoenergetica are în total datorii de aproape 800 milioane lei la ELCEN. Potrivit unor surse, se va încerca o eșalonare a datoriilor pentru a nu se ajunge la blocarea conturilor, dar situația financiară a Primăriei Capitalei nu este deloc roz. Mai exact, subvenția aprobată și prevăzută în bugetul Primăriei Capitalei este de 1 miliard lei, iar necesarul este de aproape 2 miliarde, în contextul majorării de acum câteva zile cu circa 27% a prețului la gigacalorie, aprobate recent de ANRE pentru ELCEN.

Potrivit reprezentanților Termoenergetica, datoriile de circa 800 milioane de lei acumulate către ELCEN s-au datorat faptului că Primăria Capitalei nu a plătit subvenția și pierderile de pe rețea, adică apa caldă scursă în pământ. 

Deşi, potrivit declaraţiilor primarului general al Capitalei, Nicuşor Dan, preţul către populaţie nu va fi modificat, acest fapt nu va bucura niciun beneficiar dacă nu va putea să se spele şi să se încălzească la iarnă. 

Galaţiul s-a aflat în această situaţie până în 2017, când municipalitatea a decis să închidă sistemul centralizat de termoficare, păstrând opţiunea doar pentru anumite zone şi imobile unde instalarea de centrale individuale era dificilă sau imposibilă. Gălăţenii care nu îşi permiteau costurile debranşării şi instalării de sisteme alternative de încălzire, centrale termice pe gaz sau electrice, au beneficiat atunci de un sprijin în valoare de 3.000 de lei, iar unele dintre punctele termice din cartiere au fost transformate în microcentrale, şcolile şi celelalte instituţii aflate în grija municipalităţii au fost dotate cu centrale proprii etc.

Anul acesta, beneficiarii gălăţeni din sistemul centralizat primesc, începând de astăzi, căldură, cu menţiunea că aceia care nu doresc trebuie să facă o cerere în acest sens. Locuințele din Galați racordate la sistemul centralizat sunt preponderent garsoniere și apartamente cu o cameră. Conform noului tarif, conducerea Calorgal estimează că facturile pentru încălzirea pe timp de iarnă vor crește, în medie, de la 60-70 de lei lunar pe locuință, la 90-95 de lei lunar.

Citit 665 ori Ultima modificare Sâmbătă, 05 Noiembrie 2022 09:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.