Se circulă pe podul peste Dunăre. Zi mare pentru Galați, Brăila și Tulcea (FOTO și VIDEO)

Se circulă pe podul peste Dunăre. Zi mare pentru Galați, Brăila și Tulcea (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

Podul peste Dunăre, care face legătura între zona Galați - Brăila și Tulcea, a fost inaugurat cu fast joi, 6 iulie, în prezența a numeroase personalități ale vieții politice și administrative, inclusiv președintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, dar și Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi. Onorurile de gazdă a ceremoniei au fost făcute de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu

Inaugurarea podului peste Dunăre a fost unul dintre cele mai așteptate evenimente din Regiunea Sud-Est. Vorbim, practic, de cea mai importantă lucrare de infrastructură din ultimele decenii, o construcție care s-a făcut remarcată printr-o serie de performanțe tehnice remarcabile - lungime totală de aproape 2 kilometri, deschidere centrală de 1.120 metri, turnuri de susținere de 192 metri și peste 81.000 de kilometri de fir de oțel etc. Au fost, ce-i drept, o serie de sincope în respectarea graficului de lucrări, constructorii - Webuild (Italia) și IHI Infrastructure Systems (Japonia) - au avut de depășit și efectele pandemiei de Covid-19, ale creșterii prețurilor la materiale şi energie, mai nou ale războiului din Ucraina, au mai fost unele neînțelegeri cu CNAIR, dar, una peste alta, joi, 6 iulie, a venit ziua cea mare a inaugurării!

Capitala României s-a mutat pe podul peste Dunăre! Încă de la primele ore ale dimineții "s-a intrat în dispozitiv". Protocol de gradul zero! Poliție, jandarmi, SPP, ambulanțe, personal de ordine, totul ca festivitatea să meargă ceas! În fine, singurul lucru care nu prea putea fi controlat a fost... vremea caniculară, dar ce mai conta asta când podul peste Dunăre era gata "la dungă", pregătit de deschidere. Pentru primirea oaspeților a fost amenajat un spațiu special, în zona viitoarei stații de taxare de pe malul tulcean al podului.

La ora 11.00 fix, coloana oficială și-a făcut apariția, iar după ce președintelui Iohannis, premierului Ciolacu, oaspeților de rang înalt le-au fost prezentate de către ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, o serie de elemente despre construcție, a venit momentul discursurilor oficiale.

"În 2017, puţini credeau în reuşita acestui proiect. Iată că, la şase ani distanţă, suntem aici împreună să deschidem circulaţia pe acest pod care leagă trei regiuni istorice. Este un pod pe care l-aş numi un pod al unirii, un pod al speranţei pentru toţi românii", a declarat, în deschiderea festivității, ministrul Sorin Grindeanu.

Au urmat, în ordinea funcției în stat:

Președintele Klaus Iohannis: "Îi felicit pe toţi cei implicaţi în acest proiect, pentru eforturile depuse şi pentru rezultatul obţinut. Avem o nouă dovadă, cât se poate de puternică, a faptului că şi în România, dacă există voinţă şi seriozitate, se pot duce la capăt proiecte majore de infrastructură. Mulţumiri speciale trebuie aduse şi partenerilor japonezi şi italieni, pentru implicarea şi profesionalismul de care au dat dovadă."

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă: "Este cel mai complex şi cel mai important proiect românesc de infrastructură de după 1989. S-au investit multe resurse, s-a muncit mult şi iată că a ieşit un lucru trainic (...) Pe lângă energia fiecărui om care a lucrat la proiect, sunt puse, în această lucrare, 20.000 de tone de oţel. Acestea au fost furnizate de Combinatul din Galaţi, iar construcţia segmentelor a fost realizată la Brăila. Avem, astfel, un exemplu excelent de colaborare regională, cu sprijin european, pentru un proiect de mare utilitate în zona Dunării de Jos."

Premierul Marcel Ciolacu: "Podul suspendat peste Dunăre reprezintă un model de investiţie publică majoră cu un uriaş efect de multiplicare, dar şi un mesaj simbol prin care România transmite Europei şi lumii întregi că-şi poate construi destinul ca naţiune europeană puternică şi mândră."

Toți vorbitorii au subliniat importanța fondurilor europene - aproape 500 milioane de euro - la realizarea acestui important proiect de infrastructură. În acest context, comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a precizat: "Podul face parte din pachetul mai amplu de investiţii în reţeaua de transport din România, finanţate prin politica de coeziune, scopul fiind de a se promova un sistem de transport multimodal, de a se adăuga verigile lipsă şi de a se îmbunătăţi siguranţa şi conectivitatea transfrontalieră". Din exercițiul financiar 2014-2020, peste 5,6 miliarde de euro au fost dedicate ameliorării reţelei de infrastructură în sectorul transporturilor şi al energiei.

