A plecat dintre noi jurnalistul, scriitorul și omul de cultură Victor Cilincă

A plecat dintre noi jurnalistul, scriitorul și omul de cultură Victor Cilincă
Evaluaţi acest articol
(79 voturi)

O veste tristă pentru familia "Vieții libere", pentru Galați și pentru cultura românească. A plecat dintre noi, pe neașteptate, jurnalistul, scriitorul, pasionatul de istorie și omul de cultură Victor Cilincă, cetățean de onoare al Galațiului.

Cu zeci de proiecte la care lucra mereu în paralel, în veșnică criză de timp și, cu toate acestea, mereu cu zâmbetul pe buze, Victor Cilincă era tot timpul în mișcare. În ultimii ani, își descoperise pasiunea pentru reconstituirile istorice, explorate alături de membrii Asociației Culturale Tomis - filiala Galați, pe care o împletea cu cea pentru fapte mai puțin știute, scoase la iveală în pagina sa săptămânală din "Viața liberă". Ne este foarte greu, în acest moment, să ne reamintim tot ceea ce Victor Cilincă a reprezentat pentru Galați, orașul său de suflet, și pentru gălățeni, dar iată câteva repere din activitatea sa.

Victor Cilincă, născut pe 16 ianuarie 1958, a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România și al Asociaţiei Profesorilor de Istorie de la „Dunărea de Jos”, ziarist profesionist (membru atestat al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România), inginer, pictor şi ilustrator. A fost navigator pe mări şi oceane, scafandru. A publicat în ţară și străinătate peste 30 de volume de proză, poezie și teatru (proză scurtă, romane, poveşti, piese de teatru, poezie). I-au apărut povestiri în reviste din Marea Britanie, Statele Unite, Canada şi Franţa. A scris inclusiv teatru și roman istoric, a fost publicat și jucat. O poveste este prinsă într-un manual de limba și literatura română. O povestire a fost predată într-un liceu din Viena. Montarea piesei istorice „Henri Mathias Berthelot – generalul generalilor”, regizată de Attila Vizauer la Teatrul Naţional Radiofonic, a fost nominalizată la Premiul pentru cel mai bun spectacol radiofonic din 2015. Este inclus în trei dicţionare realizate de Mircea Ghiţulescu despre piese, regizori şi dramaturgi. A publicat „Abecedar istoric gălăţean”, carte folosită și la orele de Istorie în școli.

* Studii: Liceul de Artă Galaţi, secţia Plastică - promoţia 1977, Facultatea T.C.P.A.T.P. Galaţi, promoţia 1983.

* Premii: nominalizat în 2007 la Premiul UNITER pentru cea mai bună piesă românească a anului 2006; mențiune la concursul de dramaturgie "Bogdan Amaru" - Râmnicu Vâlcea, 1993 (cu piesa "Revoluţia pisicilor"); Premiul II  la concursul de teatru scurt "Camil Petrescu" - Oradea 1995 (cu piesa "Polonius" - în variantă scurtă). Piesa în două acte a fost jucată apoi în stagiunea 1995-1996 la Teatrul Dramatic "Fani Tardini" Galaţi * Premiul "Octavian Goga" pentru poezie la Concursul Naţional de Poezie şi Eseu "Octavian Goga" - Cluj, 2002 * Menţiune pentru proză scurtă la Concursul Naţional de Proză Scurtă şi Eseu "Pavel Dan" - Cluj, 2002.

* Din cărţile publicate: "Războiul de catifea" - roman, publicat parţial în revista "Orientări", Galaţi, 1983 * "Fetiţa care avea prea mulţi pistrui" - poveşti, editura "Porto-Franco", Galaţi, 1991 (cu ilustraţiile autorului) * "Odiseea pentru uz intern" - roman, publicat, parţial, în foileton, în cotidianul "Viaţa liberă", Galaţi, 1994 * "Odiseea pentru uz intern" - roman despre viaţa marinarilor, editura "Logos", Galaţi, 1997 (coperta desenată de autor) * "Zaraza" - roman, publicat în foileton în cotidianul "Viaţa liberă", Galaţi, 1997 (cu pseudonim). * TEATRU: "Paparazzi/ Polonius" - dramaturgie, editura "Dominus", Galaţi, 1998 * "Polonius - A Political Farce" - dramaturgie, editura "Alma", Galaţi, 2000 (în limba engleză de Petru Iamandi; coperta şi ilustraţiile aparţin autorului). * "Maşina de distrus tot" - povestiri şi nuvele, editura ”N’ergo”, Galaţi, 2001 * "Jihad" - roman SF de anticipaţie, editura ”N’ergo”, Galaţi, 2002 * "Push-Push!" - roman de sertar, ediţie electronică, editura ”N’ergo”, Galaţi, 2002 (coperta şi ilustraţiile aparţin autorului) * "Ţara de sub picior" - basm, editura ”N’ergo”, 2005 (coperta şi ilustraţiile aparţin autorului) * "Mezzoland" - versuri, editura ”N’ergo”, Galaţi, 2006. *  "Saga neştiută a Galaţilor. 1917 – 1918. Istoria asediului Galaţiului eroic şi a Bătăliei Ţiglinei" (2018).

