Cum ajungem „captivi” în ecrane

Cum ajungem „captivi” în ecrane
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Ce se întâmplă când viața reală devine o simplă notificare?”, iată întrebarea la care am putea găsi răspuns în documentarul „Dependenți de lumea digitală” - „Digital addiction” (SUA, 2018), pe care TVR 1 îl va difuza joi, 3 iulie 2025, de la ora 22,05.

Producția ne poartă în culisele unei dependențe moderne, adesea negată, dar din ce în ce mai prezentă: Matthew, un adolescent care își petrece zilele și nopțile în fața jocurilor video, și Gina, o mamă care nu poate sta departe de rețelele sociale. Dincolo de ecranele pe care le privesc obsesiv, vedem familii în criză, relații destrămate și oameni care nu mai știu cum să comunice în afara lumii virtuale. Pentru că tehnologia digitală, creată ca să ne ajute, a ajuns să ne controleze.

„Cât de mult ne-au acaparat smartphone-urile, rețelele sociale sau jocurile online? Cum arată, de fapt, viața celor care luptă cu această dependență? Filmul explorează și soluțiile, specialiști care încearcă să-i ajute pe cei afectați să-și recupereze viața și să iasă din cercul vicios al tehnologiei”, anunță TVR.

Documentarul va fi precedat de un altul, cu un subiect la fel de profund: „Ce înseamnă să fii om în era IA?”. „Mașinăria care simte” - „The Machine that feels” (Canada-Franţa, 2021) e un documentar care ne pune pe gânduri, pentru că investighează capacitatea creativă a oamenilor versus cea a mașinilor. Îl vom cunoaște pe compozitorul Walter Werzowa, care, cu ajutorul inteligenței artificiale, a finalizat „Simfonia a 10-a” a lui Beethoven, rămasă neterminată.

Citit 221 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Iulie 2025 15:36

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro