Premiul „Grigore Lazarovici”, instituit în memoria unuia dintre fondatorii „Vieţii libere”

Premiul „Grigore Lazarovici”, instituit în memoria unuia dintre fondatorii „Vieţii libere”
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

A trecut cel mai dureros an din viața noastră de familie, de când iubitul nostru părinte și soț, Grigore Lazarovici (1950-2021), a trecut în veșnicie. Dumnezeu să-l odihnească și să-l așeze cu sfinții și cu marii învățați ai civilizației umane, care i-au fost izvor de înțelepciune și de inspirație în trecerea sa pământească.

„Marele Iorga”, cum adesea îi plăcea să-l invoce în discursurile sale și chiar în discuțiile amicale, spunea: „Pe morți nu-i căutați în mormânt, ci în inima voastră”.

Din inimă pornește, așadar, dorința fiicelor și a soției sale, ca lumina astrului ce s-a născut în cer odată cu plecarea jurnalistului, cofondatorului și directorului adj. al ziarului „Viața liberă”, doctorului în Sociologie, profesorului care a pus bazele școlii de jurnalism a Universității „Dunărea de Jos” din Galați să continue să strălucească și să însoțească prin moștenirea sa spirituală și materială formarea tinerilor – viitorul județului și al orașului pe care l-a iubit atât de mult – studenți, masteranzi, doctoranzi, cercetători neafiliați, ale căror preocupări sunt de natură umanistă în sens larg.

În acest sens, soția și fiicele, în acord cu reprezentanți de seamă ai Universității „Dunărea de Jos” din Galați și ai altor instituții formatoare, informează comunitatea științifică gălățeană și publicul larg că se află în pregătire premiul anual „Grigore Lazarovici”, constând în publicarea pe cheltuiala editurii și în tiraj consistent a celor mai bune lucrări de cercetare ale tinerilor gălățeni, la prestigioasa editură Ratio et Revelatio (acreditată CNCSIS, cu calificativ B, în domeniile Filozofie și Istorie și studii culturale), care se bucură de apreciere și vizibilitate, distribuție online și în cele mai mari lanțuri de librării din țară, precum și diseminarea în biblioteci fizice și virtuale din țară și străinătate. Selecția va fi realizată cu atenție și imparțialitate de o comisie competentă împreună cu comitetul științific al editurii, conform unei metodologii riguroase și transparente, care va fi comunicată în perioada următoare.

Prin aceasta și prin alte proiecte, fiicele și soția doresc să păstreze vie în comunitatea gălățeană memoria celui care a fost unul dintre cei mai implicați oameni în viața, cultura și educația urbei, cu precădere în perioada postcomunistă.

Raluca, Roxana şi Nina Lazarovici

"Moartea e începutul oricărei biografii, al poveștii oricărei vieți. Adevăratul început." Matei Călinescu

Citit 853 ori Ultima modificare Joi, 10 Noiembrie 2022 10:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.