Generalul gălățean Iulian Berdilă, „călit” în Irak și Afganistan

Generalul gălățean Iulian Berdilă, „călit” în Irak și Afganistan
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Cetățean de Onoare al județului Galați.

În ședința Consiliului Județean (CJ) de joi, 27 aprilie, a fost acordat titlul de "Cetăţean de Onoare al judeţului Galaţi" generalului-locotenent Iulian Berdilă, ofiţer de elită al armatei române, educat în instituţii prestigioase din ţară şi din străinătate, "călit" în numeroase misiuni în teatrele de operaţii, profesionist desăvârşit la comanda unor unităţi dintre cele mai renumite.

Pe scurt, generalul-locotenent Iulian Berdilă s-a născut pe 8 ianuarie 1971, la Galaţi. A absolvit Liceul Militar "Dimitrie Cantemir" din Breaza în 1989 şi Institutul Militar de Artilerie şi Geodezie "Ioan Vodă" din Sibiu, trei ani mai târziu (la arma artilerie şi rachete).

Ulterior, în anul 2003, a urmat cursurile Colegiului de Comandă şi Stat Major al Forţelor Terestre din Statele Unite ale Americii. Un an mai târziu, a fost înaintat la gradul de maior şi a devenit primul ofiţer român selecţionat să urmeze cursurile Şcolii Militare de Studii Avansate din Fort Leavenworth (Kansas), unde a obţinut masterul în arta şi ştiinţa militară.

La sfârşitul anului 2006, a fost numit ofiţer executiv al locţiitorului şefului de stat major pentru operaţii din cadrul Forţei Multinaţionale din Irak. Odată cu înaintarea la gradul de locotenent-colonel, în anul 2009, a primit comanda Batalionului 2 Infanterie "Călugăreni", cu care a participat la a doua sa misiune în teatrele de operaţii, în perioada iunie - decembrie 2011, în provincia Zabul din Afganistan. În ianuarie 2012, cu ocazia ceremoniei de repatriere a Batalionului "Călugăreni", a fost avansat la excepţional la gradul de colonel.

În 2014, a absolvit Colegiul de Război al Forţelor Terestre din Statele Unite ale Americii, obţinând al doilea masterat, în studii strategice. Nu în cele din urmă, din martie 2020 şi până pe 18 aprilie 2023 a deţinut comanda Statului Major al Forţelor Terestre, un mandat plin de provocări.

Citit 1664 ori Ultima modificare Vineri, 28 Aprilie 2023 09:35

2 comentarii

  • postat de Gigel
    Vineri, 28 Aprilie 2023 12:17
    5.13.147.***
    Felicitari pentru cariera. Pacat ca se arunca cu mult noroi peste militari, mai ales in aceste zile.
    0
    0
  • postat de Roman
    Vineri, 28 Aprilie 2023 10:10
    46.97.168.***
    Felicitari! Probabil societatea galateana si de persoane de genul acesta ar avea nevoie ca sa curetete "pleava" care ne a invadat in structurile de conducere a urbei si care e complet rupta de realitate.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.