Apaterm ar putea demara joi probele la cald

Apaterm ar putea demara joi probele la cald
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Până acum n-au avut prognoza meteo ca să ştie că e frig *

Distribuitorul de apă caldă şi căldură din municipiul Galaţi, Apaterm, ar putea demara probele la cald pe reţea joi, 14 octombrie, au anunţat, ieri, oficiali ai societăţii. Asta dacă temperaturile exterioare nu vor creşte între timp.

Legea îi obligă pe furnizorii de căldură din România să pornească sistemul centralizat de încăzire după ce, trei nopţi la rând, în intervalul orar 18.00-6.00, afară se înregistrează temperaturi sub 10 grade Celsius.

La Galaţi, mercurul din termometre a coborât sub această valoare încă din 30 septembrie, când minima a fost de 9 grade Celsius. Temperaturile minime au oscilat de atunci între 5 şi 8 grade Celsius, aşa că, teoretic, Apaterm ar fi trebuit să înceapă deja să furnizeze căldură către consumatori.

Societăţile-surori din Reşiţa şi din Timişoara au pornit deja sistemul centralizat de încălzire. S-a întâmplat la sfârşitul săptămânii trecute. Cei de la Apaterm susţin, însă, că nu au făcut acest lucru pentru că… nu au aflat prognozele meteo.

„Nu am primit confirmarea oficială de la Administraţia Naţională de Meteorologie cum să s-ar fi înregistrat sub 10 grade Celsius în timpul nopţii. Nici noi nu am solicitat. De obicei, încheiem contractul cu cei de la Meteo pe 15 octombrie”, a declarat, ieri, un reprezentant al societăţii.

Faptul că distribuitorul de căldură dintr-un municipiu cu 300.000 de locuitori a uitat să urmărească prognozele meteo este o explicaţie pe cât de hilară, pe atât de puţin credibilă. Cel mai probabil, actul a fost unul deliberat.

Societatea, ca şi o mare parte din clienţii săi, nu vrea să pornească sistemul centralizat de încălzire încă din octombrie, căci asta ar însemna o factură „de iarnă” în plus, în condiţiile în care, la Galaţi, căldura vine în noiembrie şi, cel mai important, tot atunci vin şi ajutoarele de încălzire, fără de care populaţia săracă nu poate plăti întreg consumul lunar de energie termică.

Dacă adăugăm aici şi volumul uriaş al creanţelor pe care Apaterm trebuie să le recupereze de la populaţie, rata scăzută de încasare a facturilor, dar şi datoriile imense către producătorul de agent termic Electrocentrale Galaţi, avem tabloul complet al motivelor din cauza cărora distribuitorul Apaterm a uitat să ceară de la ANM evoluţia temperaturii în zona noastră.

În luna mai, societatea Apaterm, care a încheiat anul 2009 cu o pierdere de peste 35 de milioane de lei, avea de recuperat aproape 150 de milioane de lei de la consumatori, de la bugetul local şi de la bugetul de stat.

De plătit avea circa 382 de milioane de lei, către furnizori, din care 278 de milioane de lei numai către producătorul de agent termic Electrocentrale Galaţi.

Citit 1697 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.