* Povestiri şi nuvele tipărite în: Marea Britanie - "Noi cu toţii te vom iubi" ("Eggs"), în revista "Cambrensis" (predată la ora de engleză într-un liceu din Viena); Canada - "Înlocuitorul" ("Le Remplacant"), în revista "Temps tot"; SUA - "Siegfried", în revista "Fortress".

Trupul neînsuflețit al lui Victor Cilincă este depus la Biserica "Trei Ierarhi", unde pot merge cei care vor să îi aducă un ultim omagiu. Cina este programată vineri, de la ora 18.00. Înmormântarea va avea loc sâmbătă, la Cimitirul "Sf. Lazăr".

Un om cu idei și planuri geniale

Filiala Sud-Est a Uniunii Scriitorilor din România a ales să-l premieze în luna decembrie pe Victor Cilincă cu titlul "Opera Omnia", o recunoaștere deplină și binemeritată de care s-a bucurat nu numai scriitorul, ci și juriul și artiștii din preajmă. Ne-a vizitat la redacție în urmă cu două zile, când am pus la cale următoarele titluri editoriale ale lui 2023. Am umplut o pagină de agendă. Mi s-au părut multe titluri pentru un singur condei. Acum această pagină e atât de singură!

Un om cu idei și planuri geniale care își trăia scrisul cu ardoare și în preajma căruia simțeai că întotdeauna se mai poate salva ceva. Un talent remarcabil, o inteligență vie, sensibilitate profundă și un farmec discret, un personaj al altor vremuri decât ceea ce încercăm să trăim noi astăzi! Un suflet care deseori își pierdea capul în fața scrisului!

Dor etern pentru Victor Cilincă!

Florina Zaharia, Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Sud-Est

 

 „Victor Cilincă susţine cu o intuiţie remarcabilă faptul că textele din cuprinsul cărţii vor trezi sentimentul și conștiinţa solidarităţii unei comunităţi pe care evenimentele majore ale evoluţiei sociale nu au ocolit-o. În atingerea obiectivului propus, autorul apelează la un stil colocvial a cărui forţă stă în capacitatea de a trezi curiozitatea cititorului, de a-l provoca la dialog și de a-i stârni imaginaţia.” 

prof. univ. dr. Ivan Ivlampie, Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie a Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi

 

„Domnul Cilincă e prolific, dar nu și grafoman, fiindcă scrie mult și bine. Un critic literar devotat scrisului cilincian nu poate câtuși de puţin să-i însoţească maratonul.”

criticul literar Constantin Trandafir - despre romanele istorice „Quermessa sau Mirodeniile minţii” și „Das Mioritza Reich” - recenzie din revista „Porto-Franco”

 

Un autor a cărui viață se confundă cu romanul

Rămas bun, Victor Cilincă!

Membrii Cenaclului „Noduri și Semne” își vor aminti cu drag serile lungi de lecturi și discuții literare, piesele de teatru, prozele și istoriile tale. Un autor a cărui viață se confundă cu romanul! Ne bucurăm că te-am avut aproape și vei rămâne pentru totdeauna în sufletele, dar și în scrierile noastre!

Andrei Velea, Cenaclul „Noduri și Semne”

 

În memoria unui prieten al Tecuciului

Muzeul de Istorie "Teodor Cincu" Tecuci își exprimă regretul pentru dispariția prematură a jurnalistului, scriitorului și omului de cultură Victor Cilincă. A fost un iubitor al culturii, un adevărat promotor al istoriei locale a județului Galați și un prieten al Tecuciului. A participat activ în ultimii doi ani la evenimentele muzeului tecucean: Noaptea Muzeelor 2021-2022, Bicentenarul nașterii domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Festivalul Dacic ”Piroboridava”. A scris nenumărate articole despre muzeul tecucean, despre scriitori tecuceni, poeți și în general despre cultura tecuceană. Îi mulțumim din suflet pentru efortul său și suntem siguri că și-a făcut pe deplin datoria.

Drum lin, dragă Victor! Dumnezeu să te aibă în paza Sa!

Muzeul de Istorie "Teodor Cincu" Tecuci

Un zâmbet de bun-rămas

Era în seara de Ajun a Crăciunului, acum vreo 10 ani, când l-am întâlnit pe Victor pe stradă. Toată lumea alerga surâzătoare de colo-colo, cete de colindători se agitau printre blocuri... Fiecare cunoscut îți striga vesel "Crăciun fericit!"

