15 tineri talentați din Galați vor urca pe scena Filarmonicii de Stat, Sibiu

15 tineri talentați din Galați vor urca pe scena Filarmonicii de Stat, Sibiu
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Muzică instrumentală, costume populare, artă, emoții și un juriu de excepție. Toate acestea vor fi la Sibiu, în perioada 18-20 august 2023, la Festivalul-concurs "Capitala Muzicală"

Ajuns la cea de-a XI-a ediție, concursul adună an de an tineri talentați din toate județele țării și din străinătate, care evoluează live în fața unui juriu format din personalități de valoare ale culturii românești. Ca și în alți ani, Galațiul este bine reprezentat la eveniment, cu 15 tineri cu vârste între 5 și 12 ani, elevi ai diferitelor școli de muzică din oraș. Facem mențiunea că, în anii anteriori, micuții talentați din orașul nostru s-au întors acasă cu medalii și cupe, după ce au reprezentat Galaţiul cu succes.

"În cadrul Festivalului Internațional «Capitala Muzicală», peste 150 de copii și tineri talentați din 60 de localități din România și Republica Moldova vin să concureze la Sala "Thalia" din Sibiu. Participanții se vor întrece la cele patru secțiuni ale festivalului: Muzică instrumentală, Folk, Muzică populară și Muzică ușoară, iar evoluția lor poate fi urmărită în cele două zile de concurs, 18 și 19 august, atât pe scena mare a Sălii "Thalia", cât și în direct în mediul online și pe Eveniment TV Regional. Gala Laureaților va avea loc duminică, 20 august, între orele 12.00 şi 15.00. Intrarea spectatorilor este liberă, în limita locurilor disponibile. Valoarea totală a premiilor se ridică la peste 10.000 de lei, din care 4.800 de lei este premiul pe care îl va primi câștigătorul Trofeului Festivalului. Juriul este prezidat de soprana Felicia Filip și are în componență nume cunoscute la nivel național, regional și local: prof. Stela Avesalon, prof. Cristian Mihăilescu, Crina Mardare - vocal coach «X-Factor», Ileana Vieru - jurnalist la Radio «Antena Satelor», Rodica Tulbure - jurnalist la Radio Cluj, interpretele de muzică populară Sînziana Ștefan și Anca Maria Mărginean, Nicoleta Stoian - secretar muzical al Filarmonicii de Stat din Sibiu, muziciana Mihaela Grigoraș, artista pop Elena Hasna - vocal coach la «Compania de artiști» și Darius Dimitrie Pasăre - câștigător al Trofeului Festivalului la ediția a X-a, din 2022", ne-a declarat Mircea Prodea, directorul festivalului.

Cei peste 150 de participanți sunt pregătiți de 55 de profesori coordonatori, în cadrul a 53 de școli de muzică și canto din țară. Dintre ei, 19 concurenți participă la mai multe secțiuni ale festivalului.

Festivalul Internațional "Capitala Muzicală" este organizat de Asociația "Positive Life", în parteneriat cu Liceul Tehnologic "Independența" Sibiu, Liceul de Artă Sibiu și Filarmonica de Stat Sibiu.

Președinta juriului, soprană de renume internațional

Soprana de renume internaţional Felicia Filip şi-a început studiile muzicale ca violonistă. Cariera internațională a început-o în 1991. Prima apariție a avut-o la Basel, în Elveția, după care au urmat apariţii pe multe scene din lumea întreagă.

Artista a realizat o premieră în muzica românească, fiind prima soprană care s-a asociat cu o trupă rock, după modelul Montserrat Caballe - Freddie Mercury. Primul album de rock-simfonic din România, realizat împreună cu formația Iris, a fost "Athenaeum", urmat în 2007 de colaborarea pe care au avut-o în realizarea albumului "Iris 30 de ani: Cei ce vor fi". Două dintre melodiile de mare succes au fost "De vei pleca" și "Baby".

Din anul 2014, se află la conducerea Operei Comice pentru Copii din București. Este prim-solistă a Operei Naționale București și deține un repertoriu muzical extrem de vast, ce cuprinde lucrări ale marilor compozitori de operă, operetă, lieduri și muzică vocal simfonică (Verdi, Rossini, Donizetti, Bellini, Mozart, Bizet, Puccini, Strauss, Offenbach, Beethoven, Schubert, Schumann). A colaborat în spectacole și concerte cu soliști ca Monserrat Caballe, Roberto Alagna, Francesco Araiza, Juan Pons, Franco Farina, Salvatore Fisichella, Marcelo Alvarez, Fabio Armiliato.

Are o carieră internațională impresionantă, urcând pe marile scene ale lumii: Opera Regală "Covent Garden", Teatrele de Operă din Viena, Hamburg, Barcelona, Dresda, Frankfurt, Toronto, Toulouse, Bologna, Dortmund, Rotterdam, Limoges, Roma (Vatican), Toulon, Opera Regală din Bruxelles.

A fost decorată de președintele României cu titlul de "Cavaler al Meritului Cultural", cea mai înaltă distincție acordată unui cântăreț român în activitate. A primit şi titlul de Cetățean de Onoare al localităţii natale Slatina și al orașului Pitești.

Citit 684 ori Ultima modificare Miercuri, 16 August 2023 03:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.