Duminică - Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Duminică - Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

An de an, pe 29 august prăznuim Tăierea cinstitului cap al Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoarea aducându-ne în atenţie ziua în care împăratul Irod Antipa, fiul lui Irod cel Mare, a ordonat uciderea Sfântului Ioan Botezătorul.

Trăitor pe vremea Vechiului Testament, Sfântul Ioan Botezătorul a fost unul dintre prietenii lui Hristos care şi-a pus amprenta asupra istoriei întregii creştinătăţi. A venit pe lume printr-o minune şi activitatea sa de propovăduire a lui Mesia i-a determinat pe iudei să se întrebe dacă nu cumva este el Mesia.

El a înţeles însă că este cel care trebuie să-L arate pe Mesia, că este „Sfeşnic al Luminii”, nu „Lumina Însăşi”. Ioan Botezătorul este cel care L-a botezat pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos în apa Iordanului şi a rămas în Biserică drept „Înaintemergătorul Domnului”.

Necruţător cu fărădelegea şi compromisul, în definitiv cu păcatul, Ioan Botezătorul nu s-a sfiit să-l mustre în public pe regele Irod care se aprinsese de patimă pentru Irodiada - soţia fratelui său Filip - deşi era căsătorit cu fiica lui Areta, împăratul Arabiei.

Gestul lui Irod de a-şi alunga soţia îl determină pe Sfântul Ioan Botezătorul să îl mustre în public pe rege, chiar dacă era mai marele împărătesc. Şi desigur, pe moment, Prorocul Ioan s-a ales cu ura Irodiadei, care l-a îndemnat pe Irod să-l trimită după gratii. Şi rugămintea Irodiadei a fost îndeplinită...

Sfârşit mucenicesc

Ioan a stat multe luni întemniţat în închisoarea palatului, lângă Marea Moartă. Era adeseori vizitat de ucenicii lui, pe care „Înainte Mergătorul Domnului” îi întărea în vestirea lui Mesia - Iisus Hristos - trimiţându-i să-L vadă şi să-L audă.

La aniversarea zilei de naştere a lui Irod, au fost aduşi cântăreţi vestiţi şi dansatoare tinere, între ele şi Salomeea, fiica Irodiadei, care i-a plăcut mult lui Irod. În schimbul dansului, regele i-a promis că îi va oferi orice, chiar jumătate din împărăţie. Fiica se sfătuieşte cu mama şi îi cere capul Sfântului Ioan Botezătorul... Şi Irod ordonă închiderea şi apoi tăierea capului Sfântului Ioan, „Cel mai mare Proroc născut din femeie” din vremea Vechiului Testament.

O tradiţie spune că după săvârşirea crimei, împărăteasa a poruncit să fie îngropat capul Prorocului într-un loc ascuns, ca nu cumva,  atingându-se de trup, să învie...

Prin moarte mucenicească, acest „Înger în trup”, cum a  rămas în istoria Bisericii nostre, Ioan Botezătorul a intrat în veşnicie. El este cel care a gătit calea Domnului, L-a botezat şi ni L-a arătat  pe Mesia. Alături de Maica Domnului el este cel mai cinstit între Sfinţii Bisericii.

Ziua de astăzi se petrece cu rugăciune şi post şi cu decenţă creştinească.

Citit 915 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.