Momentul cel mai important al zilei a fost, desigur, deschiderea efectivă a podului peste Dunăre. După "program", deschiderea podului peste Dunăre pentru publicul larg era fixată pentru ora 13.00, însă, din motive organizatorice, deschiderea traficului a întârziat până în jurul orei 15.00.

Un lucru important pentru șoferi este că traversarea podului este gratuită, însă, pentru început, până la demontarea macaralelor utilizate de constructori, vor fi impuse o serie de restricții. Mai exact, circulația va fi permisă pe toată durata weekendului, fără niciun fel de întrerupere, urmând ca în restul zilelor săptămânii circulația să fie restricționată pe timpul nopții (între orele 21.00 și 6.00), pentru derularea lucrărilor de demontare a macaralelor.

Gălățeni prezenți la inaugurarea podului peste Dunăre

De un moment special la inaugurare a avut parte Mihai Tudose, în prezent europarlamentar, cel care în calitate de prim-ministru "a dat undă verde" realizării podului peste Dunăre. Acesta a subliniat că podul este doar unul dintre proiectele de mare infrastructură în care județele Galați, Brăila și Tulcea au o colaborare regională.

În acest context, merită să remarcăm că festivitatea de deschidere a podului peste Dunăre a avut, ca reprezentare, o puternică dimensiune regională. La inaugurare au fost prezenți reprezentanți ai administrației publice locale și județene din cele trei județe, inclusiv președintele CJ Galați, Costel Fotea, și primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu. De asemenea, din partea Galațiului au mai fost prezenți eurodeputatul Dan Nica și mai mulți parlamentari.

Galațiul și Brăila au decis să-și susțină reciproc proiectele de investiții, printre acestea numărându-se drumurile expres, dar și viitorul aeroport ce va fi poziționat în județul Galați.

Citit 11185 ori Ultima modificare Luni, 10 Iulie 2023 12:04

18 comentarii

  • postat de un cetatean
    Vineri, 21 Iulie 2023 02:06
    86.126.145.***
    n-au fost in stare sa faca un racord decent intre drumul national ce trece pe dig si noul pod, absolut jenant ce este acolo, te duci 2 km si dai intr-o porcarie de giratoriu, apoi vii inapoi 2 km ca sa te sui pe pod, daca era in Ardeal sau Bucuresti faceau si giratoriu suspendat, dar la cetatenii de
    0
    0
  • postat de Radu
    Duminică, 09 Iulie 2023 15:31
    37.12.187.***
    @ Nicușor
    Crezi ca dacă ataci o persoana ironizând doar pentru ca are o alta opinie fata de a ta, ai avansat in grad? Dacă scrii cu litera mare (semnificând a țipa) crezi ca ai dreptate?
    Vorbești de veleități? Crezi ca este o cerința prea mare?
    Eu cred ca are dreptate. Personal mie îmi place lu
    0
    0
  • postat de paloma
    Duminică, 09 Iulie 2023 03:13
    5.13.217.***
    Noroc ca ne invecinam cu ei !!!...

