Asta e realitatea unei ţări aflate în declin

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Explozia de la Maternitatea Giuleşti, un caz extrem de grav şi fără precedent în istoria spitalelor Româneşti, scoate la iveală o problemă spinoasă.

Lipsa finanţării sistemului sanitar, schimbările administrative dese fără a fi neapărat eficiente şi reducerea sistematică a fondurilor, dar şi alte multe motive pot ţine loc de explicaţii pentru producerea unor astfel de tragedii.

Cunoscutul medic gălăţean Nicolae Bacalbaşa a vorbit despre aceste lucruri spunând că trebuie să privim spre cazul Giuleşti ca fiind o realitate a unei ţări aflate într-un evident declin.

„Se va face o anchetă care va stabili în ce măsură a fost vorba despre o greşeală, despre un accident şi cine se face vinovat pentru producerea incendiului. Realitatea este însă că subfinanţarea brutală a sistemul sanitar românesc poate duce la astfel de tragedii”.

„Din nefericire, acesta este un aspect al unei ţări aflate într-un evident declin. Nu pot şti cum au stat acolo lucrurile şi repet faptul că doar ancheta va putea scoate la lumină anumite aspecte ale nefericitului eveniment”, a declarat dr. Nicolae Bacalbaşa, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi.

Medicul a continuat spunând că toate unităţile sanitare ar trebui dotate cu sisteme noi şi eficiente împotriva incendiilor, pentru ca astfel să poată fi limitate efectele unor incidente grave, precum cel petrecut luni seara:

„Orice hotel din Occident este dotat cu sisteme anti-incendiu eficiente, iar aceste dotări nu ar trebui să lipsească din instituţiile publice româneşti, cu atât mai mult din unităţile medicale”.

Din spusele dr. Nicolae Bacalbaşa, Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei” este o unitate în care pompierii au făcut verificări periodice şi chiar simulări ale unor intervenţii în caz de incendiu.

Acest lucru nu oferă însă prea multe asigurări, iar dincolo de spusele oficialilor trebuie să ştim că orice se poate întâmpla oricând.

Citit 973 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.