Victor mergea cătinel, meditativ. Instituise deja portul veșnicei sale pălării. Mi s-a părut un pic abătut, așa că m-am oprit chiar în fața lui pe trotuar și i-am urat, în gura mare, "Să-ți fie bine!" şi l-am întrebat "Ce faci?".

Cilincă s-a uitat la mine zâmbitor pe sub boruri și mi-a mărturisit, cu umor fin: "Ce să fac? Cilinc-cilinc!"

Iulian Voicu

 

Citit 14321 ori Ultima modificare Joi, 26 Ianuarie 2023 12:22

12 comentarii

  • postat de Roca Iosif
    Joi, 19 Ianuarie 2023 20:03
    5.13.236.***
    Bunul Dumnezeu să te ierte și să te odihnească în Pacea Sa. Mulțumim pentru ce ne-ai lăsat.
    0
    0
  • postat de Darian
    Joi, 19 Ianuarie 2023 19:22
    109.166.136.***
    Muntele dintre noi pe care nu-l puteam vedea. Dacă vom avea o fărâmă din răbdarea și înțelepciunea sa, recompunem și-i adunăm la un loc opera și activitatea, putem să-i oferim nemurirea. Merită din plin.
    Merită ca numele său să fie purtat de parcul fără nume de lângă VL, pentru aducerea aminte generațiilor viitoare.
    Și așa putem admira la nesfârșit Muntele de cultură dintre noi.
    0
    0
  • postat de macarie banu
    Joi, 19 Ianuarie 2023 15:02
    89.137.225.***
    Nuuuuuuuuu!!!!!! nu mai este nimic de facut.....sper doar ca s-a dus linistit."ODISEEA pentru uz intern"......semnata de dansul.....povestita indelung impreuna.E greu! Il vom iubi oricum.....
    0
    0
  • postat de Claudiu Pantazi
    Joi, 19 Ianuarie 2023 14:54
    89.39.81.***
    Il vedeam adesea cum se apropia parca nehotarat de canapelele din holul mare, cu punga de tutun in mana stanga si pipa in dreapta. Vorbea putin, asculta mult in timp ce isi pregatea "o lulea" dupa un ritual exersat indelung, de pe vremurile marinariei. Alteori lucra sau pur si simplu nu era in redactie, dar persista aroma de tutun. Ma auzeam spunand: "A fost Victor." Ce fel suna! A fost Victor. Drum lin sa ai, Victore! Drum lin!
    0
    0
  • postat de Maxim Ion
    Joi, 19 Ianuarie 2023 14:50
    86.124.201.***
    Mare pierdere pentru cultura gălățeană.
    Anima continutul ziarului.
    Lasă un MARE gol,pentru cei care l'au apreciat.
    Dumnezeu sa'l ierte și sa'l odihnească în liniște și pace.
    0
    0
  • postat de Violeta Ionescu
    Joi, 19 Ianuarie 2023 10:56
    5.13.212.***
    Victor mi-a fost coleg, prieten de nădejde și tovarăș de drum într-ale scrisului. Cu el mă sfătuiam, de la el primeam lumină și dragoste frățească. Îmi va lipsi mult. În nădejdea revederii, Dumnezeu să-l odihnească în ceruri!
    0
    0
  • postat de Alexander leg. a V a Macedonica
    Joi, 19 Ianuarie 2023 10:54
    89.39.81.***
    Condoleante . Dumnezeu sa-l ierte ! Odihneasca-se in pace !
    0
    0
  • postat de Galatean
    Joi, 19 Ianuarie 2023 10:31
    82.79.117.***
    Regrete eterne! Mare om!
    0
    0
  • postat de Ion
    Joi, 19 Ianuarie 2023 09:38
    81.196.55.***
    Dumnezeu să-l aibă în pază!
    Unul dintre oamenii de seamă ai culturii, maestru al condeiului și păstrător al istoriei noastre. Exemplu de modestie și înțelepciune.
    S-a stins din viață, dar va rămâne veșnic printre noi.
    0
    0
  • postat de Gabriel Ghimpu
    Joi, 19 Ianuarie 2023 09:09
    109.166.130.***
    Un coleg, un prieten!
    Avea un "prieten care n-are niciun prieten"!
    Dumnezeu să-l odihnească!
    0
    0
  • postat de Gh . Gradinaru
    Joi, 19 Ianuarie 2023 08:48
    86.35.208.***
    Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!
    0
    0
  • postat de Un profesor a mic
    Joi, 19 Ianuarie 2023 08:40
    109.166.133.***
    Dumnezeu să-l odihnească și să-l ocrotească acolo, printre stele, alături de El! Înainte de toate a fost un om deosebit. L-am cunoscut în toate ipostazele și excela în toate. Galațiul are acum, într-adevăr, o pierdere foarte mare. Nu mai am cuvinte.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.