    Asta am ajuns !!!
    0
    0
  • postat de paloma
    Duminică, 09 Iulie 2023 03:10
    5.13.217.***
    Care-i ziua mare pentru Galati ???!!! Ca se invecineaza cu Braila si Tulcea...
    0
    0
  • postat de Mir
    Sâmbătă, 08 Iulie 2023 02:08
    5.13.234.***
    ... a propriului partid,și nu a altora...a lui Tudose brăileanul. Și poate că atunci alta ar fi fost situația politică din GALAȚI...și poate că atunci la conducerea orașului și a jodețului, GALAȚI, ar fi fost liberali. Dar așa, liberalii n-au fost în stare a susține proiectul liberalului lor d-atunc
    0
    0
  • postat de Mir
    Sâmbătă, 08 Iulie 2023 02:03
    5.13.234.***
    Păcat de nea Prezident și de leberalii lor,ăi de la nivel națeonal?,cât mai ales de leberalii ăi de pe cocioc galațan(care se tot sclifosesc,lamentează că de ce tot votează lumea(gălățenii cu "Pe Se De"),că dacă l-ar fi susținut pe propriul lor coleg/candidat/ales/primar,Stan Marius,și dacă i-ar fi
    0
    0
  • postat de Terente ...din Galati
    Vineri, 07 Iulie 2023 16:36
    89.137.229.***
    Vom vedea dupa un de la deschiderea completa a tuturor drumurilor care duc spre pod. Atat drumul expres cat si "centura mare" pot produce unele efecte. Dupa cum cum stim cu totii, nu ne putem baza pe studiile facute de specialistii nostri, asa ca ramane sa vedem singuri care vor fi acele efecte si i
    0
    0
  • postat de ADI
    Vineri, 07 Iulie 2023 16:33
    86.127.209.***
    Corect!
    0
    0
  • postat de Florin
    Vineri, 07 Iulie 2023 16:32
    86.127.209.***
    Terminati cu "razboiul" asta Galati-Braila. Sa se dezvolte Braila, sa ofere locuri de munca bine platite. Galatean fiind nu am o problema sa fac naveta pana la Braila, pentru 15 km. Mai rau este sa nu se faca nimic la noi in zona si sa nu fim nevoiti sa plecam prin Bucuresti sau chiar in afara tarii
    0
    0
  • postat de Mariana
    Vineri, 07 Iulie 2023 16:05
    80.32.118.***
    Florin fara sa supar pe nimeni, ma gandesc, oare tunelul pe sub Dunare nu este oare un orgoliu galatean? Asta ca sa spunem ca si noi avem ceva cu care sa ne mandrim? Ar fi fost oare practic? Ca sincer ne-au imbuibat capul cu acest tunel inainte de vreme si multi am pus botul (inclusiv eu). Dar intre
    0
    0
  • postat de Nicusor
    Vineri, 07 Iulie 2023 15:54
    5.13.165.***
    @ Mariana,
    MARE PIERDERE pentru CNAIR PENTRU CA NU AU AFLAT de MARILE VELEITATI de care dispui. Daca perseverezi SI AFLA CEI DE LA Bruxelles de ce esti in stare, poate mai scapi. Daca NU, NU MAI AI NICI MACAR O SCAPARE PE LUMEA ASTA.
    0
    0
  • postat de Podul insusi
    Vineri, 07 Iulie 2023 12:38
    212.93.158.***
    @florin: Podul este un avantaj pentru toti, imbunatateste semnificativ tranzitul persoanelor si marfurilor. Pentru ca s-a facut podul la Braila asta inseamna ca nu se vor mai deschide firme la Galati sau eventual intre Braila si Galati? Atunci anuntul cu fabrica aia de baterii de 1,4 mld. euro ce in
    0
    0
  • postat de florin
    Vineri, 07 Iulie 2023 10:43
    86.124.201.***
    Mariana judetele Braila si Tulcea vor avea cistigat!Pentru Galati strategic a fost un lucru rau ca acest pod s-a realizat la Braila!Cu centura mare realizata care va avea legatura cu podul ,orasul Galati va ramine in afara traseelor auto!De la Giurgiulesti sau din nordul tarii la Vinatori se va f
    0
    0
  • postat de Mariana
    Vineri, 07 Iulie 2023 09:38
    80.32.118.***
    CONTINUARE
    O sosea noua cu giratorii si avand posibilitatea construirii unui pod sau in cel mai rau caz a giratoriilor taiate sau semigiratorii spune mult. La giratoriul de sub pod se puteau face bretele de asa natura ca circulatia sa nu se mai desfasoare prin giratoriu. Ma refer la intrarea catre
    0
    0
  • postat de Mariana
    Vineri, 07 Iulie 2023 09:05
    80.32.118.***
    Este o mare, mare, MARE realizare fata de situatia anterioara si este clar ca cele 3 judete se vor dezvolta mai repede.
    Acum la inceput le vedem perfect avand acea bucurie a unui lucru nou de care putem beneficia.
    Cu timpul ne vom da seama ca acele giratorii mai mult incurca si ma refer la toate
    0
    0
  • postat de florin
    Vineri, 07 Iulie 2023 08:42
    86.124.201.***
    Aceasta inaugurare este o palma data politicienilor galateni indiferent ca sunt de stinga sau de dreapta!De ei isi vor aduce aminte galatenii cu scirba! Politicienii Galatiului care se vor in poze si nu au contribuit cu nimic pentru realizarea acestui proiect!In plus politicienii galateni au cheltui
    0
    0
  • postat de Gigel
    Vineri, 07 Iulie 2023 08:37
    5.13.197.***
    @marr: la fete ce le trebuie aeroport? Si asa lucreaza de acasa iar "bolizii de lux" ai pestilor nu incap in avion ca doar nu zboara cu c130 sau Galaxy.
    0
    0
  • postat de marr
    Joi, 06 Iulie 2023 21:34
    86.124.200.***
    Am mai zis , Nea' Tudose sa Traiasca . Le-a adus si fabrica cu japonezi Yazaki , le-a facut si Pod...
    Poate le face si Aeroport.
    P'aici pe la Galati ...mai greu .
    Da' daca merge Bacu'-Banu' , ce ne mai trebuie ALTCEVA , nu ?!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.