Tradiții și obiceiuri de Rusalii

Tradiții și obiceiuri de Rusalii
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Biserica prăznuiește duminica aceasta Rusaliile, zi cunoscută și sub denumirea de Pogorârea Sfântului Duh sau Ziua Cincizecimii. Această importantă sărbătoare creștină are loc la 50 de zile după Învierea Domnului.

Odată cu Rusaliile, se încheie ciclul pascal al creștinismului, care cuprinde cele trei momente fundamentale care au marcat începutul și formarea Bisericii: Învierea, Înălțarea și Pogorârea Sfântului Duh.

Sărbătoarea este plină de semnificații, tradiții și obiceiuri. În credința populară, Rusaliile sunt spiritele morților, numite în popor iele sau zâne rele. Aceste ființe fantastice sunt înzestrate cu puteri magice, iar prin cântecul lor aduc suferințe, seduc sau înnebunesc oamenii. Se crede că boala poate fi vindecată doar prin dansul călușarilor, obicei ritualic păstrat și astăzi în Oltenia. Tinerii călușari merg din casă în casă pentru a colinda și a alunga spiritele rele, iar oamenii îi întâmpină cu frunze de nuc, pelin, usturoi, apă și sare.

În unele regiuni, în special în Banat, există tradiția ca fetele tinere să participe la "goana Rusaliilor". Acestea merg înaintea sărbătorii pe câmp și adună flori din care împletesc cununi. În noaptea de sâmbătă spre duminică, îmbrăcate în alb, ele dansează în horă purtând cununile pe cap, într-un ritual de purificare care aduce bunăstare.

În Bucovina, oamenii sfințesc frunze de tei și nuc, acestea simbolizând limbile de foc ale puterii Sfântului Duh, care s-a pogorât peste Sfinții Apostoli. Crenguțele se agață la streșini și icoane și se păstrează pe tot timpul verii pentru a feri de furtuni și grindină.

În Ardeal, oamenii obișnuiesc să împodobească un bou cu ghirlande de flori. Preotul îl sfințește și îl eliberează, iar tradiția spune că fata care îl va prinde se va căsători anul următor. Tot aici se practică udatul nevestelor: femeile căsătorite stropite cu apă vor fi sănătoase tot restul anului.

Cine lucrează de Rusalii va fi pedepsit de iele, întrucât nu cinstește ziua. Nu este bine să te cerți sau să te duci singur în locuri pustii, deoarece te vei întâlni cu spiritele rele.

Acestea sunt doar câteva dintre tradițiile și obiceiurile asociate cu sărbătoarea Rusaliilor. Ele reflectă credințele și valorile culturale ale comunităților românești și aduc în prim-plan importanța spirituală și socială a acestei zile.

 

Citit 1402 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Iunie 2023 06:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.