Legumele și fructele testate sunt conforme cu normele DSVSA

Legumele și fructele testate sunt conforme cu normele DSVSA
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

În primul semestru al acestui an, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Galați a planificat 67 de controale și 15 prelevări de probe pentru segmentul legume-fructe, realizând în același interval 370 de verificări oficiale.

Astfel, au fost întreprinse 27 de controale în depozitele de legume-fructe, 53 de controale în supermarketuri și 290 controale în magazine alimentare în incinta cărora există raion de comercializare legume-fructe, obiective din care au fost efectuate și cele 15 prelevări de probe. Sortimentele de legume și fructe prelevate ca probe au vizat roșiile, castraveți, spanac, salată verde, salată iceberg, rucola, dar și căpșuni, gutui, mere, lămâi și portocale, analizele vizând testarea legumelor și fructelor sub raportul determinării reziduurilor de contaminanți, de pesticide și eventuala contaminare radioactivă. DSVSA arată, într-un recent material prezentat Instituției Prefectului, că rezultatele analizelor de laborator au reliefat conformitatea acestor produse cu normele privind siguranța alimentelor de origine non-animală.

În controalele oficiale au fost identificate atât fructe cu origine extracomunitară, mai exact lămâi și gutui din Turcia, portocale din Egipt, cu origine UE: roșii și salată iceberg din Spania, mere din Polonia, portocale și căpșuni din Grecia, rucola și spanac din Italia, dar și cu origine autohtonă: mere, castraveți, salată verde, fiind identificate și o serie de neconformități privind modul de comercializare a acestora. Ca urmare, s-au dispus măsuri imediate de remediere, inclusiv două sancțiuni contravenționale ce totalizează 12.000 de lei.

De asemenea, DSVSA Galați a intervenit și în cadrul Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje la nivel național, fiind efectuate 101 controale oficiale pentru verificarea procedurii de rechemare a produselor de la beneficiari, în situațiile în care acestea au fost neconforme și ca urmare a notificărilor de alertă pe sectorul comercializării legumelor și fructelor. Sortimentele de legume și fructe incluse în aceste notificări de alertă au fost legume și fructe având ca origine țări terțe (dovlecei, castraveți, roșii, ardei gras, pomelo, pere, rodii, gutui, lămâi și grepfrut), dar și origine UE (spanac, mix salată iceberg).

Citit 676 ori Ultima modificare Joi, 27 Iulie 2023 12:49

6 comentarii

  • postat de Stan patita
    Vineri, 28 Iulie 2023 08:46
    95.76.59.***
    Este de plans si de domeniul penalului, activitatea dsvsa! Mergeti in zona manastirii Vladimiresti, unde sunt crescatorii de pepeni si alte legume romanesti. cumparati si mancati. Nu dati si la rude sau prieteni decat daca doriti sa-i scoateti din lista.
    A, uitam sa va spun de toxiinfectiile alimen
    0
    0
  • postat de Dani
    Vineri, 28 Iulie 2023 06:26
    93.122.248.***
    Ce gluma proasta
    Oare pt. ce își i-au oamenii ăștia salariile
    O bătaie de joc la sănătatea cetateanului
    0
    0
  • postat de Laur
    Vineri, 28 Iulie 2023 00:43
    80.233.53.***
    15 prelevari de probe. Lasă le încolo de roșii din Turcia,mere din Polonia și alte cele. Caci si legumele provenite din bazinele legumicole romanesti, din vecinătatea noastră la cateva sate distanță, sunt chimicalizate bine de tot. Dar 15 probe? Cât despre controalele în magazine, se știe bine c
    0
    0
  • postat de Das
    Joi, 27 Iulie 2023 18:09
    89.136.185.***
    Nici MareaNneagra nu e poluata si nu are e-coli ! Feriti-va de legumele si fructele din Turcia ca au numai pesticide si otravuri in ele! Turcia nu este in uniunea europeana si fac ce vor aia acolo iar la vama trec produsele stiti voi cum! Trebuie oprit transportul inainte de a intra in Romania. Fac
    0
    0
  • postat de macarie banu
    Joi, 27 Iulie 2023 16:16
    89.137.225.***
    cea mai tare gluma idioata pe luna asta!......adica,mancati ca sunt bune!...garantam noi! Unde ati facut bai babuinilor controalele?!......in magazie,pe usa din dos?!.....sunteti mai comici decat comicii dar nu va dati seama,pentru ca,de,prostia nu se invata,te nasti cu ea.E invers decat la spaga,si
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Joi, 27 Iulie 2023 13:30
    5.13.200.***
    Sigur legumele si fructele venite de la Turci, nu au surplus de pesticide!??? SA VA CRED? PE CE BAZA? Testati public, cu martori... statul este cel mai mare mincinos ca si autoritate! Pardon motoritate! Ia verificati produsele din carne, sa vedeti cat au glutamat si in ceconcentratie!
    90% nici la p
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.