A doua navă multirol pentru IGSU, lansată la apă

A doua navă multirol pentru IGSU, lansată la apă
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Miercuri, 19 iulie, la Șantierul Naval Damen Galați a fost lansată la apă cea de-a doua navă multirol destinată Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).

În valoare de 24,8 milioane de euro, nava este capabilă să desfășoare activități specifice operațiunilor de intervenție în cazul situațiilor de urgență pe mare, inclusiv stingerea incendiilor. Prima navă din cadrul contractului cu IGSU a fost lansată la apă pe 30 iunie.

Cea de-a doua navă este capabilă să desfășoare misiuni de localizare și lichidare a incendiilor izbucnite la bordul navelor, platformelor maritime de extracție și foraj, inclusiv extragerea persoanelor aflate în pericol și stingerea incendiilor apărute ca urmare a aprinderii produselor petroliere deversate accidental pe suprafața apei. Nava va fi dotată cu echipamente care îi vor permite să participe în cadrul operațiunilor comune cu alte structuri pentru stingerea incendiilor și limitarea poluării. Poate, inclusiv, acorda sprijin forțelor participante pentru salvarea persoanelor aflate în pericol, cu capacitatea de preluare a supraviețuitorilor de până la 50 de persoane.

Nava este capabilă să asigure transferul de personal, răniți sau materiale în operațiuni cu elicoptere, are posibilitatea de a lansa/recupera UAV (Unmanned Aerial Vehicle), poate executa misiuni de decontaminare CBRN și activități de limitare a poluării pe mare.

Botezată "MAI 0101", nava lansată la apă miercuri este capabilă să execute misiuni operative continue, fără aprovizionare și realimentare până la trei zile, fiind proiectată să opereze în toate anotimpurile, atât în Marea Neagră, cât și Marea Mediterană. Este echipată cu sisteme de stingere a incendiilor, inclusiv instalații de autoprotecție, cu platformă transfer elicopter, dispune de radare, cameră supraveghere (zi - noapte), ambarcațiuni de intervenție rapidă pentru salvare, precum și sistem "Rescue Star" cu macara. Are o lungime totală de 51,32 m și o lățime de 9,41 m.

Contractul pentru achiziția celor două nave destinate IGSU a fost semnat între Ministerul Afacerilor Interne, Departamentul pentru Situații de Urgență și reprezentanții Grupului Damen în anul 2022. Achiziția este finanțată din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2021 - Viziune 2020 și are valoarea totală de aproximativ 44 milioane de euro.

Citit 1736 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Iulie 2023 14:19

1 comentariu

  • postat de Nicusor
    Miercuri, 19 Iulie 2023 18:51
    5.13.203.***
    Echiparea UNDE SE FACE ??? De regula in Romania se face partea de corp (munca bruta), iar echiparea (chestia de fineturi) se face in alt santier naval (din alta tara).
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.