La ragazza dell’Est

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Expoziţie de fotografie la Roma: În sala de Expoziţii de la Accademia di Romania din Roma s-a desfăşurat ieri vernisajul expoziţiei de fotografie „Transilvania multiculturală", semnata de Ştefan Socaciu. Expoziţia este formata din circa 60 de imagini de mari dimensiuni, care prezintă patrimoniul multicultural al Transilvaniei (monumente medievale, cetăţi şi oraşe, biserici de lemn şi piatră, sinagogi etc.).

Ştefan Socaciu (n. 1977) este fotograf, profesor la Centrul de Pregătire Profesională în Cultura, Bucureşti şi Cluj, angajat al revistei Tribuna. Începând cu anul 2000 expune constant, în ţară şi străinătate, având la activ numeroase premii naţionale şi internaţionale. 

* Donaţie spaniolă pentru penitenciarul de femei Târgşor: La începutul acestei săptămâni a avut loc la Madrid o ceremonie care a marcat plecarea spre România a unui transport cu un atelier de confecţii complet utilat pentru Penitenciarul de femei Târgşor, donat de INDUYCO, Industrii şi Confecţii, S.A.

* Ileana Baboi, traducătoarea din Est: Ileana Baboi, traducătoare româncă la Tribunalul din Roma, devenita celebra după ce a tradus în procesul lui Nicolae Romulus Mailat, şi-a scris povestea vieţii. „Ileana, la ragazza dell’Est” - aşa e intitulat romanul autobiografic pe care l-a lansat zilele trecute la Roma, într-o sală de conferinţe din cartierul Parioli.

Cartea cuprinde povestea fascinantă a unei adolescente din România comunistă care fuge în Italia la numai 15 ani. Provenind dintr-o familie de ţărani catolici din Ardeal, cu mulţi copii, Ileana pleacă la liceu, la Timişoara. La scurt timp fuge din România, în urmă cu aproape 30 de ani. Trece prin toate greutăţile vieţii de imigrant: viaţa în lagăr, munci umilitoare.

Acum, Ileana Baboi, în vârstă de 44 de ani, este traducător la Tribunalul din Roma. Printre cazurile celebre pe care le-a parcurs ca traducător se numără şi cel al lui Nicolae Romulus Mailat, caz care a marcat cel mai tensionat moment româno-italian din ultimii 50 de ani.

Citit 1919 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.