Expert: Trebuie eliminată plafonarea prețului la gaze

Expert: Trebuie eliminată plafonarea prețului la gaze
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

În aprilie 2022 prin OUG 27 s-a plafonat prețul de vânzare a gazelor naturale către furnizorii care furnizează gaze la populație la un nivel de 0,15 lei/kWh, fără TVA, spune Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Cu toate acestea, spune el, prețul plafonat la populație în mod inexplicabil se menține la un nivel aproape dublu - 0,31 lei/kWh cu TVA inclus, fapt ce face ca toți furnizorii mari de gaze pentru populație să mențină prețuri ridicate.

Potrivit lui Chisăliță, gazul achiziționat de furnizori pentru consumatorii casnici de aproape un an este plafonat la 0,15 lei/kWh la producători. Adăugând 0,009 lei/KWh costurile de transport, 0,035 lei/KWh costurile de distribuție și 0,0075 lei/kWh costurile reglementate ale furnizorilor, obținem un cost al gazelor pentru populație de 0,239 lei/KWh cu TVA inclus. În aceste condiții în mod inexplicabil, se menține de peste 1 an de zile, dar și pentru următorii 2 ani, prețul plafonat la un nivel de 0,31 lei/kWh cu TVA inclus (cu 29% mai mult).

"Această valoare a prețului plafonat determină falsa ridicarea a prețului gazelor pe piața din România. Pe platforma ANRE, practic toți furnizorii mari oferă gazele la un preț de 0,31 lei/kWh cu TVA inclus, blocând astfel în mod artificial scăderea prețului la gaze pentru populație", conform președintelui Asociației Energia Inteligentă. Asociația solicităm analizarea în regim de urgență eliminarea plafonului de: 0,31 lei/kWh cu TVA inclus și înlocuirea acestuia cu 0,24 lei/kWh cu TVA inclus, pentru consumatorii casnici și de 0,37 lei/kWh cu TVA inclus și înlocuirea acestuia cu 0,30 lei/kWh cu TVA inclus, pentru consumatorii noncasnici.

"O astfel de acțiune ar fi în concordanță cu tendințele internaționale de reducere a prețului la gaze și ar avea efect pozitiv asupra funcționării firmelor și de reducere a sărăciei energetice din România", a mai spus Dumitru Chisăliță.

Citit 1495 ori Ultima modificare Vineri, 06 Ianuarie 2023 12:00

2 comentarii

 • postat de Ion
  Sâmbătă, 07 Ianuarie 2023 13:28
  5.13.134.***
  Preturile la petrol, combustibili, gaze , au scazut. Ar trebui sa scada, normal si in acelasi ritm in care a avut loc cresterea - preturile la energie electrica, produse alimentare, nealimentare, servicii, transport... Dar cand esti client captiv pe o piata cu monopol, degeaba vorbesti de cerere si oferta, de reglarea pietii. In China, unde salariul mediu anual este de 38000 USD, o masina electrica Tesla Model 3 este 33427 USD. In Romania, aceaasi masina este 53000 Euro.
  0
  6
  Raportează
 • postat de Galatean
  Vineri, 06 Ianuarie 2023 18:37
  89.137.226.***
  In primul rand trebuie eliminati baietii destepti, asa cum s-a facut la energie electrica.

  Si cum mafia este foarte mare si bine organizata pusa sa fure cetatenii, este greu de crezut ca acest Chisalita o sa reziste presiunilor din partea acestora.

  Nu inteleg, statul ce face, ca ar trebui sa intervina pri institutiile sale si sa dea de pamant cu hotii; Chisalita singur nu o sa piate ajunge la acel pret de 0,24 lei/kw.
  Si daca tot nu se rezolva sa elimine hotii trebuie sa iesim in strada ca doar este vorba de banii nostri.

  Sa stam cu ochii pe ei.
  2
  22
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.