Primele două decese cauzate de gripă, în actualul sezon rece. Una dintre paciente, o tânără de 25 de ani, fără alte afecțiuni

Primele două decese cauzate de gripă, în actualul sezon rece. Una dintre paciente, o tânără de 25 de ani, fără alte afecțiuni
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Autoritățile au anunțat, joi, 5 ianuarie, primele două decese confirmate cu virus gripal în acest sezon. Este vorba despre două femei în vârstă de 25 de ani, respectiv 50 de ani, prima dintre ele neavând alte afecțiuni asociate.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), la nivel național, au fost raportate 4.961 de cazuri de gripă clinică, comparativ cu 2.685 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă, număr de cazuri mult crescut față de media calculată de 315 cazuri din aceleași săptămâni din cinci sezoane prepandemice.

Conform Institutului Național de Sănătate Publică, cele două paciente cu virus gripal care au murit sunt: o femeie în vârstă de 25 de ani, din București, fără condiții medicale preexistente și nevaccinată antigripal, confirmată cu virus gripal tip A, subtip H3; o femeie în vârstă de 50 de ani, din București, având și alte boli, dar nevaccinată antigripal, confirmată cu virus gripal tip A, subtip H1;

În sezonul gripal 2018-2019, au fost înregistrate 199 de decese de gripă, iar în sezonul 2019-2020 - 73.

Câte cazuri de gripă au fost raportate în ultima săptămână

Conform datelor publicate joi de INSP, în săptămâna 26 decembrie 2022 - 1 ianuarie 2023, au fost raportate 74.567 de cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii).

Deși, în această săptămână, au existat subraportări ca urmare a sărbătorilor de iarnă, variația în plus față de media calculată de 48.489 cazuri din aceleași săptămâni din cinci sezoane prepandemice (2015-2019) a fost de 53,8 la sută, fiind a treia săptamână consecutivă în care au fost depășite ratele istorice, potrivit INSP.

Având în vedere succesiunea a trei săptămâni epidemice, care au evoluat cu o intensitatea înaltă a activității gripale, putem vorbi de o situație de alertă epidemiologică, spune INSP.

România se află în cea de a treia săptămână a creșterii numărului cazurilor de infecții respiratorii, dar nu va fi declarată epdemie de gripă, pentru că asta ar implica impunerea unor noi restricții, a anunțat joi ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a precizat că va fi instituită „stare de alertă epidemică”.

Citit 1354 ori Ultima modificare Joi, 05 Ianuarie 2023 17:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.